Terwijl wethouder Floor Gordon steeds zegt dat de ontwikkelaars van bouwprojecten het echt niet goedkoper kunnen doen als er wéér een wijk met alleen dure woningen wordt opgeleverd, liet directeur Bert Halm van de corporatie Eigen Haard een ander luid horen tijdens het zogenoemde raadsgesprek van woensdag. De gemeente heeft naar zijn mening veel te vertellen in de gesprekken met projectontwikkelaars over het sociale huur- en lage middensegment.

Het totale percentage sociale huurwoningen daalt overigens, vooral omdat daarin de particulieren daalden van 2017 tot 2021 van tien tot vier procent. Het totaal ligt nu op 27%, terwijl het in 2017 nog 32% was. Eigen Haard tekent voor 23%. De corporatie is wel bezorgd over de daling in het particuliere sociale huursegment.

Breder

“Onze doelgroep wordt gevormd door degenen die geen toegang tot de woningmarkt hebben”, zei Halm. Zijn corporatie heeft in de regio in totaal 56.000 woningen, waarvan elfduizend in Amstelveen. Anders dan bijvoorbeeld studentenhuisvester DUWO en Woonzorg is Eigen Haard een bredere corporatie. “In combinatie met de huurtoeslag kunnen wij de laagste inkomensgroepen huisvesten”, zei Halm. Hij maakt zich wel zorgen over de stijgende bouwkosten, die ook invloed hebben op het groot onderhoud van de woningen en de verduurzaming, die hij samen met de gemeente wenst. Maar onderhoud is niet hetzelfde als verduurzamen, bleek uit zijn woorden. Hoewel zijn corporatie aan verduurzaming wel voorrang geeft. Maar de kosten voor het vervangen van een CV ketel bedragen nu € 5000 en Eigen Haard vervangt er nu 2500 per jaar.

Ouderen

Van woningen voor ouderen zijn er veel te weinig gaf hij toe. Sommigen staan volgens hem al; heel lang ingeschreven voor vervangende woonruimte.

Halm is naast voorstander van sociale huurwoningen dat ook van een betaalbaar middensegment. Intussen blijven volgens hem zogenaamde scheefwoners in een sociale huurwoning, omdat er voor hen geen andere mogelijkheden zijn in het betaalbare middensegment.

2 COMMENTS

 1. Wat een beleid zeg! EH wijst naar de gemeente en de gemeente wijst naar de scheefwoners, terwijl alle partijen weten dat het grootste deel van de scheefwoners, de huren in de vrije sector niet kunnen betalen.
  Fijn dat u dit slampamperbeleid lokaal zo goed vorm heeft gegeven hr. Raat en mevr. Gordon! 🤮🤮

  • Aanvulling; VVD&D66 weten heel goed, als zij de soc woningbouw voor ouderen op gang brengen, dat er een hele kettingreactie op gang wordt gebracht waarin doorstroming plaats kan vinden.
   Nu blijven de oudjes in bijvoorbeeld het KKP allemaal zitten waar ze zitten, namelijk alleen in een gezinshuisje, waar prima startende gezinnetjes kunnen wonen, maar nee VVD&D66 geven liever vrij baan aan projectontwikkelaars die bouwen voor huren van €1400,— á €1500,—!

   Chapeau voor dit vooruitstrevende visie!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.