Twee voorstellingen vinden plaats ter gelegenheid van de dodenherdenking in in Schouwburg Amstelveen. Het zijn respectievelijk ‘Het bittere kruid’ en ‘De Joodse vrouw’ op woensdag 3 mei om 20.00 uur.  Fadozangeres Cristina Branco is er zaterdag 6 mei, ook om 20.00 uur.

Rondom de Nationale Herdenking worden overal in het land voorstellingen gespeeld die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Agaath Witteman

In de schouwburg is dus ‘Het Bittere Kruid & De Joodse vrouw’ te zien, twee voorstellingen op één avond in een regie van Agaath Witteman. Over ‘Het Bittere Kruid’ zei Marga Minco (1920) ooit:  ‘Ik wilde mijn familie verder laten leven door over ze te schrijven.’ Hierin beschrijft ze hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnengedreven en hoe zijzelf overleeft. In de voorstelling vertellen Hanne Arendzen en Julien Croiset de verhalen zoals ze geschreven zijn. Afwisselend zijn ze verteller, personage of allebei tegelijk.

Brecht

In de dertiger jaren zag Bertold Brecht het gevaar van Nazi-Duitsland en begon hij met het schrijven van een aantal éénakters. In 1938 vond in Parijs de première plaats van de eenakter ‘De Joodse Vrouw’. De scenes maken duidelijk hoe de nationaalsocialistische dictatuur in alle lagen van de samenleving en het dagelijks leven binnendringt en angst en wantrouwen zaait. De Joodse Vrouw is het aangrijpende verhaal van Judith Keith; zij voelt zich door deze verziekte sfeer genoodzaakt om afscheid te nemen van huis en haard.

Cristina Branco
De Portugese fadozangers Cristina Branco (foto) bewees met haar laatste album EVA dat ze nog steeds een van de grootste fadisto’s van deze tijd is. Door haar moderne benadering van de traditionele fado, die ze verrijkt met jazz, wereldmuziek en pop, heeft zij een unieke stijl ontwikkeld. De vertolkster van het Portugese levenslied is met haar warme bezielende stem al jaren een graag geziene persoonlijkheid op de Nederlandse podia. In haar concert op zaterdag 6 mei om 20.00 uur in Schouwburg Amstelveen zal zij, naast ander materiaal uit haar omvangrijke carrière, ook nummers van het album EVA ten gehore brengen.

Bekijk de complete theateragenda op www.schouwburgamstelveen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.