De coalitie staat door deelname daaraan van de grootste partijen VVD en D66 onder druk. Al vinden ze blijkbaar zelf dat het wel meevalt. Deelname daaraan van de veel kleinere maar gegroeide PvdA, die drie zetels heeft in de gemeenteraad (de VVD acht en D66 zeven), mist ook niet helemaal zijn invloed op het bestuur.

Men kan in Amstelveen wel zeggen dat de overwinning van BBB landelijk is en niet plaatselijk, maar intussen is men (op Goed voor Amstelveen na, dat overigens geen wethouders leverde) wel lid van nationale partijen. Het feit dat Amstelveens D66 zwijgt in alle talen, hoewel door amstelveenblog.nl uitdrukkelijk uitgenodigd met een standpunt over de nieuwe situatie te komen, zegt op z’n minst dat men in die fractie het ook niet meer weet.

Kaag

Coalitiefractie VVD zegt dat de overwinning van BBB voornamelijk landelijk speelt en men plaatselijk heel goed samenwerkt, ook met de gemeenteraad, op basis van een coalitieakkoord. Hetzelfde zegt overigens D66 in Den Haag. Sigrid Kaag liet weten dat men zich aan het coalitieakkoord miet houden, ook an wil een meerderheid van het volk anders en dat democratie slechts geldt voor zower D66 het daarmee eens is.

Kennelijk heeft de Amstelveense VVD een iets andere mening. “Natuurlijk heeft de uitslag van de afgelopen PS-verkiezingen invloed, maar voornamelijk in diezelfde Provincie en volgend daaruit in de Eerste Kamer”, zegt vicefractievoorzitter in de gemeenteraad Jet Smit (foto).

Niet lokaal

 Dat de Provincie ook in gemeenten doorwerkt, vreest de VVD blijkbaar niet. Volgens Smit behoren de onderwerpen waarmee BBB scoorde exclusief tot het Haagse. “Een directe invloed op het locale politieke bedrijf heeft dat niet”, zegt ze.  “Neemt niet weg dat het natuurlijk ook voor ons van groot belang is om na te denken wat dit voor de VVD betekent en in hoeverre (landelijk) de koers verlegd moet worden.”

De honderd VVD ondertekenaars die in een brief een geheel ander beleid voorstelden, vormen maar een klein deel van alle VVD-ers, zegt ze. “De algemene consensus onder de rest is, dus onder de ruime meerderheid, is dat we de discussie intern voeren en dus niet via de pers.”

Goed aangevoeld

Smit: “BBB heeft zonder verdere regeringsverantwoordelijkheid heel goed aangevoeld wat er bij een groot deel van de Nederlandse bevolking leeft. We zien dat Nederland veel conservatiever denkt dan wat tot nu toe door velen werd gedacht. Iets wat wij ook zeker zien.”

Samen 

Volgens Smit werkt men in Amstelveen ‘heel prettig’ samen met alle coalitiepartners en de rest van de raad. Waaruit blijkt dat twaalf fracties volstrekt in aantal overbodig zijn. “We hebben een duidelijk coalitieakkoord en daar houden wij ons aan. De kern is dat we allemaal Hart hebben voor Amstelveen.” Intussen houdt de coalitie wel rekening met actuele politieke ontwikkelingen, zegt Smit. “We bewegen mee indien gewenst en we werken samen hard aan verbeteren van het vertrouwen van de burgers in onze lokale politiek.”

6 REACTIES

 1. Hoezo conservatiever denken? Ja op bepaalde punten, maar op andere weer totaal niet. Ik denk dat het grootste deel van de bevolking nog steeds voor de verzorgingsstaat is. Iets waar de partij van deze mevrouw wel anders over denkt.

  En het vertrouwen wekken van burgers? De meeste interesseert het niets en diegenen die het wel interesseert weten wel beter.

 2. Hahahahha wat een politiek correcte antwoorden allemaal. Ze halen een zeer laag resultaat en dan is het een landelijk/provinciaal verhaal.

  Overigens gaan de drieprocent die de VVD daalt min of meer naar de PvdA, gaan CDA stemmers min of meer naar BBB net als de voormalige Forum voor Democratiestemmen zijn naar BBB gegaan.

  Hoe dan ook de groter en steeds groter wordende afstand en kloof tussen burgers en politiek bestuur is wel zichtbaar ook in Amstelveen. Dat kan de VVD keihard ontkennen maar ze zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen blijkbaar vergeten dat 47 % (!!!!) is thuisgebleven. Dat alleen is bijzonder zorgelijk. Want wie vertegenwoordigen ze nu? De VVD 20,5 % van de 52,9 % dus 10,8 %?

 3. Níets raakt de coalitie, want die zit gegoten in bunkerbeton, mede dankzij de immer kritiekloze steun van de lokale media en journalistiek.

  Hier is sprake van een politiek-journalistiek verbond dat eens door een onafhankelijke journalist onderzocht zou moeten worden, desnoods met financiële steun van de Mediaraad. Maar waar vind je iemand die bereid is om zijn sociale relaties op te offeren voor het hogere doel van transparantie en waarheid?

  Wie denkt dat de onderwerpen waarmee BBB scoorde exclusief tot het Haagse zouden horen, vergist zich ernstig. Het gaat meer om vertrouwen dan om stikstof. Zolang echter Amstelveen alleen maar te zien, te horen en te lezen krijgen hoe leuk ons gemeentebestuur is, komt er geen enkel deukje in dat vertrouwen, wat het bestuur ook doet of nalaat. Zelfs over de grootste ramp die deze stad in haar geschiedenis treft dankzij de VVD, hoor je geen piep.

  A9, Boulevard of Broken Dreams..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.