“Bijspringen en Versterken” blijkt het project te heten, waarover donderdag (28 februari) in wijkcentrum Alleman een kennelijk geheime bijeenkomst werd gehouden. Het is wel de bedoeling dat mensen in de wijk helpen, maar de professionals bespreken in het geheim hoe dat moet. Ook wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg was er.

De zorg- en welzijnsorganisaties OTT, RIBW, GGZ inGeest, Brentano, Participe, woningcorporatie Eigen Haard en gemeente Amstelveen werken in het project de wijk Bankras samen aan de ontwikkeling van een nieuwe aanpak voor mensen met psychische en / of lichamelijke beperking.

Oplossingen

Doel: Deze mensen een volwaardige plek in de wijk geven, waarin ze ook van betekenis kunnen zijn voor anderen. En tegelijk is het de bedoeling dat medewerkers van de talloze organisaties in zo’n wijk van elkaars kennis en deskundigheid leren, zeggen ze. ‘Waardoor de aangereikte oplossingen aan de cliënten creatiever en rijker zijn dan voorheen.’

Buren

Zoals gebruikelijk in het hedendaagse overgheidsbeleid worden ook de wijkbewoners geacht de handen uit de mouwen te steken en hun minder validen te helpen. Want in het project gaat het ‘niet alleen over de cliënten, maar ook hun buren worden erbij betrokken.’

Er moet – nog altijd dus – meer sociale cohesie in die wijken komen. ‘Sterkere sociale verbanden, zodat de bewoners elkaar beter leren kennen’, zeggen de projectleiders. ‘En op die manier meer met elkaar in eigen woonomgeving beleven en goed weten wat ze aan elkaar hebben, als iemand niet lekker in zijn/haar vel zit.’

‘Veel bereikt’

Er waren ook vertegenwoordigers van het Ministerie van Binnenlandse zaken en ZonMW (een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert) uit Den Haag in de geheime bijeenkomst, waarover in een persbericht nu bekend werd wat men zeggen wil.

Dat is reclame natuurlijk. Want die mensen van het ministerie waren, zeggen de organisatoren, ‘bijzonder onder de indruk van wat er in de afgelopen 1,5 jaar in Amstelveen met beperkte middelen bereikt is.’ Volgens de reclame makende organisaties is het project een succes.

Wethouder Marijn van Ballegooijen schijnt gezegd te hebben dat het project succesvol is en voor nieuwe verbindingen in de wijk heeft gezorgd. “Het gaat soms om kleine, haalbare stappen waardoor de mensen veel verder in hun leven komen.” De resultaten en de aanbevelingen van “Bijspringen en Versterken” worden in de zomer 2019 aan de gemeente

3 REACTIES

  1. Pardon, nagenoeg iedereen in mijn wijk werkt en de meeste vitale 65+ ers doen al wat vrijwilligerswerk. Het helpen moet van andere mensen moet je ook liggen. Niet iedereen is er geschikt voor, is mijn ervaring. Vele ouderen zijn ook oppas oma of opa.
    Men kan nog zo veel plannetjes bedenken betreffende de participatiemaatschappij , maar het moet ook haalbaar zijn.

    • Tja Frank, het is weer met onhaalbare opmerkingen komen. Er zijn nl. ook heel veel ouderen die geen oppas zijn, misschien geen kleinkinderen.

      En geef maar voorbeelden over dat haalbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.