Er moet een fysiek jongerenplatform komen om jongeren meer te betrekken bij het gemeentelijke beleid.  Voor die zogeheten participatie van jonge mensen pleit een meerderheid in de gemeenteraad. Op woensdag 21 juni komt die met een initiatiefvoorstel daarover, wat natuurlijk wordt aangenomen, omdat het binnen coalitie allang is besproken.

Behalve de coalitiepartijen VVD en D66 stellen ook oppositiepartijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA), Actief voor Amstelveen en GroenLinks het jongerenplatform voor. Het is de bedoeling dat het als een adviesorgaan voor de gemeenteraad gaat dienen.

Wonen

Jongeren uit Amstelveen worden binnenkort uitgenodigd hun betrokkenheid via het platform zelf uit te werken. Overigens gaat democratie doorgaans ook aan oudere inwoners voorbij en hebben die geen invloed op het beleid, dat voornamelijk in (ambtelijke) achterkamers wordt gesmeed. Maar volgens de partijen mogen jongeren nu meepraten, omdat veel keuzes van het gemeentebestuur effect voor hun toekomst hebben. “Of het nu gaat om wonen, duurzaamheid of jeugdhulp”, zeggen de politieke partijen.

P60

Volgens Elisa De Marco (VVD) en Saloua Chaara (D66), raadsleden van twee coalitiepartijen ervaren jongeren dat de politiek vaak óver hen maar niet mét hen praat. Dat vinden in de oppositie ook Ewa Petiet (bbA), Michel Becker (Actief voor Amstelveen) en Ilika Polderman (GroenLinks). Het waren grotendeels dezelfde raadsleden die op woensdag 10 mei een jongerenmeeting in P60 bijwoonden. Die vond plaats op initiatief van Omran Baikari (20, student marketing) en Wail Kherrazi (13, leerling Keizer Karel College). Overigens vond gelijktijdig een ‘raadsgesprek’ in het raadhuis plaats, zodat verslaggevers moesten kiezen, want communicatief gaat de gemeente, zuinig gezegd, niet voorop.

Meer jongeren

De politieke partijen leggen nu dus een voorstel aan de gemeenteraad voor omdat zij ook de inspraak van jongeren niet ideaal en wel noodzakelijk vinden voor een ‘bloeiende samenleving’. Want jongeren hebben frisse ideeën, onbevangen perspectieven en een enorme energie, vinden de raadsleden. “Zij zijn vaak in staat om problemen op een andere manier te benaderen en met nieuwe oplossingen te komen. Ze brengen een verfrissende dynamiek en een nieuwe kijk op de wereld met zich mee, die van onschatbare waarde kan zijn voor onze samenleving.”

Platform

De redenering is verder dat er al een kinderraad bestaat voor kinderen tot en met 12 jaar en dat daar nu nodig een platform bij moet komen voor de groep van 13 tot 21. Als het adviesorgaan van jongeren net zoveel invloed op het beleid krijgt als de kinderraad, wordt dat de volgende nietszeggende vorm van een zogenaamde participatie. De kinderburgemeester mag wel bij dingen als de Sinterklaas-intocht zijn, maar van de kinderraad, die tweemaal per jaar een ‘werkbezoek’ brengt, merkt de gemiddelde Amstelvener niets. De kinderraad kiest overigens doorgaans ‘armoede’ als thema, maar heeft verder geen enkele merkbare invloed.

Advies

De jongeren praten via het platform mee over onderwerpen die nu en in de toekomst belangrijk voor hen zijn, is het voorstel; en zij geven de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies. Ook kunnen zij eigen plannen bedenken en uitvoeren en via het platform meer politieke aandacht vragen voor onderwerpen die zij belangrijk vinden. VVD, D66, bbA, AVA en GroenLinks zeggen verder het belangrijk te vinden dat jongeren zelf bepalen hoe dat orgaan er in de praktijk uit komt te zien. Het krijgt waarschijnlijk een online en een fysieke versie. “Wij geven jongeren de ruimte en het vertrouwen om hiermee aan de slag te gaan”, melden de partijen die met het voorstel komen. Zij zeggen het ook belangrijk te vinden dat een grote en diverse groep jongeren via het platform wordt bereikt. Daarbij hebben de partijen ook jongeren op het oog die minder vanzelfsprekend van zich laten horen.

In het voorstel regelen zij de capaciteit voor ondersteuning en begeleiding. “Daarnaast zullen wij ons persoonlijk inzetten voor een goed werkend jongerenplatform”, beloven de raadsleden. “We gaan dus actief met de jongeren aan de slag zodat zij maximaal van zich laten horen.” De initiatiefnemers, wier fracties al een ruime meerderheid in de gemeenteraad vormen, nemen aan dat zij ook andere van de twaalf (!) partijen meekrijgen. “We willen hier echt iets moois van maken met jongeren uit Amstelveen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.