Ondanks de lockdown is Scouting in Noord-Holland onverminderd populair: het aantal jeugdleden in Noord-Holland steeg vorig jaar met 4,5%. Dit meldt na intern onderzoek Scouting Nederland. De organisatie spreekt over een ‘bijzonder resultaat’ omdat veel bijeenkomsten fysiek niet door konden gaan.

In Amstelveen zijn diverse scoutinggroepen actief, zoals Keizer Karel, Hedera, Livingstone, Kantakye en Radboud.

Begrip

Na een eerste lockdown in maart ligt Scouting overal in het land sinds december weer stil. Volgens voorzitter Jaap Boot leidt dat zowel tot grote teleurstelling als begrip onder de leden. “Scouts gaan niet bij de pakken neerzitten en er ontstaan al snel vele initiatieven van groepen om online activiteiten aan hun leden én niet-leden te bieden,” zegt hij.

Ook niet-leden welkom

De wekelijkse online bijeenkomsten in het voorjaar en nu werden niet alleen opengesteld voor scouts, maar juist ook voor niet-scouts die graag een keer iets anders wilden doen dan schoolwerk. Zo maakten zij op een laagdrempelige manier kennis met Scouting. Veel van deze vriendjes en vriendinnetjes van leden zijn hierna blijven hangen. Toen de fysieke bijeenkomsten rond de zomer weer opgestart konden worden, werden bijeenkomsten ook vaak opengesteld voor alle kinderen. Ook al omdat ouders hun kinderen weer naar buiten willen hebben, achter de schermpjes vandaan. Maar daarnaast biedt scouting ook social skills waar ze hun leven lang plezier van hebben, zegt de organisatie. Zij noemt onder meer samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid.

Net als buitensport

Intussen kan buiten sporten wel voor kinderen tot 18 jaar. Daarom is het extra lastig voor Scoutinggroepen dat zij nu weer verplicht met online activiteiten bezig moeten zijn. Leidinggevende Anton (21): “Het voelt ergens gek dat alle kinderen wel gewoon buiten mogen sporten in teamverband, maar Scouting op dit moment niet door mag gaan. We proberen er het beste van te maken, maar het blijft lastig om uit te leggen aan onze jeugdleden. Ze missen nu niet alleen beweging en frisse lucht, maar ook hun sociale contacten en uitdaging die we bieden in de activiteiten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.