Als het aan de gemeente ligt, wordt de museumlijn tussen Bovenkerk en station Haarlemmermeer in Amsterdam volgend jaar een gemeentelijk monument. De gemeenteraad nam daartoe een motie van ChristenUnie-raadslid Bert de Pijper aan. Wegens de cultuurhistorische waarde wil Amstelveen die monumentale status van het oude spoortracé. Dat ligt op grond van diverse inmiddels over het voornemen geïnformeerde eigenaren. De komende zes weken kunnen zij hierop reageren, waarna een definitief besluit volgt. 

Bij het Amstelveense Meldpunt Monumenten werd de lijn dit jaar aangemeld als potentieel monument. In Amsterdam deed de Wijkraad Zuid-West eenzelfde verzoek. De onafhankelijke Erfgoedcommissies van beide gemeenten hebben vervolgens geadviseerd dat de spoorlijn van grote cultuurhistorische waarde is als onderdeel van de tussen 1912 en 1918 aangelegde Haarlemmermeerspoorlijnen. Dit zogeheten ‘lokaalspoornetwerk’ maakte de ontgonnen Haarlemmermeerpolder bereikbaar voor personen en goederen.

Meldpunt

“Het traject Amsterdam-Amstelveen-Bovenkerk is één van de weinige bewaard gebleven spoortracés van dit lokale spoornetwerk”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten en welstand). “Een deel van de lokale geschiedenis, dat er mede voor heeft gezorgd dat Amstelveen zich kon ontwikkelen tot de gemeente die het nu is. Wij zijn blij dat gemeenteraadslid Bert de Pijper de museumspoorlijn heeft aangemeld bij het Meldpunt Monumenten.”

Geschiedenis

Voor Amstelveen is de lijn vooral belangrijk geweest voor het woon-werkverkeer van en naar Amsterdam. Voor de hoofdstad was het van economisch belang als goederentransportlijn naar onder meer de kwekerijen in Aalsmeer en voor de kolentreinen. De stichting Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) is het spoor in 1975 gaan gebruiken als recreatieve dienstregeling met historische trams. Het spoortracé inclusief de spoorbedding, rails en spoorbruggen hebben monumentale waarde. Alle aan het Amstelveense deel van het spoor gelegen stationsgebouwen, spoorwegwachterswoningen en dienstwoningen hebben al een monumentale status.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.