Directeur Philippe Vorst van Euro Pizza aan de Smederij vindt dat hij geenszins te vroeg is met zijn bezwaren tegen de visie van B&W op de nieuwe wijk Legmeer, zoals D66-raadslid Tawros Asjanlan hem donderdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur hem wilde aanpraten. Het was pas een startnotie en er kon van alles en nog wat in veranderen. Maar Vorst, die bij de commissie insprak en ook een brief naar wethouder Floor Gordon en de fracties stuurde, hield het er op dat hij niet vroeg genoeg kon beginnen. “Hoe verder de plannen ontwikkeld zijn, hoe meer er vastligt”, vond hij.

Vorst toonde zich geschrokken van het kennelijk door wethouder Gordon gemaakte tempo bij de ontwikkeling van Legmeer. Door de ‘ontwikkelvisie’ die nu blijkbaar bij de gemeente leeft, wordt het bedrijf, dat in een kwart eeuw een enorme groei doormaakte, ernstig gedupeerd, zei hij. Er is zwaar – zo ongeveer 17 miljoen euro – geïnvesteerd in de locatie van het bedrijf aan  Smederij en het gebouw lijkt plotseling in strijd te zijn met wat de gemeente wil. Dat is van plan van het bedrijventerrein Legmeer een ‘groene’ wijk te maken voor wonen en werken.

Woningen

Behalve 3000 woningen zijn er 4400 arbeidsplaatsen gedacht. Hoewel de investeringen vrijwel allemaal in het bedrijfsgebouw gingen zitten, is dat geen vastgoedonderneming, maar ‘pizzaverkopers’, zoals Vorst het noemde. Het voortbestaan van Europizza, met op dit moment 150 medewerkers, waar er binnenkort 35 bijkomen, staat op het spel, betoogde hij.

Hoogbouw

Volgens hem heeft de gemeente tijdens zijn investeringen hoogbouw toegelaten, die nu opeens volgens de plannen niet meer zou mag. Hij heeft er recent met de wethouder, de gemeentesecretaris en het gemeentelijke hoofd stedelijke ontwikkeling over gesproken, maar is niet optimaal positief over de houding van de gemeente. Of hij er op den duur nog wel met haar uitkomt, vroeg VVD-raadslid Gerritsen hem. “Ik heb goede hoop dat ons dit gaat lukken. Maar de oplossing is nog niet geëffectueerd”, schreef hij aan de politiek. Vandaar zijn tocht naar de raadscommissie. Overigens is de verwachting dat de gemeenteraad zonder aan het Pizzabolwerk enige aandacht te besteden, akkoord gaat met de visie van B&W.

Waardeloos

“Onze investeringen worden waardeloos, de overheid verkwanseld onze belangen, en wij zullen dit niet zomaar laten gebeuren. Mijn vertrouwen in de overheid als betrouwbare partner heeft een enorme klap gekregen”, schreef Vorst eerder aan de Gordon. Door de nu bekende plannen komt zijn onderneming midden in een woonwijk. Hij wil wel naar een andere locatie, maar dan natuurlijk een uitkoop en de hoogte in. Beide opties lijken op gespannen voet te staan met de plannen van de gemeente. “Jarenlang heeft de gemeente naar mij geluisterd, maar er gebeurde niets. Wij hebben steeds percelen erbij gekocht. Maar nu dreigen wij een soort Schiphol in een woonwijk te worden.”

1 REACTIE

  1. Beter te vroeg dan te laat met je bezwaren. Al is het alleen maar om te voorkomen dat diezelfde Tawros Asjanlan hem op enig moment verwijt dat hij eerder had moeten reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.