De gemeente gaat zich bemoeien met kerken. Niet met de geestelijke gang van zaken in de diverse geloofsgemeenschappen, wat in strijd zou zijn met de scheiding tussen kerk en staat, maar uitsluitend met de vaak monumentale gebouwen. Onder de naam ‘Kerkenvisie’ is een onderzoek gestart naar de toekomst daarvan, nu het kerkbezoek volgens wethouder Herbert Raat van Monumenten terug loopt.

Bij het onderzoek worden ook de inwoners betrokken. En uiteraard spreekt de gemeente met de eigenaren van de gebouwen, c.q. de kerkbesturen. Van de inwoner wil zij weten hoe die de toekomst van de kerken zien. Om de visie op een duurzame toekomst voor de kerken is in 2019 door de gemeenteraad gevraagd. In de loop van dit jaar moet die er zijn, vindt de gemeente.

Urbanus

Voor sommige kerken is die onzeker, blijkt volgens de gemeente uit gesprekken die eigenaren. Door teruglopend kerkbezoek komt er tegenwoordig veel minder geld voor onderhoud binnen dan vroeger. Op den duur dreigt misschien verkoop of leegstand. Daarom is het belangrijk om tijdig met elkaar in gesprek te gaan, vindt Raat. Maar hij alleen het landschap en het straatbeeld voor ogen, waarvoor die gebouwen beeldbepalend zijn. “Neem de Urbanuskerk in Bovenkerk, hét herkenningspunt van Amstelveen”, zegt hij.

Raat zegt ook te willen weten welke rol de kerk als gebouw in ieders dagelijks leven speelt. Daaruit vloeit volgens hem de vraag voort of men dat gebouw wil koesteren, een nieuwe invulling geven of slopen, zodat er ruimte komt voor woningbouw. Het woningbouwproject met behoud van de gevel van de Handwegkerk is volgens hem een voorbeeld van hoe men behoud van het historisch straatbeeld kan combineren met woningbouw.

Oproep

De gemeente doet de oproep aan Amstelveners mee te denken onder meer via een online filmpje en social media. John Fontijn van de Sint-Urbanuskerk Nes aan de Amstel vertelt daarin over dat Rijksmonument en Erwin van der Laan van de Naeckte Brouwers over ‘zijn’ Annakerk, die is getransformeerd tot een cultureel podium en niets meer met godsdienst heeft te maken.

De gemeente wil met Amstelveners in gesprek gaan over een duurzame toekomst voor de markante gebouwen en is benieuwd naar hun ideeën over de toekomstige invulling daarvan. Men kan die mailen naar: kerkenvisie@amstelveen.nl .

Duurzaamheidsscan

De hoge stookkosten blijken voor veel kerkbesturen een groot probleem. Naast het tekort aan vrijwilligers belemmeren die vaak een breder gebruik van de gebouwen. De verhuurprijs weegt vaak niet op tegen de extra stookkosten. Daarom heeft de gemeente alle kerkeigenaren en -besturen een gratis duurzaamheidsscan aangeboden. Die laat zien hoe stookkosten omlaag kunnen door bijvoorbeeld kierdichting, aanbrengen van ledverlichting of isolatie. Bureau De Groene Grachten doet deze maand in negen kerken onderzoek. Amstelveen telt zestien kerkgebouwen, waarvan er nog tien in religieus gebruik zijn.

1 REACTIE

  1. Onder de Paaskerk zijn een stel zaaltjes die weinig gebruikt worden, de ruimte erboven is de kerk. Zou het niet mogelijk zijn deze zaaltjes te gebruiken als buurthuis met eventueel nog een tweede kleinere laag erbij in de kerkruimte erboven, indien het aantal kerkgangers is teruggelopen. Het vereist wel een verbouwing, maar dan kan de benedenruimte weer volop gebruikt worden en kan het oude verlopen MOC-gebouw weg. ( woningbouw!). Dan heeft de Keizer Karelparkbuurt , de grootste wijk van Amstelveen een volwaardig buurthuis met een echt inloopcafé, net zoals de Meent en de Bolder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.