Cultuurwethouder Herbert Raat laat via Twitter weten een vleugel voor in het raadhuis te hebben gekocht bij de lokale pianoleverancier Van Kerkwijk. B&W hebben kennelijk toestemming voor aanschaf van het instrument gegeven. Dat college vormt overigens een muzikaal gezelschap. Wethouder Marijn van Ballegooijen speelt piano. Samen met een bassist Raat op drums en de burgemeester op trompet bespeelde hij onlangs dat klavier in het Museum Jan (voorheen Jan van der Togt) aan de Dorpsstraat. De vleugel wordt in februari geleverd en is een tweedehands exemplaar.

Muziek

“Wat is een raadhuis zonder cultuur en muziek?” vraagt Raat zich op Twitter af. Het gebouw kent overigens al veel beeldende kunstwerken, zoals schilderijen, keramiek en beelden. Maar het meeste daarvan staat in de zogenoemde huiskamer van de gemeente, die de moeilijkst bereikbare lokale huiskamer is. Dáár komt nu ook de vleugel te staan. Alleen tijdens raadsvergaderingen, in de aan de kamer grenzende raadzaal, kan iedereen het zien en misschien horen, want die zijn wettelijk openbaar. Verder kan men er alleen op uitnodiging terecht, via de beveiliging die dan degene belt voor wie men kom en geacht wordt de vreemdeling ook weer naar de uitgang te begeleiden. Het huiskamergehalte is er dus minimaal en uitsluitend toegankelijk voor ambtenaren en raadsleden, die een pasje hebben. Primair blijft mogelijk ook de piano voor hen, tenzij men alsnog besluit het instrument in de publiekshal (parterre) te plaatsen….

Op de foto Herbert Raat (achter vleugel) en Frank en Karin van Kerkwijk

 

23 REACTIES

  1. Schaamteloos. Het gemeentehuis zorgt goed voor zichzelf en zijn directe omgeving.

    Gewone burgers mogen die kostbare aanwinst wel betalen maar krijgen hem niet te zien en te horen, laat staan erop spelen. Dat mogen alleen de begunstigden en uitverkorenen van de wethouder van hobbyisme, lobbyisme en patronage.

    Waarom niet gewoon een goede tweedehands piano van Marktplaats. Heeft de gemeente geld teveel?

  2. Zo’n uitgave is natuurlijk peanuts vergeleken bij andere cultuuruitgave’s , maar het steekt wel als uitgerekend het openbaar bestuur zichzelf een vleugel cadeau doet, terwijl men in andere cultuuruitingen in principe bestemd voor alle Amstelveners de laatste jaren echt de botte bijl heeft gezet. Men denke aan de muziekschool, volksuniversiteit, en een hele reeks van subsidies voor cultuur in de breedte. Echt een gênante vertoning! Politiek gezien ook een onhandige zet.

    • Zet hem dan op een openbare plaats in het Raadhuis, waar iedereen die zo’n instrument kan bespelen eens kan laten zien wat hij in de vingers heeft.

  3. En wéér staat ons gemeentebestuur op het punt om een verkeerde beslissing te nemen, ditmaal door de museumspoorlijn een monumentale status te verlenen en er een gemeentelijk monument van te maken.

    Dit maakt het onmogelijk om er een fietsbaan te maken, iets wat in de huidige tijd, onder de huidige omstandigheden (klimaat- en energiecrisis) en met het oog op de toekomst (steeds meer fietsen) de enig juiste bestemming van dat traject is.

    Hoeveel mensen maken op jaarbasis gebruik van die paar oude trammetje die tijdens hun ritjes nauwelijks te zien zijn?

    Raadsleden, alstublieft!!

    Laat – voordat het te laat is – eens onderzoeken hoeveel mensen gebruik zouden maken van die rechtstreekse, kaarsrechte, veilige en fraaie fietsverbinding Amstelveen – Zuidas – Amsterdam.

    Zie foto’s van Tram- of Fietsbaan op:
    https://myalbum.com/lFF0mdD4sQ3R

  4. Ben ik inderdaad de enige die vindt dat die oude en weinig gebruikte trambaan beter omgevormd kan worden tot een moderne, fraaie, recht, rechtstreekse en veilige fietsverbinding tussen Amstelveen en de Zuidas en Amsterdam?

    Is daar onderzoek naar gedaan? Zo ja, wat was daarvan de uitslag? Zo niet, waarom niet?

