“Het is in Amstelveen niet anders dan in Den Haag. Ook hier is er sprake van een verstikkende politieke cultuur en is het tijd voor verandering”, zegt fractieleider Ruud Kootker van Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Hij trok zich terug uit de Agendacommissie van de gemeenteraad, nadat eerder oppositiegenoot Martin Kortekaas van GroenLinks dat al had gedaan, die ervan deel uitmaakte als voorzitter van een raadscommissie, maar ook die functie neerlegde.

Het betekent dat de oppositiepartijen geen deel meer uitmaken van de agendacommissie. Kootker naar aanleiding van zijn opstappen: ”In 2018 heeft onze interim-burgemeester Bas Eenhoorn aan de toenmalige Commissaris van de Koning, Johan Remkes, in een rapport laten weten dat in Amstelveen het dualisme meer vorm moest krijgen en versterking van de positie en de rol van de gemeenteraad wenselijk was. Eenhoorn vond ook dat het vertegenwoordigende karakter wat meer nadruk moest krijgen om zich te laten gelden. Maar helaas, tot nu toe niets van dat alles.”

Dualisme

Het dualisme is de theorie dat volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad het college van B&W controleren en de kaders stellen, die als basis voor het bestuur gelden. Daar komt onder aanvoering van de VVD weinig van terecht, meent Kootker. Elke voorgestelde verandering van de Amstelveense bestuurscultuur leidt volgens hem hooguit tot frustratie.

“De agendacommissie heeft op basis van een raadsbreed genomen besluit de opdracht te helpen een nieuwe werkwijze voor de gemeenteraad vorm te geven, waardoor die beter haar rol kan vervullen”, zegt hij. “Maar nu wordt die agendacommissie ten onrechte door de VVD het stempel opgeplakt van een politieke commissie en gaan de twee andere coalitiepartijen D66 en PvdA daar klaarblijkelijk kritiekloos in mee.”

Belang van inwoners

BbA zegt te vinden dat de gemeenteraad beter haar rol kan vervullen in het belang is van alle inwoners. Ook beschouwt de lokale partij het als essentieel vertrouwen in de politiek, dat veel mensen de laatste jaren verloren, terug te winnen.

Kootker heeft de bbA ideeën samengevat in tien punten:

1.Transparante besluitvorming moet altijd uitgangspunt zijn. Voor ieder raadslid en iedere inwoner moet helder zijn hoe en langs welke weg besluiten tot stand komen.

  1. Openbaarheid en toegankelijkheid bij alle vergaderingen van en voor de raad. Agendaplanning moet openbaar en vindbaar zijn op de gemeentelijke website. Verslagen en afsprakenlijsten altijd gepubliceerd. De lokale journalistiek wordt actief en tijdig geïnformeerd.
  2. De gemeenteraad moet haar eigen communicatiebeleid opzetten, naast dat van het College. Daarbij hoort in ieder geval een eigen raadspagina in het Amstelveens Nieuwsblad en een eigen communicatiebudget.
  3. Raadsakkoorden en coalitieakkoorden moeten zich beperken tot hoofdlijnen zodat de coalitiepartijen zichzelf niet gijzelen, oppositiepartijen meer ruimte krijgen bij de besluitvorming, er meer politieke vrijheid ontstaat, macht en tegenmacht in balans komen.
  4. Er moet een einde komen aan geheim coalitieoverleg waar de coalitiepartijen, voorafgaand aan besluitvorming in de raad, alle besluiten afkaarten.
  5. Raadsvoorstellen moeten vaker alternatieve keuzes bevatten. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Om tot een afweging te komen moet de raad verschillende keuzes hebben om te kunnen kiezen.
  6. Er moet meer ruimte komen om raadsdebatten aan te kunnen vragen over actuele onderwerpen en voor die debatten moet meer tijd worden vrijgemaakt.
  7. De controlerende taak van de gemeenteraad moet meer vorm krijgen, onder andere door uitbreiding van de griffie en ambtelijk ondersteuning zodat er meer verdieping van de controlerende taak mogelijk is.
  8. Raadsvoorstellen moeten een participatie verantwoordingsdocument bevatten waarin precies wordt aangegeven hoe en op welke wijze en met welke verwachtingen en resultaten participatie van inwoners gaat plaatsvinden of heeft plaats gevonden.
  9. De positie en invulling van de rol van de raad als kaderstellend, controlerend en vertegenwoordigend orgaan en het college als uitvoerend orgaan dient elke twee jaar in een openbaar raadsdebat te worden geëvalueerd.

