Om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de gemeente de landelijke regels voor verkoop, bezit en afsteken van vuurwerk nog eens op een rijtje gezet. Sinds 2020 zijn die strenger geworden: Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn bijvoorbeeld verboden.

Alleen bepaalde soorten ‘lichter’ vuurwerk mogen nog worden afgestoken.

Niet toegestaan:

Vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de verpakking;

Knalvuurwerk (zoals rotjes);

Knalstrengen (zoals Chinese matten);

Losse enkelshotsbuizen (single shots);

Losse vuurpijlen;

Romeinse kaarsen en babypijltjes

Wel toegestaan: sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Verkoop: koop vuurwerk bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk in de categorie F2 toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 december. Omdat 31 december op een zondag valt, geldt dit niet als verkoopdag.

Vuurwerk uit het buitenland: men mag op 28, 29 en 30 december vuurwerk in het buitenland kopen als het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag men maximaal 25 kilo vervoeren.

Tijden: vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

Vuurwerkvrije zones: Amstelveen kent een aantal vuurwerkvrije zones. Het afsteken van vuurwerk in deze zones is strafbaar. (Heem)parken, schoolpleinen, de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges, dierenasiel), de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen) behoren daartoe.

Straffen en boetes: Illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kan men een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen.

Meld illegaal vuurwerk: Als inwoners denken dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunnen zij dit melden bij de politie, via telefoonnummer 0900-88 44, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 70 00.

Afsluiting papiercontainers

Op zaterdag 30 december sluit de gemeente de ondergrondse papiercontainers af. Zet geen papier en karton naast de container. Dit kan gebruikt worden om brand te stichten. Op dinsdag 2 januari worden de ondergrondse containers weer geopend. Op woensdag 3 januari kan men zijn papier en karton dus weer kwijt in de ondergrondse containers.

Regels vuurwerk | Vuurwerk | Rijksoverheid.nl=

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.