Hoewel de economie nergens in Nederland harder dan in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), scoort diezelfde regio inkomen, gezondheid, woongenot of kansengelijkheid van haar inwoners onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek van Rabobank naar het functioneren van de economie in de MRA. In navolging van de gemeente worden ook krijgen ook van de banken media blijkbaar een persbericht achteraf.

Het rapport daarvan werd door directeur Ugur Pekdemir van de in Amstelveen gevestigde Rabobank Amstel & Vecht in de vorm van ampersand, het “en”, overhandigd aan burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen.

Aanbevelingen

Aan het onderzoek werkten uit Amstelveen, naast studenten, Poppens en bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van Amstelland Ziekenhuis mee.

Burgemeester Poppens zei dat het rapport zeven aanbevelingen doet om economische groei in de Metropool Regio Amsterdam hand in hand te laten gaan met een brede welvaart en een betere balans tussen economie en een duurzame en sociale leefomgeving. Als voorbeeld noemde hij dat bedrijven en inwoners te weinig worden betrokken bij het zoeken naar oplossingen, terwijl zij juist vaak hele innovatieve en werkbare ideeën hebben. “Verder moeten we de mens meer centraal stellen en beter aansluiting zoeken bij het onderwijs voor de banen van morgen”, zei hij. “Daarmee vergroot je de kansen voor een bredere groep op de arbeidsmarkt.” Een ander advies uit het rapport is meer samenwerking tussen de 31 gemeenten binnen de MRA. Volgens Poppens vragen de uitdagingen van deze tijd om een regionale aanpak. “We moeten de organisatiekracht tussen gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen en inwoners verstevigen om onze regio toekomstbestendig te maken,” zei hij volgens het persbericht.

Middensegment en jong talent

“Zonder middensegment en jong talent staat de regio stil”, schijnt Ugur Pekdemir te hebben gezegd. “Vooral mensen met een laag- of middeninkomen kunnen in de regio geen betaalbare woning meer vinden. Het is voor de politieagent, leraar of zorgmedewerker steeds lastiger te betalen.” Ook slaag de regio er niet in jong talent aan zich te binden, zei hij. “Aantrekken van geschikt personeel en jong talent is cruciaal voor het slagen van de grote transitieopgaven. We willen niet terug naar de situatie van de jaren ’60 en ’70, toen in tien jaar tijd zo’n 20% van de inwoners, met name arbeidersgezinnen, vertrokken en de werkgelegenheid en economische groei flink daalde.”

Het rapport is in te zien via deze link: economie.rabobank.com/publicaties/

rabobank-de-metropoolregio-amsterdam-staat-op-een-tweesprong-maart2022.pdf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.