    Volgens mij is dit weer zo’n hobby van een relatief kleine lobby die goede contacten heeft met de wethouder en (een paar) raadsleden.

    • Nee App, u zal zeker niet de enige zijn die dat vindt, alleen welke mensen reageren hier eigenlijk nog behalve de heer Bos zelf? En een paar schamele reaguurders. Dus de heer Bos kan zijn gang gaan met de VVD promoten. Iedere kritiek hier wordt door diezelfde Bos afgedaan met U ziet het verkeerd en dan die taalfouten maken het sowieso niet makkelijk om te lezen. Hij zal er zo wel weer inkomen. Want kritiek wordt niet door hem geaccepteerd.

  5. De heer Bos denkt echt, dat gezien zijn ‘expertise’ zijn mening er toe doet. Maar zijn mening is slechts de mening van zijn VVD volgers. Iedere andere mening wordt afgedaan als ‘verkeerd’. Want hij weet het beter, terwijl hij dus nergens meer wordt uitgenodigd. Dus hoe kan hij dan pretenderen, dat wat hij zegt waarheid is? Anderen zien het anders. Daar kan de heer Bos niet tegen. En vecht vervolgens tegen iemand die het wel weet. (of iig argumenten aanlevert).

    Foute journalisten blijven domme journalisten. Gekrenkt door andersdenkenden en dus fel op de aanval. En niet onafhankelijk.

    • Over een verkeerde mening heb niet ik maar app gesproken. Ik meldde alleen dat de volgens hem verkeerde beslissing helaas door de gemeenteraad is genomen. Dat schijnt democratie te zijn. Leuk dat u mij het VVD-standpunt toedicht. Die partij is het daar allerminst mee eens, maar u kent haar visie natuurlijk beter dan zijzelf. Een raadslid uit de oppositie was er vorige week nog van overtuigd dat ik door en door een SP-er was. Ik wordt verdacht van uiterst links en uiterst rechts dus. Dat wil ik graag zo houden, maar u weet precies hoe ik echt denk blijkbaar. Als we u toch niet hadden. Lachwekkend is overigens dat u exact ook meent te weten waar ik niet tegen kan. En nee hoor, ik ben helemaal niet gekrenkt. Iedereen mag denken wat hij wil en schrijven ook. U vindt mij fout en dom. Prima. Overigens: Is dat schimpen misschien? Ik heb er niet zoveel verstand van….

  6. De gemeenteraad heeft niet per definitie altijd gelijk en zij neemt dus ook niet altijd juiste beslissingen.

    Amstelveen heeft meer aan een goede, rechtstreekse, rechte, veilige en fraaie fietsverbinding met Zuidas en Amsterdam die dagelijks door veel mensen wordt gebruikt dan aan een oude trambaan die slechts zo nu en dan alleen in het zomerseizoen wordt gebruikt door enkele hobbyisten.

  7. JB, in een democratie worden veel verkeerde keuzen gemaakt en domme beslissingen genomen. Dat bewijzen wel de crises op het gebied van klimaat, energie, biodiversiteit, stikstof, luchtvervuiling, landbouw, automobiliteit, luchtvaart, migratie, Midden-Oosten, Brexit, etc., en op lokaal niveau de verkeerstrog A9, afvalpasjes, woningschaarste, Stadshart, handhaving, asociaal beleid, nazibunker, kleine sjoel, vleugel voor Raat cs, Poelzwembad, Urbanus, grote lege gebouwen zoals KPMG, Hudson’s Bay, KLM en straks Pathé, etc. en straks dus die oude verkommerde trambaan tbv een paar hobbyisten ipv een behoorlijke fietsverbinding met Zuidas en Amsterdam.

    In een democratie kan en mag iedereen kritiek uiten op zulke domme en verkeerde beslissingen in de hoop dat de verantwoordelijke bestuurders eens wat beter zouden nadenken en vooruitzien.

    In een gezonde democratie kiest de onafhankelijke pers ook niet automatisch de kant van de politieke en bestuurlijke macht.

