Dertien leerlingen van Panta Rhei zijn vrijdag (15 februari) geïnstalleerd als jongerenrechter. Daarmee was hun opleiding ervoor ten einde en in de Rechtbank Amsterdam kregen zij een certificaat uitgereikt. Zij zijn nu bevoegd overtredingen van leefregels en conflicten op school af te handelen. Panta Rhei is de eerste vmbo-school in Nederland die gaat werken met een Jongerenrechtbank.

De betreffende leerlingen speelden in de rechtbank een zaak van na, waarbij ze lieten zien wat ze geleerd hebben. In een door rechter Meta Vaandrager geleide zitting legden de leerlingen de gelofte af, gadegeslagen door rechters, advocaten, wethouders, projectleiders, schoolleiders, docenten en ouders.

Gemeente

De als rechter geïnstalleerde leerlingen kunnen zaken behandelen in de rol van rechter, aanklager en advocaat. In samenspraak met school, politie en ouders worden door de jongerenrechtbank zaken afgedaan. Procedures zijn vooral gericht op herstel van wat is misgegaan, zodat betrokkenen na de gebeurtenis weer samen verder kunnen. De gemeente maakt het project mede mogelijk en die werd vertegenwoordigd door de wethouders Frank Berkhout en Rob Ellermeijer.

De jongerenrechtbank is een initiatief van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland. De betrokken scholen werken hiervoor samen met de rechtbank, het openbaar ministerie en de politie.

Opleiding

In de opleiding tot jongerenrechter brachten de leerlingen een bezoek aan een politiebureau en volgden zij trainingen bij een rechter, een advocaat en een officier van justitie. Zo leerden zij over strafrecht en herstelrecht, kregen zij meer inzicht in het werk van de politie en was er aandacht voor de zorg voor slachtoffers. Elk jaar wordt hiervoor een nieuwe groep leerlingen van Panta Rhei op basis van vrijwilligheid opgeleid en officieel beëdigd door een Amsterdamse rechter. Ouders moeten het eens zijn met de deelname van hun kind aan het project.

Kenmerken
Voor de behandeling van een zaak door de Jongerenrechtbank is het belangrijkste uitgangspunt dat de betrokken leerling zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor wat hij of zij heeft gedaan. Samen met de ouders kiest hij of zij er voor de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de jongerenrechtbank. In plaats van dat de schoolleiding of docent een maatregel oplegt, of dat in ergere gevallen aangifte wordt gedaan, krijgt de jongerenrechtbank eerst deze bevoegdheid. Het doel van de behandeling door de jongerenrechtbank is samen met alle direct betrokkenen een goede uitkomst te vinden die gericht is op herstel van wat is misgegaan. Dat wil zeggen oplossen in plaats van (alleen) straffen. Op die manier wordt gekeken naar wat nodig en redelijk is om na de gebeurtenis op school weer samen met elkaar verder te kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.