Exact gelijktijdig met zogenaamde ‘raadsgesprekken` over o.a. openbaar vervoer en het inspreken bij de raad door burgers, houdt de gemeente, samen met aannemer BAM, een informatieavond in ‘De Kegel’ over de verbreding van de Bovenkerkerweg (foto). De gemeente hoopt blijkbaar dat er weinig media naar die bijeenkomst in de Kegel (19.00 uur) aan de Bovenkerkerweg 81 komen. Dan kan zij later, in het gunstigste geval, met een reclameachtig zogenaamd ‘persbericht’ die zaak afdoen.

Tegen de verdubbeling van de breedte van de weg, ten zuiden van de Zagerij tot ongeveer tweehonderd meter van de Burgemeester Wiegelweg, is destijds fel geprotesteerd. Klagers komen nu ook waarschijnlijk en het is geenszins de bedoeling van de gemeente dat hun geluid luid en duidelijk tot de media doordringt.

Parallel

Die weten trouwens niet waar zij in het raadhuis naar toe moeten. Er vinden namelijk zogenoemde ‘parallelsessies’ plaats. Willen verslaggevers bij het inspreken van burgers zijn, dan missen zij de kennismaking van de gemeenteraad met de nieuwe stadsbouwmeester. Misschien is erger nog dat een meeting over laaggeletterdheid samenvalt met een sessie over de parkeerproblematiek. En de gemeenteraad vindt het best zo. Sommige raadsleden klagen wel over de nieuwe wijze van politiek bedrijven, maar daar blijft het bij. Voorheen waren er een raadsvergadering en drie commissies op achtereenvolgende dagen, maar dat was kennelijk té communicatief.

Jongeren

Dat de meerderheid van de gemeenteraad nu voorstelt er een zogeheten jongerenplatform op te gaan nahouden, is lachwekkend. Het volk (demos) wordt zoveel mogelijk op afstand gehouden. De Haagse gang van zaken is ook Amstelveen geenszins vreemd. Het zou in strijd zijn met de voorkeur voor achterkamers, als jongeren mee mogen praten.

Fijnmazig OV

De financierende partij en opdrachtgever van het openbaar vervoer, de Vervoerregio Amsterdam, is er woensdag bij. De meeste media zullen die gelijktijdig gehouden sessie over het parkeren dan wel laten schieten, denk ik. Op alle mogelijke manieren proberen particulieren echte fijnmazigheid tot stand te  brengen. Zij moeten wel want de overheid doet weinig. Na proeven met OV op Maat, een onderzoek naar een wijkbus en de Wijkmobiel Uit&Thuis Wa/Mi in twee wijken, is nu ANWB AutoMaatje gepresenteerd als dé OV fijnmazigheidsoplossing. Die bedient juist de doelgroep die niet in staat is naar verder weg gelegen haltes te gaan (en de gehele gemeente van deur tot deur bedient). Maar ook deze wijze van vervoeren is wéér afhankelijk van vrijwilligers (met een eigen auto).

Lachertje

De gemeentelijke communicatie blijft een lachertje. In elk geval die via de media. Maar zolang vrijwel niemand daarover zeurt, is de gemeente niet van plan daar enige verbetering in aan te brengen. Terwijl het team van zich communicatieadviseurs noemende steeds groter wordt en elke wethouder zijn eigen ‘woordvoerder’ heeft, is ontwikkeling van de openheid op zijn minst omgekeerd evenredig aan die toename.

Politiek

Wat dat betreft hebben de ‘communicatie-experts’ overigens de politiek mee. Voorbij is de tijd van toen de woorden ‘transparantie’ en ‘participatie’ nog niet waren uitgevonden en media werden uitgenodigd bij alle – toen vooral landelijke – kiesverenigingen. Overigens zijn de congressen van alle politieke partijen voor ieder die dat wil te bezoeken of men kan die van A tot Z online volgen. Zo niet in Amstelveen. Daar wijdt men hooguit een persbericht aan nieuwe bestuursleden die tijdens een ledenvergadering zijn benoemd. Verder blijven de deuren gesloten.

Creatief

Van gebrek aan creativiteit kan men de communicatiespecialisten niet beschuldigen. De – op zich spaarzame – agenda’s over optredens van B&W, die de pers worden toegezonden, kloppen doorgaans niet. De laatste weken kreeg ik bijvoorbeeld een agenda waaruit bleek dat om vijf uur wethouder Herbert Raat iets zou doen in het Cobra museum. Dat werd mij om tien voor vijf gemeld v ia een agenda. Schandaliger nog was de expositie in de bunker. Twee weken achtereen kreeg ik de melding van ‘communicatie’ dat de tentoonstelling op zondag zou zijn. Toen ik er aankwam bleek de bunker op slot die de open dag al voorbij. Die was een dag eerder gehouden. Wethouder Frank Berkhout vertelde me onlangs dat het college van B&W zelf moet doorgeven waar wel en niet pers bij is gewenst. Meestal is dat niet zo. Want geheimzinnigheid is hier de regel. Maar van de items die wél op de agenda staan, kloppen de tijdstippen vaak niet, zodat men te laat komt voor iets wat een uur eerder is geweest. De ‘communicatiespecialisten’, van wie media de agenda’s krijgen, hebben blijkbaar geen idee van wat zij communiceren. Ook geen controle. Ze zijn doorgeefluiken. Met media hebben zij niks eigenlijk. Je zou je kunnen afvragen waarom zij nodig zijn als de wethouders toch zelf het werk doen. Dat er juist wordt gecommuniceerd, kan men niet bepaald zeggen…

6 REACTIES

    • Bedankt. Gesprek vindt in de diverse fracties plaats, dus achter gesloten deuren. De melding in het stuk dat en meer inwoners bij zijn betrokken is een lachertje. Het blijft een politiek circuit, ver weg van de burgers.

  1. Trouwens dit alles is op zich toch een nieuwsartikel of redactioneel commentaar waard?
    Eerst klaagt men in de gemeenteraad over de vergaderwijze die vooral onnavolgbaar is met paralelsessies maar als het er op aankomt verandert men weinig en klaagt men nog eens over het aantal mondelinge vragen in de gemeenteraad die men aan banden wil leggen terwijl dat een wettelijk recht is conform artikel 155 gemeentewet (!).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.