Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gaat woensdag (13 december) bij de behandeling in de gemeenteraad van de Verordening Doelgroepen Woningbouw het College vragen meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die de Starterslening biedt voor de middeninkomens bij het kopen van een huis.

De regeling in Amstelveen is in 2020 aanzienlijk verruimd. Constateert bbA-raadslid Ferry van Groeningen (foto).

Middenhuur

Zijn fractie vindt dat te weinig Amstelveners van die verruiming gebruik maken en is al langer bezorgd over de toegang op de woningmarkt voor de middeninkomens. Het aandeel middeninkomens in de Amstelveense samenleving is volgens Van Groeningen in enkele jaren enorm teruggelopen. In de Verordening wordt de toegang tot middenhuur met een huur tot maximaal 1123 Euro begrensd tot een inkomen van 57.573 Euro bruto per jaar voor een alleenverdiener.

Geen maandlasten

“De stap van huur naar koop is hierdoor vooral voor een alleenverdiener met een inkomen net boven deze grens erg groot”, zegt Van Groeningen. Volgens hem ligt de minimale koopsom van een appartement in Amstelveen al gauw rond de 300.000 Euro. “Het verschil tussen de maximale hypotheek voor een eenverdiener en de koopsom kan bijvoorbeeld worden overbrugd met de Starterslening. Die is altijd een aanvulling op de maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bij een geldverstrekker. Een huis dat onbereikbaar lijkt kan dan toch zo gekocht worden.”

Voor zo’n lening heeft de koper de eerste drie jaar geen maandlasten. Na die drie jaar gaat men pas

rente en aflossing betalen, maar alleen als men inmiddels voldoende verdient. De maandlasten passen dan bij het inkomen. “Natuurlijk gelden er nog overige voorwaarden, maar zelfs als je als Amstelvener enige tijd buiten Amstelveen hebt gewoond kun je voor een Starterslening in aanmerking komen”, zegt Ferry van Groeningen die geïnteresseerden ook adviseert eens te kijken op https://www.amstelveen.nl/wonen-leven .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.