De bedoeling is dat er in totaal drieduizend woningen komen wat nu het bedrijventerrein Legmeer is, waarvan twintig procent (600) voor sociale verhuur; de rest is voornamelijk te koop. Volgens GroenLinks en SP moet het percentage sociale huurwoningen naar dertig, zoals nu het geval is in Amstelveen. Maar de coalitie (dus B&W) baseert zich op de inkomensverdeling onder Amstelveners. Beide standpunten waren donderdag te horen in de (digitale) raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN), waar een startnotitie voor Legmeer op de agenda stond.

Cheimaa Aouni. Foto: Katja Mali Fotografie.

Dat er nu dertig procent sociale huurwoningen bestaat, komt doordat er veel mensen in wonen die teveel voor die categorie verdienen, zei raadslid Tawros Aslanjan van coalitiepartij D66. Net als B&W en de rest van de coalitie blijft hij geloven in doorstroming.

Uithoornlijn

Diverse fracties verwachtten in een lagere parkeernorm dan gebruikelijk een hoge parkeerdruk, maar B&W denken dat er aan de mobiliteit wel wat verandert in de komende jaren. Dat bracht de discussie ook op openbaar vervoer. Voor voldoende daarvan pleitten ook diverse fracties en een halte van de toekomstige Uithoornlijn zou er bij aangelegd moeten worden, vond met eigenlijk raadsbreed.

‘Schandalig’

De woningen worden op Legmeer in elk geval betaalbaar, zei onder anderen raadslid Arnout van den Bosch van de PvdA. Wat bij de voorstanders van meer sociale huurwoningen de vraag opriep wat de PvdA dan onder betaalbaar verstaat. Van den Bosch verwacht overigens dat de gemeente veel geld kwijt raakt door de coronacrisis, zodat het allemaal in de nieuwe woon- en werkwijk Legmeer wel in balans moet blijven en hij zich wel met die twintig procent kon verenigen. “Schandalig dat de PvdA de coronacrisis aangrijpt om het aantal sociale huurwoningen omlaag te schroeven”, reageerde raadslid Cheima Aouni van GroenLinks. “Bovendien was deze startnotitie al vóór de coronacrisis klaar.”

Niet sociaal

Ook commissielid Gonnie van Rietschoten van AVA had kritiek op het geringe percentage sociale huurwoningen. Zij had begrepen van de PvdA dat door de coronacrisis degenen die op de eindeloze wachtlijst daarvoor staan gewoon pech hebben. “Een niet bepaald sociale ontwikkeling.” Maar volgens Van den Bosch is de door het Rijk uitgevonden huurdersheffing de reden dat corporaties geldelijk kort worden gehouden en dus onvoldoende sociale huurwoningen kunnen bouwen. Een landelijk politiek probleem dus.

Visitekaartje

Intussen wilde Van Rietschoten ook wel kwijt dat haar partij niet goed de ambitie van B&W te groeien naar 125.000 inwoners niet goed met de realiteit in overeenstemming kon brengen dat er mu al tekort woningen zijn. Behalve de drieduizend woningen zijn ongeveer 4400 arbeidsplaatsen in Legmeer voorzien. “Een wijk waar alle Amstelveners zich thuis voelen”, zei Van  den Bosch. Waarbij raadslid Gerritsen van de VVD de woningen graag vooral in het koopsegment ziet, wegens de daaraan verbonden vorming van bezit. Hij noemde de nieuwe wijk een visitekaartje van Amstelveen.

Hoogte

Het CDA wil veel hoogbouw in Legmeer en fractievoorzitter Pier Rienks vroeg zich af wat de doorslag heeft gegeven bij de beslissing in de startnotitie dat te hoog bouwen niet fraai zou zijn. Die hoogte speelde overigens ook een rol bij een Pizzabedrijf aan de Smederij, dat al 17 miljoen investeerde en nu vrij plotseling tegen een gemeentelijke visie op dat gebied aanloopt.

2 REACTIES

  1. De PvdA zet hier wel voor de zoveelste keer zijn vroegere achterban voor paal. En wat bedoelt die mislukte ijsverkoper met doorstromen? Kijk €850,— of €950,— kan ik best wel betalen, maar ik wil het niet betalen voor iets ter grootte van een box in een bergingsruimte en meer kan ik me niet permitteren . Oh ja, vergeet nog even niet te applaudisseren voor “ onze helden in de zorg”, die u voor de zoveelste keer voor joker zet. Moet de voltallige coalitie nu niet breed lachend in alle locale gremia op de foto, zoals indertijd Superherbert, die al met zijn hoffotograaf kwam opdraven als er een deurdranger werd geplaatst bij een soc voorraad.
    Het wordt hoog tijd dat vanuit Den Haag weer bindende richtlijnen betreffende de woningbouw komen waarin een verdeelsleutel staat betreffende inkomensgroepen ipv dat elke dorpskneuter zijn eigen beleid gaat voeren. Daar zal ook genoeg aan mankeren , maar het maakt tenminste een eind aan alle rechtsongelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.