Terwijl in hun achtertuin Diemen een biomassacentrale komt, klinkt noch in Amsterdam noch Amstelveen helder protest daartegen. Wethouder Floor Gordon maakt zich zorgen over ‘hout gestookte’ centrales, maar daar hout het op. Ook een woordvoerder van AVA nam donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) een alles behalve duidelijk standpunt over energietransitie in. Hij zei alleen te ‘hopen’ dat in de biomassacentrales ‘zogenaamde laagwaardige bijproducten’ worden gestookt.

Gaat natuurlijk niet gebeuren en de ontbossing plus export van hout wordt gecontinueerd. Zelfs GroenLinks maakt zich zorgen daarover. Vooral over het groen inleveren aan die centrales, klaagde raadslid Cheimaa Aouni donderdag.

Kosten

Intussen moet er wel energietransitie komen, vindt heel de politiek. Maar wat gaat die kosten? Dat vroeg Jet Smit van de VVD zich af. Een antwoord kreeg zij niet, want ook landelijk tast men daarover volledig het duister, wat trouwens met niet één ander groot project gebeurt. Ook daarin volgt Amstelveen het nationale spoor. Michel Becker van AVA drong aan op een financieel plan voor de procedure om iedere Amstelvener van het gas of te krijgen.

Participatie

Intussen is voor windmolens geen ruimte, constateerde ook PvdA-raadslid Van den Bosch. Daarmee praatte hij in lijn van de RES (Regionale Energie Strategie) Noord-Holland Zuid, waartoe ook Amstelveen behoort.  Dat stuk en het voorstel van B&W het er mee eens te zijn stonden op de agenda van de raadscommissie. Volgens de samenstellers van dat rapport was de participatie daarvoor een groot succes, maar ze vertelden er wel bij dat 1500 burgers uit ook die gemeenten in het gebied hebben meegepraat. In Amstelveen kwamen misschien 25 mensen opdagen, van wie vele dienst doende ambtenaren.

1 COMMENT

  1. Lekker hoor zo’n biomassacentrale , als het nu is voor verbranding van organisch afval uit de regio, maar het opstoken van speciaal daarvoor geplant hout uit verre buitenlanden , is natuurlijk de waanzin ten top. Weg met zo’n ding. Gas is dan schoner en ook goedkoper. Zet eerst maar eens in op zonnepanelen met al die daken waar nog niets te bekennen is, hoewel die de behoefte bij lange na niet dekken en zet in op een lobby naar onderzoek naar andere vormen van schone energie. Om huizen zonder gasaansluiting te bouwen is ook volstrekte waanzin. Je moet altijd meerdere eieren in je mandje hebben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.