Voor inwoners en in het verlengde van hen de pers verandert er eigenlijk niets. De drie raadscommissies, waarin altijd vergaderd werd voorafgaande aan de vergadering van de gemeenteraad, komen niet terug. Een werkgroep van zes raadsleden – voor de helft bestaande uit coalitiepartijen – heeft een adviesrapport uitgebracht over ‘doorontwikkeling vergadermodel gemeenteraad’.

Dat werd gisteravond (maandag) in zogenoemd ‘raadsgesprek’, voorafgaande aan de fractievergaderingen, door de raadsleden besproken.

Volk

Burgemeester Tjapko Poppens opende dat gesprek, waarin applaus klonk voor de werkgroep. Voorzitter daarvan is fractievoorzitter Jet Smit van de VVD. Namens de coalitie nam zij de fractievoorzitters Harmen van der Steenhoven (D66) en Esther Veenboer (PvdA) mee. Uit de oppositie werden Ewa Petiet (bbA), Ilika Polderman (GL) en Michel Becker (Actief voor Amstelveen) er aan toegevoegd.

Het onlangs ingevoerde vergadermodel wordt met ingang van januari aangepast. Hoewel Jet Smit de raadsleden nadrukkelijk ‘volksvertegenwoordigers’ noemde, kwam het volk er niet aan te pas. De elite beslist. Patrick Adriaans van de SP begon nog wel over de ‘burgerparticipatie’, maar hij was – althans in het raadsgesprek – de enige. Fractiemeetings vinden achter gesloten deuren plaats.

Gewerkt

Volgens burgemeester Poppens heeft de werkgroep, waarin de helft van de twaalf fracties is vertegenwoordigd, ‘ontzettend hard gewerkt’. Volgens hem is de grote verandering dat de raad zelf eigenaar wil zijn van het vergadermodel. Tot nu toe was dat toch min of meer de raadsgriffie. Aan het einde van het raadsgesprek werd het advies van de werkgroep aan hem overhandigd door Jet Smit, die toegaf dat inwoners geenszins hebben geparticipeerd. Het gaat volgens haar om verbetering van de kwaliteit van de vergaderingen, zegt ze. Die worden voor raadsleden volgens de werkgroep overzichtelijker en gemakkelijker, steeds op de woensdag. De parallelsessies blijven en pers of burgers moeten, als zij meetings missen die dan maar de volgende dag online volgen, hoewel in sommige ruimten de opnameapparatuur daartoe ontbreekt. Overigens waren de commissievergaderingen, voorafgaande aan de raadsvergaderingen ook steevast op dinsdag, woensdag en donderdag, maar dat kan in nieuwe vergaderschema niet meer. Woensdag blijft de vaste dag voor alle mogelijke raadsbijeenkomsten, waarin overigens de spreektijd van de diverse politieke partijen afhankelijk is de grootte van de fractie.

Geklets

Overigens drong Jet Smit in haar presentatie wel aan op vergaderdiscipline om geklets te voorkomen. Maar dat hebben politici natuurlijk zelf in de hand, voegde zij er aan toe. Het aantal raadsavonden, vol gesprekken en debatten, wordt verhoogd van dertien naar vijftien tot zeventien per jaar. In de agendacommissie, die bestaat uit twee leden, komen er vier; twee van de coalitie en twee van de oppositie. De raadsvergaderingen die, na een debat, nu om kwart voor tien beginnen, starten na 1 januari uiterlijk om 21.00 uur. Op 19 juli wordt over het nieuwe vergadermodel door de elite, die tot de raad doordrong, besloten.

4 REACTIES

 1. Verdeel en heers beleid (Latijn: divide et impera) in de politiek en de sociologie is macht verkrijgen en behouden door verdeeldheid. Historisch gezien werd deze strategie op veel verschillende manieren gebruikt door rijken die hun territoria wilden uitbreiden. Het was echter moeilijk om onderscheid te maken tussen de uitbuiting van reeds bestaande divisies door tegenstanders en het opzettelijk creëren of versterken van deze divisies, geïmpliceerd door “verdeel en heers”.
  De strategie, maar niet de uitdrukking, is in veel oude gevallen van toepassing: het voorbeeld van Aulus Gabinius bestaat, die de Joodse natie in vijf conventies verdeelt, gerapporteerd door Flavius Josephus in Boek I, 169–170 van The Jewish War (De bello Judaico). Strabo meldt ook in Geographica, 8.7.3 dat de Achaean League geleidelijk werd ontbonden toen het onderdeel werd van de Romeinse provincie Macedonië, omdat de Romeinen de verschillende staten verschillend behandelden, sommige wilden behouden en andere vernietigen.
  In de politiek verwijst het concept naar een strategie die bestaande machtsstructuren doorbreekt, en vooral verhindert dat kleinere machtsgroepen zich aansluiten, wat rivaliteit veroorzaakt en onenigheid onder de mensen aanwakkert om een opstand tegen de elites of de mensen die de strategie uitvoeren te voorkomen. Het doel is ofwel om de lagere klassen tegen zichzelf op te zetten om een revolutie te voorkomen, ofwel om een gewenste oplossing te bieden voor de groeiende onenigheid die de macht van de elites versterkt

 2. Heel bijzonder dit.
  De gemeenteraad denkt dus alleen maar aan….zichzelf?

  Hoe kan je nu de burgers totaal vergeten of niet relevant vinden voor hetgeen je doet als ‘volksvertegenwoordiger’.

  Blijkbaar vergeten ze daar dat ze alleen maar daar kunnen zitten bij de gratie van hun kiezers die overigens in grote echt grote getalen (ruim 47 procent) wegblijven. Gek he!?

 3. Dit gaat goed tot uiteindelijk de bom barst. VVD &D66 beginnen al flink haarscheurtjes te vertonen, zowel landelijk als lokaal.

 4. Doorontwikkeling vergadermodel gemeenteraad. Bla, bla, bla. Jargon hier, jargon daar. Bah, bah, bah. De gewone burger haakt af. Vindt u het gek of is dit stiekem de bedoeling?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.