Historici René Kok en Erik Somers, beiden voor het NIOD werkende historici, praten dinsdag 9 april (19.30 uur) bij Libris Venstra aan het Stadsplein over het door hen samengestelde boek ‘De Jodenvervolging in foto’s’. Ondertitel: Nederland 1940-1945.

Zij lichten de foto’s toe met een groot aantal persoonlijke verhalen. Hun boek is het eerste fotoboek over de Jodenvervolging in Nederland. René Kok en Erik Somers deden uitvoerig onderzoek in fotoarchieven in binnen- en buitenland. Het boek toont een representatief overzicht van de fotografische vastlegging van de Jodenvervolging. Een groot aantal foto’s is gemaakt door professionele fotografen, meestal in opdracht van Duitse instanties voor gebruik als propaganda.

Genadeloos

Daarnaast waren er ook talloze amateurs die de vervolging en de deportatie van de Joden fotografeerden. De beelden laten op indringende en confronterende wijze de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen in bezet Nederland zien. Ze getuigen van het genadeloze optreden van de Duitse bezetter, de medewerking van Nederland aan de deportaties maar ook van de hulp aan onderduikers en van het dagelijkse Joodse leven tijdens de bezetting. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogs opvang van de weinige overlevenden uit de kampen en degenen die terugkeerden uit de onderduik. Over de foto’s is veel achtergrondinformatie achterhaald, waardoor de aangrijpende beelden nog meer zeggingskracht krijgen. Het resultaat is een indringende selectie van beelden voorzien van uitvoerige bijschriften. Het boek is in samenwerking met het NIOD gemaakt.

Expositie

Tot en met 6 oktober is in het Nationaal Holocaust Museum de tentoonstelling ‘De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945’ te zien. Die is een samenwerkingsverband van het Joods Cultureel Kwartier, het NIOD en het Topographie des Terrors in Berlijn, waar de tentoonstelling vanaf het najaar van 2019 te zien zal zijn.  Toegang: 7,50 euro inclusief koffie / thee.

Aanmelden: via info@venstra.nl of 020-6419880, niet verplicht maar wel praktisch. Voor meer informatie zie www.venstra.nl/activiteiten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.