Bomvol was donderdag de raadzaal. Niet voor een vergadering van de gemeenteraad, die doorgaans matig wordt bezocht, maar de naar schatting 170 genodigden (via een loting) kwamen voor een zogenoemd stadsgesprek over de hoogbouw die de komende jaren verrijst en ten dele al wordt gerealiseerd, zoals de 70 meter hoge Bankrastoren. Wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening (D66) had naar haar zeggen in de lokale politiek eigenlijk niet eerder die drukte meegemaakt.

Floortje Gordon

De gemeente wil een Hoogvisie ontwikkelen, waarvan de kaders trouwens in concept al klaar liggen (zoals dat er niet hoger wordt gebouwd dan de bomen) en wil eerst luisteren naar de burgers. Omdat hoogbouw nu eenmaal niet het eerste is waar men aan denkt bij het horen van de naam Amstelveen, zei Gordon. Er is enorme schaarste op de woningmarkt in de regio en Amstelveen wordt geacht een deel van de 340.000 woningen die er moeten komen voor zijn rekening te nemen.  Maar intussen wil men, anders dan makelaar Brockhoff in dezelfde zaal wenste, de Bovenkerkerpolder wel groen houden en er zijn ook beperkingen wegens het vlakbij gelegen Schiphol. De enige nieuwe wijk die er aldus nog kan komen is eigenlijk de Scheg en verder is de gemeente aangewezen op verdichting van wat er al staat. Daar moet in de visie van B&W en gemeenteraad dus veel hoogbouw komen. En de aanwezigen woonden op de plekken waar dat kan of al wordt gebouwd.

Heemparken

In elk geval komt er geen hoogbouw bij bijvoorbeeld de Heemparken, maar wel in het Stadshart, waarop een inwoner meldde dat ook dáár een voor de A9 al om te ploegen heempark ligt, namelijk het Meanderpark. Maar dat wordt ontzien, haastte stedenbouwkundig adviseur Tom Brons zich te melden.

Er komen, zei Gordon, wel appartementencomplexen, maar die worden met verstand gebouwd in de komende tientallen jaren, waarbij het groene karakter van Amstelveen behouden blijft. Er staan 31.000 bomen. Maar er is nu eenmaal woonruimte nodig voor gescheiden mensen, starters en jongeren.

Openbaar vervoer

Gedacht wordt daarvoor onder meer aan de Beneluxbaan, de omgeving van winkelcentra, knooppunten voor openbaar vervoer, de Bovenkerkerweg, het ziekenhuisgebied, Uilenstede / Kronenburg, bedrijventerrein Legmeer en de Startbaan. “Zou het eigenlijk niet beter zijn als het OV naar de bewoners komt, in plaats van omgekeerd”, vroeg iemand. Dat gaf Floor Gordon aanleiding te melden dat de gemeente helemaal niet blij is met het openbaar vervoer in de stad, waar kennelijk licentieverstrekker Vervoersregio Amsterdam het voor het zeggen heeft.

Torens

Wat de hoogbouw betreft wil de gemeente in elk geval af van galerijflats. En er komen wel enkele landmarks, zoals de Bankrastoren, in een overigens zo langzamenrhand door hoogbouw vergeven buurt, want ook Brentano zorgde voor de ene na de andere woontoren aan de overzijde van de Oranjebaan. Ja, wat kwam allemaal onder een vorig college tot stand, zei Gordon, kennelijk niet beseffend dat de politiek als het weer is: Er worden doorgaans alleen beslissingen voor korte termijn genomen. Men wil bij de nieuwe hoogbouw ook geen ‘blinde gevels’, die gebouwen in feite afsluiten van de rest, vertelde Brons. “Die gevels moeten de relatie met de straat versterken, de complexen in een groene omgeving bouwen, met parkeren zoveel mogelijk ondergronds en die gevels ook te vergroenen.”

Geen wolkenkrabber city

Reagerend op stellingen konden de aanwezigen hun mening geven over de conceptvisie. Men waarschuwde bijvoorbeeld dat veel hoogbouw bij elkaar in een wijk voor gettovorming kan zorgen. En iemand zag het niet zitten dat tussen vrij dure laagbouw ook flatcomplexen verrijzen.

Floor Gordon: “Het is niet de bedoeling dat wij en soort wolkenkrabber city worden.” Een opvatting van iemand was ook dat men bij gebrek aan grond en ter wille van handhaving van het karakter van de stad gewoon zegt dat Amstelvee gewoon op slot gaat. Mar dat is een politieke keuze, zei Gordon. “Wij zitten in de Randstad en zouden ons niet populair maken als wij Amstelveen sluiten. Maar we proberen goede keuzes te maken, met een efficiënt gebruik van de openbare ruimte.”

Niet leuker

Intussen verandert het karakter van Amstelveen ook doordat veel woningen worden bezet door expats, klaagde men. “Het wordt er hoer niet leuker op. Heel dure appartementen worden gemeubileerd voor veel geld aan expats verhuurd.” Een opmerking die daverend applaus tot gevolg had. Maar ja, Amstelveen is nu eenmaal een internationale stad, zei Gordon. Zij is zelf getrouwd met een Amerikaan en haar kinderen hebben dubbele paspoorten. Ze wees er op dat 43% van de bevolking een buitenlandse achtergrond heeft. Overigens worden kopers van nieuwe appartementen verplicht daar zelf te wonen, krachtens nieuwe regelgeving. Maar dat geldt niet voor bestaande gebouwen. Hoogbouw, zei de wethouder, maakt het mogelijk de druk op de woningmarkt te verminderen, waarbij de gemeente vooral in het middensegment wil bouwen.

Tenslotte mocht men (ook schriftelijk via formulieren) reageren door de uitspraak af te maken: ‘Als we in Amstelveen op sommige plekken hoogbouw toevoegen, dan is voor mij belangrijk dat….” Velen maakten de zin schriftelijk af…

 

 

 

 

 

2 REACTIES

  1. “De gemeente wil een Hoogvisie ontwikkelen, waarvan de kaders trouwens in concept al klaar liggen.”

    Zo is het en zo blijft het. De gemeente doet wat zij wil en wethouder Gordon is daar de belichaming van. Dat ‘eerst luisteren naar de burgers’ is louter voor de vorm en om de wethouder een publiek optreden te gunnen.

    • Mee eens, men deelt het mede. Waren het aantal toehoorders allemaal mensen >50?
      Ook raar dat er een daverend applaus op gaat, als iemand klaagt over het aantal expats. Men heeft toch als doorsnede zijnd (ahum!) van de Amstelveense bevolking toch in meerderheid gestemd voor de komst van zo veel expats? Ook wil de gemeente af van de galerijflats, maar dit zijn juist de veelal flats van soc woningbouw. Waar moeten die mensen dan wonen. Ook kletst Gordon weer veel over bouwen in het middensegment, maar er zijn hele volksstammen die dat niet kunnen betalen. Ook heel flauw dat Gordon als het moeilijk wordt steeds verwijst naar genomen besluiten van het vorige college, terwijl haar eigen club daar ook deel van uit maakte. Voortschrijdend inzicht? 😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.