Eigenlijk strookt het precies met het een aantal jaren ingevoerde culturele beleid van B&W, dat neerkomt op meer samenwerking van de op dat gebied actieve instellingen. Met een klap op een gong opende cultuurwethouder Herbert Raat op het Stadsplein, waar een podium was opgesteld, de Open Dag van Platform C, dat nu vijf jaar bestaat.

Het is de koepel van Muziek- en Dansschool Amstelveen en de Volksuniversiteit. Oorspronkelijk hoorde ook de Kunstuitleen bij de fusie, maar die werd opgeheven omdat dat onderdeel teveel kostte.

Verbetering

Tot haar schrik ontdekte de destijds aangetreden nieuwe directeur Madeleine Heijligers, nadat de gemeente al eerdere tekorten had weggewerkt, nog een onder de vorige directie ontstaan gat van twee ton. Het door de Raad van Toezicht eind 2019 aangeboden Financieel Herstel Plan bood volgens B&W onvoldoende waarborgen voor een duurzame toekomst. De wethouders Berkhout van onderwijs en Raat van Cultuur deelden dat zowel de gemeenteraad als Platform C mee. De gemeente wilde wel geldelijk helpen, maar niet zonder kans op enige verbetering.

Wel gelukt

Kennelijk is dat onder Heijligers wel gelukt. Er werd in de niet rendabele activiteiten gesneden en de Kunstuitleen verdween. Het is dan ook de vraag waarom andere culturele instellingen, zoals schouwburg en P60, niet onder de koepel van Platform C verder gaan. Vorig jaar werd ruim 1,3 miljoen euro in de organisatie gestoken. Platform C beschikt, ook dankzij de muziekschool, over een modern gebouw, met aparte lokalen voor lessen op de diverse instrumenten. Maar er worden ook muzieklessen in de wijken en op scholen gegeven. Over leerlingen heeft de muziekschool blijkbaar niet te klagen. Er zijn volgens Heijligers rond de vijftig docenten aan verbonden. In totaal (men heeft ook de Volksuniversiteit) werken ongeveer rond de 120 mensen voor Platform C, vertelde Heijligers. Behalve muziekinstrumenten (men ziet er onder meer veel piano’s), maar ook andere adequate apparatuur. Er was zelfs een DJ-opleiding.

Hart

Alvorens respectievelijk Madeleine Heijligers en Herbert Raat aan het woord kwamen, was er in feite al gespeeld bij het buitenpodium. Te horen was het blazersensemble van basisschool De Cirkel aan Orion. Het projectkoor van de Muziekschool klonk na de gongslag. Maar binnen bij Platform C waren optredens van o.a. een gitaar-, een slagwerk- en een accordeonensemble. Raat is kennelijk over de problemen heen. Hij zei althans ter gelegenheid van het eerste lustrum: “Platform C is het hart van de cultuur. Wat ons betreft komt er minstens vijf jaar bij.”

9 REACTIES

  1. Erg kinderachtig om mijn reactie over de twee taalfouten in de kop van het artikel te verwijderen. Waarom heeft u een fout aangepast en de andere fout laten staan?

  2. Zeg meneer Taal, ga iets nuttigs doen met uw kennis ipv hier te lopen zeiken over wat spellingsfouten.
    Het Taalhuis staat nog te springen om vrijwilligers. Daar kunt u laaggeletterden en buitenlanders de grondbeginselen van onze taal leren. Dat lijkt mij wat nuttiger dan een journalist op een taalfout te wijzen.
    Maar ik denk dat al uw klanten na een paar keer zijn weggelopen vanwege visies uwerzijds een paard met oogkleppen waardig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.