In Amsterdam staan, ondanks de gigantische woningnood, volgens de krant Het Parool 19.000 woningen leeg. Dat roept de vraag op hoeveel dat er in de gemeente Amstelveen, vindt de VVD in de gemeenteraad, die er schriftelijke  vragen over stelde aan B&W.

Overigens circuleerde onlangs het aantal 800 in Amstelveen.

Urw

Naar VVD-raadslid Victor Frequin wil weten waar die leegstand zich bevindt. En specifiek vraagt zij hoeveel woningen leeg staan in de Schildersbuurt. Het lijkt er op dat eigenaar Unimail Rodamco Westfield (URW) na die woningen aangekocht te hebben ze leeg laat staan, meldt Frequin. “Maar dat kan ook op andere locaties gebeuren zoals aan de Startbaan.”

Leegstandsbeleid

Het raadslid vraagt hoeveel woningen er momenteel in gemeente Amstelveen leeg staan en hoeveel dat er in de Schildersbuurt (Stadshart) en de Startbaan zijn. “Zoals bekend voert de gemeente Amstelveen een leegstandsbeleid”, zegt het VVD-raadslid. Maar hij wil van B&W wel graag weten wat de acties van B&W zijn geweest en zullen zijn in die wijken. En vraagt ook of het bestaande leegstandsbeleid wel voldoende instrumenten biedt om de leegstand aan  te pakken. “Of is er aanvullende beleid nodig?” vraagt hij.

10 REACTIES

 1. Oh, de VVD wordt ook eens wakker!
  In het verleden heeft een andere politieke partij al lang onderzoek naar gedaan, maar toen verkoos de VVD niet te reageren.
  Spelen hier misschien partijpolitieke belangen een rol ten koste van de woningnood?

 2. Misschien moet men weer eens die anti-kraakwet opheffen, nadat een pand een x-tijd leeg heeft gestaan.
  800 woningen vormen toch een aanzienlijk aantal, ook als je aanneemt dat de helft misschien met een goede reden, zoals renovatie, of wisseling van huurders/kopers leegstaan. Je kunt hier toch weer enkele honderden mensen aan woonruimte helpen.

  • Oud nieuws, waar dus beide partijen blijkbaar voet bij stuk houden, maar waarbij beide partijen wel moeite moeten doen voor maximale woonruimte. De gemeente ziet het al 7 jaar aan met indertijd gemaakte afspraken en beloften. Rijkelijk laat dus. Het wordt tijd dat ze UR op het matje roepen.

 3. Dit beleid tegen leegstand is goed tegen corporaties investeerders etc maar gaat soms met z’n starheid keihard in tegen privésituaties die te maken kunnen hebben met ouderen, families etc in geval van dat iemand er niet meer woont en om moverende redenen de woning formeel geen brp inschrijving meer kent. Ongevraagde bureaucratie, privé en pijnlijke informatie moeten prijsgeven willekeur en aan de grillen van ambtenaren overgeleverd zijn is het gevolg. Met dank aan de vvd die daar geen rekening mee houdt.

 4. Johan Bos, Raats trouwe waakhond, wees mij er buiten dit openbare forum op dat er tegenwoordig voor Stadshart en Handhaving twee verschillende wethouders zijn. Dat was nog niet het geval toen de hier geschetste problemen ontstonden en ongemoeid bleven bestaan.

  Het is ook relevant om te vermelden dat URW die panden in de Schilderswijk heeft gekocht van het Philips pensioenfonds ten behoeve van een (destijds) noodzakelijk geachte uitbreiding, modernisering en optimalisering van het winkelcentrum Stadshart.

  • Ach , het komt zo vaak voor dat de SP iets signaleert. Raat heeft in het verleden zelfs toegegeven dat deze club veel weet van wat zich in de wijken afspeelt. Alleen is de coalitie heel vaak zo flauw om dat niet toe te geven of te negeren. In de raad heeft de coalitie een meerderheid , dus die zal B&W nooit iets in de weg leggen.
   Wel wil het nog wel eens voorkomen, dat de SP een motie indient, die vervolgens wordt afgestemd, maar die je een poosje later in ietwat gewijzigde vorm door de coalitie wordt ingediend en dat die dan wordt aangenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.