Sporthulpmiddelen voor lichamelijk beperkte mensen zijn nu beschikbaar in Amstelveen. De gemeente heeft zich namelijk aangesloten bij Uniek Sporten Uitleen. Sportwethouder Herbert Raat nam bij wijze van start het estafettestokje in ontvangst van Amstelveense handbiker Jeffrey van der Ende.

Die is lid van een Amsterdamse wielervereniging, maar kwam tot nu toe niet in aanmerking handbike te proberen, omdat hij inwoner van een andere gemeente is.

Financiering

Dat verandert nu, want alle aangrenzende buurgemeenten van de hoofdstad hebben zich aangesloten bij het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten Amstel- en Meerlanden. Raat staat daar naar zijn zeggen volledig achter. In de uitleenpool van Uniek Sporten kan men vijf hulpmiddelen (en de sport die men uiteindelijk kiest) vier maanden lang gratis uitproberen: Een allround sportrolstoel, een court sportrolstoel, een ligbike, aankoppelbare handbike en een running frame. Besluit de klant van Uniek Sporten een hulpmiddel te kopen, dan kan men bij Uniek Sporten Hulpmiddelen aankloppen voor de financiering. Doorgaans wordt 85% dan betaald en is de overige 15% tot een maximum van € 250 voor rekening van de sporter. “Dit bedrag kun je zelf betalen of ophalen met crowdfunden. Crowdfunden kan op ons eigen platform”, staat op de website van de organisatie.

WMO

Overigens kan de sporter ook voor financiering zorgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet Langdurige Zorg (Wlz) of UWV. Als men via een van die instanties subsidie heeft gevraagd, moet men dat aan Uniek Sporten melden. Evenals de leverancier die men wil kiezen. De organisatie gaat er dan verder mee aan de slag.

Werkwijze 

Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie, zegt de organisatie zelf. “De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. En het product wordt afgeleverd op de gewenste locatie, een dienst waaraan ook geen kosten zijn verbonden.” Wethouder Raat liet weten volledig achter de doelstelling van Uniek Sporten te staan. “Wat mij betreft sluiten we ons voor de komende 30 jaar aan bij de Uitleenservice.” De uitleenservice wordt, behalve door Uniek Sporten en in samenwerking met Welzorg, mede mogelijk gemaakt door NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Voor meer informatie: www.unieksporten.nl/uitleen of contact opnemen met Nikki Hakkesteegt via nhakkesteegt@teamsportservice.nl of 088 2037381.

3 REACTIES

  1. Geen kwaad woord over deze wethouder! Hij is 24/7 bezig de belangen van miljonairs en andere veelverdieners te behartigen. Dat is keihard nodig in deze tijden waarin de koopkracht onder druk staat.

  2. Het valt me op dat de VVD de laatste tijd zich profileert op sociaal terrein. Met fotootje en persberichtje. Ter compensatie worden de financiële teugels achter de schermen weer een beetje aangetrokken. Het blijft voor veel mensen een kut-partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.