Drie presentaties vormden eigenlijk het hoofbestanddeel van het informatieve bijeenkomst van de Mediaraad, donderdag (15 juni) in de bibliotheek. Twee uit de wijken Bovenkerk en Groenelaan, gebaseerd op de mening dat er te weinig aandacht door de media aan wordt besteed, en een voorstel voor een documentaire over (het lawaai van) Schiphol, mogelijk in de toekomst te zien via Amstelveen 1.Eigenlijk was die laatste ‘pitch’ bedoeld als voorproefje voor een aanvraag bij de Mediaraad, die geldt heeft te verdelen uit het Mediafonds.

Schiphol

Die aanvraag kwam van filmmaker Leo de Boer (foto). Hij wil een documentaire voor (o.a.) de lokale tv-zender 1Amstelveen maken over het luidruchtige Schiphol, waartegen actiegroepen protesteren. Zelf woont hij in Amstelveen en heeft ook vaak last van het lawaai, zei hij. Of hij niet in herhalingen valt, moet de documentaire t.z.t. uitwijzen. Over vliegtuiglawaai wordt al meer dan een halve eeuw geklaagd. Overigens zei Leo de Boer geen activistische film te willen maken en toch redelijke bewondering te hebben voor vliegtuigen die vele tonnen wegen en toch de lucht ingaan. Zijn vader werkte destijds bij de KLM. Aan de andere kant wil hij ook activistische groepen als extinction rebellion de ruimte geven in zijn documentaire. Het feit dat hij zelf last zegt te hebben van Schiphol staat mogelijk een journalistiek neutrale benadering in de weg, dacht iemand ter vergadering. Dat gevaar had Leo de Boer trouwens zelf ook al gezien. Tenslotte verdient een fors deel van Amstelveen zijn brood in de luchtvaart.

Bovenkerk en Groenelaan

In de twee andere pitches werden nieuwe stichtingen gepresenteerd, waaraan naar de mening van de vertegenwoordigde woordvoerders media te weinig aandacht besteden. Zij bewegen zich vooral in het sociale domein van Bovenkerk en Groenelaan. In die wijken is behoefte aan nieuwe organen, want de thans daar al werkzame stichtingen missen de vooral het sociale en op gezondheid gerichte element, vinden zij. In Bovenkerk schijnt de nieuwe organisatie de medewerking te hebben van het Bewoners Platform, dat overigens stelselmatig voor de drukste wijkvergaderingen van bewoners in Amstelveen zorgt en vele wijkorganisaties omvormde tot één stichting.

De Mediaraad hield vorige ronde van de beschikbare 70 mille geld over. Er werd minder dan de helft van de aanvragen toegewezen, tot een totaal bedrag van ruim 43 duizend euro. Wat voorzitter Meindert Schut tot de uitspraak bracht dat er voor de volgende ronde extra geld beschikbaar is.

1 REACTIE

  1. Dat een fors deel van Amstelveen zijn brood in de luchtvaart verdient, maakt het niet onmogelijk om een journalistiek project te wijden aan het feit dat de overlast en luchtvervuiling door vliegverkeer de grenzen van het fysiek, mentaal, ecologisch en juridisch aanvaardbare inmiddels ruim overschrijden.

    Amstelveen Lawaai Schiphol:

    https://photos.app.goo.gl/5oi9DUPtdzdJK873A

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.