    • Zonder per definitie voor de lokale overheid te kiezen (hoewel u daar door selectief lezen anders over denkt) ben ik er van overtuigd dat in diezelfde democratie ook de enkeling een domme en verkeerde beslissing kan voorschrijven. De meerderheid van de bevolking gelooft nu in menselijk ingrijpen voor een beter klimaat en wetenschappers die er anders over denken worden gewoon als gekken gelabeld. Of Brexit verkeerd is, moet nog blijken. De lokale besluiten zijn volgens u allemaal totaal fout, maar volgens anderen niet of niet alle. Maar u hebt dan ook een bepaald voortgangsgeloof, overigens delend met opvolgende besturen onder wijlen burgemeester Rijnders, die kaalslag van alles wat oud was pleegde ter wille van uitbreiding van Amstelveen en waaraan wij bijvoorbeeld de steenvloeken in het Oude Dorp danken. Al wat oud is moest tegen de vlakte, zoals Amsterdam ooit Carré wilde slopen….

  8. Zoals gewoonlijk overdrijft u en verdraait u mijn woorden. Dat heeft te maken met uw partijdigheid en uw vooringenomenheid. Ik heb nooit beweerd dat álle lokale besluiten ’totaal fout’ zijn. Maar sommige wel en ik noemde er een paar.

    De opwarming van het klimaat als gevolg van menselijk vast staat inmiddels wetenschappelijk en feitelijk voldoende vast om verstandig beleid daarop te baseren.

    Er is niets moois aan die oude en nauwelijks zichtbare trambaan die maatschappelijk geen functie en geen waarde meer heeft. Het nut, het voordeel en de gezondheid van velen verliezen het echter van de hobby van weinigen.

    • U noemt een hele rij. U zegt nu dat niet alle besluiten fout zijn. Maar over goede besluiten heb ik u nooit gehoord. Vandaar. Ik zie u alleen klagen over wat er verkeerd gaat. Wetenschappelijk staat iets blijkbaar vast als je wetenschappers die het er niet mee eens zijn tot gekken verklaard. Waar ik uw woorden in verdraai, is mij niet duidelijk.

  9. Waarom zou ik schrijven over alle fantastische dingen die het gemeentebestuur doet. Dat doen de gelijkgeschakelde media toch al, mét foto?

    U neemt een (snel slinkende) minderheid van wetenschappers wél serieus maar een minderheid van kritische burgers niet. Het aantal kritische inwoners zou toenemen als zij eerlijk, onpartijdig en volledig werden voorgelicht.

    Toen ik 49 jaar geleden wees op de gevaren van energieverspilling, milieuvervuiling, intensieve landbouw en veeteelt en opwarming van het klimaat en op het belang van duurzaamheid, behoorde ik nog tot een minderheid die door de meerderheid voor gek werd verklaard, vast ook door u. Nu vormen klimaat- en milieubewuste mensen al bijna een meerderheid. Dat is een kwestie van onmiskenbare feiten en betrouwbare voorlichting.

    U behoort tot een snel slinkende minderheid die niet voor gek hoeft te worden gezet omdat zij dat zelf al doet door de ogen te sluiten voor wat in de wereld gebeurt.

    • Uw eerste alinea is althans wat mij betreft een enorm bewijs van uw selectieve lezen. Wat klimaat betreft worden inwoners niet volledig voorgelicht. Elke kritiek op de klimaatreligie wordt vermeden. Vooral in Nederland, waar we voor de zogenoemde energietransitie straks zijn aangewezen op bijvoorbeeld Duitse kolencentrales en als enige land in de wereld het glas duurder wordt. Ik besef dat ik hiermee uw status van deskundige, die u graag benadrukt, minimaliseer. Inderdaad: de minderheid heeft de meerderheid meegekregen. Totdat die meerderheid er achter komt wat de hobby van klimaatdrammers gaat kosten in Nederland. Ik begrijp van u dat elke wetenschapper die niet uw mening deelt zichzelf voor gek zet.

  10. Energie-, klimaat- en energiebewustheid is geen hobby maar een noodzaak die is verergerd doordat zij jarenlang is veronachtzaamd door politiek en media die louter gericht waren op een verspillende en vervuilende economische ‘groei’ (die geen groei was maar een magazijnleegverkoop).

    Als men 50 jaar geleden begonnen was met duurzaamheidsbeleid op alle gebieden, zouden wij er nu met ons allen niet zo slecht voor staan dat ingrijpende maatregelen genomen moeten worden.

    • Wat voor de een als een hobby wordt gezien, is voor de ander noodzaak. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat u geregeld het woord ‘hobby’ gebruikt voor bepaalde activiteiten van de gemeente, terwijl zij zelf die noodzakelijk vindt. Laat daar nou soms ook 50 jaar tussen zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.