(FOTO’S: amstelveenweb.com)

Samen met een kleinzoon van de stichter en eerste premier van de staat Israël onthulde wethouder Herbert Raat donderdagmiddag (17 mei) het naambord van een fietspad tegenover het ziekenhuis. Het David Ben Goerionpad loopt van de Helpende Hand, naar verpleeghuis Groenelaan verder de gelijknamige wijk in. Kleinzoon Alon Ben Goerion zei blij te zijn met het naar zijn grootvader genoemde fietspad, dat door fietsende leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina in Buitenveldert na de onthulling in gebruik werd genomen.

Het pad bevindt zich midden in een wijk vol Joodse instellingen, bijvoorbeeld bij het Sinaï Centrum en tegenover het ziekenhuis dat – door een fusie jaren geleden met het CIZ – een Joodse afdeling heeft. Uit de Joodse gemeenschap waren ook tal van genodigden aanwezig, zoals bestuursleden van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), oud-raadslid Harry van den Bergh, ex-wethouder John Levi en voormalig CIDI-directeur en lokale PvdA-voorzitter Ronny Naftaniel. De introductie van het David Ben Goerionpad valt samen met het 70-jarige bestaan van de staat Israël, een jubileum in verband waarmee het CIDI, op wiens uitnodiging Alon Ben Goerion in Nederland is, had gevraagd een pad of straat naar diens grootvader te benoemen. Volgens directeur Hanna Luden van het CIDI heeft de gemeente Amstelveen daar graag aan meegewerkt.

Leerlingen Joodse school namen het pad in gebruik. Foto: amstelveenweb.com

Speciale dag

Herbert Raat werkte als jonge man destijds in het Baselhotel in Tel Aviv, als badmeester, en kwam dagelijks langs het huis van David Ben Goerion aan Boulevard 17.  “Dit is een speciale dag voor ons”, zei hij. David Ben Goerion leefde van 1886 tot 1973. Hij werd later door Time Magazine uitgeroepen tot één van de 100 mensen die het meest vorm gaven aan de twintigste eeuw.

Volgens Raat is men in Amstelveen steeds intensiever met de toekomst, maar ook met het verleden bezig. Het behouden van de voormalige synagoge aan de Randwijcklaan 13 is van dat laatste volgens hem een voorbeeld. “Er wordt gewerkt aan een breed programma waarin ook onze Joodse geschiedenis een plek krijgt.” Het was hem naar zijn zeggen een eer de kleinzoon in Amstelveen te mogen ontmoeten.

Raat over zijn wonen en werken als 19-jarige in Israël tegen de kleinzoon: “Het was voor de intifada en mijn collega’s waren Israëliërs, Arabieren en mensen zoals ik. Na het werk dronken we samen een paar biertjes en hadden een mooie bijzondere tijd in mijn leven en ik hoop oprecht dat die mooie tijden in Israël zullen terugkeren.”

Ook voor Alon Ben Goerion was het naar zijn zeggen een eer het pad te mogen helpen onthullen.  “Zeventig jaar geleden riep mijn grootvader de onafhankelijkheid van Israël uit. Het is fantastisch om daar op zo’n feestelijke manier bij stil te staan.” Ook de kleizoon woont in Israël.

4 REACTIES

  1. En zo komt het Beloofde Land stukje bij beetje onze kant uit. Nu alleen nog onze grenzen beschermen tegen die Hamas moordenaars.

    Shabbat Shalom.

  2. Ben Goerion was een terrorist die verantwoordelijk was voor het verlies van veel onschuldige mensenlevens en voor het verdrijven van honderdduizenden mensen vanwege hun afkomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.