Burgerbelangen Amstelveen zegt over deze ideeën graag het gesprek en debat aan te gaan met andere politieke partijen uit de raad, zodat voor de Amstelveense inwoners duidelijk wordt waar iedereen precies voor staat.

34 REACTIES

  1. Veel van deze ideeën lijken open deuren. Dat die gesloten zijn, verklaart de verstikkende sfeer waarover Ruud Kootker (bbA) het heeft. Ik hoor graag wie tegen invoering van zijn voorstellen is, en waarom.

    Ruud Kootker is één van de weinige raadsleden die (soms) deelneemt aan dit openbare forum voor lokaal politiek debat. Wat de andere tegen? Onder welke voorwaarden en op welke manier willen zij wél van gedachten wisselen met betrokken inwoners over zaken die ons allemaal aangaan?
    RvW

  2. Nou Hr. Kootker daar was menig inwoner van deze gemeente reeds jaaaren geleden achter. U kunt dit o.a. terugvinden op deze blog. Je zou haast denken dat de gemeenteraadsverkiezingen weer in aantocht zijn.

    Ik ben zeer benieuwd te gaan zien wat de BbA doet na deze verkiezingen met name als zij van de VVD eventueel wederom in het college van B&W mag plaatsnemen.
    Uw 10 puntenlijstje lijkt aardig echter is dit niet. Er staat menig algemene tekst op die politiek kundig te omzeilen zal blijken te zijn.

    Nee Hr. Kootker verandering zit hem niet in een lijstje met 10 punten maar in de houding, mentaliteit en individuele kracht van de gekozen vertegenwoordiger. Zolang kandidaten door partijen worden geselecteerd op hun meegaandheid in het partijregime zal er zo goed als niets veranderen vrees ik. De situatie rond Hr. Omtzigt in de Tweede Kamer heeft dit afdoende aangetoond lijkt mij.

  3. Het is een heel verhaal, maar ik zou al blij zijn als de punten 1 en 2 worden gerealiseerd.

    En inhakend op Olaf, BBA heeft juist géén last van een verstikkend partijregime. Hét grote voordeel van een lokale partij.

  4. BBA zat van 2010 tot 2018 in het college met ruimtelijke ordening in portefeuille. Toen nooit wat gehoord hierover. Kennelijk hangt het onbehagen samen met de oppositierol. Gaat BBA alleen nog een coalitie in als deze tien punten in een coalitieakkoord komen?

    • Natuurlijk is het gemakkelijker om je onbehagen te uiten in een oppositierol, maar dat betekent niet dat dit gevoel niet al langer had kunnen bestaan binnen BBA. Kooiker en Kortekaas hebben in dit geval de kat de bel aangebonden. Dat kan nooit kwaad toch?

    • Wat Frank zegt, in de oppositie is dat natuurlijk makkelijker. Maar het moet wat mij betreft ook gezegd dat sinds Bas Eenhoorn de woorden ‘radicale transparantie’ uitsprak de rolluiken zo mogelijk nog verder naar beneden zijn gegaan. Daarnaast is het BOB-model ingevoerd die onder meer beoogde om ‘raadsvergaderingen aantrekkelijker te maken’ en waarin het onderling debat centraal staat, als ook ‘heldere communicatie zowel intern als extern’. De bittere realiteit is dat tot nu toe precies het tegenovergestelde is bereikt. Ook hoor ik sinds een paar jaar niets meer over de cultuuromslag bij ambtenaren die volgens wethouder Raat zo noodzakelijk was. Mogelijk dat hij vindt dat die inmiddels gerealiseerd is, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen.

      Nee, er is zeker wat aan de hand. De muren van de coalitieburcht zijn alleen maar dikker geworden en de brug is opgetrokken. Je hoeft er alleen maar de dossiers van de afgelopen twee jaar bij te halen. Volkomen terecht dat BBA dit nu aan de orde stelt, alleen ben ik bang dat de coalitie de neus er voor ophaalt. Volgend jaar mogen we naar de stembus. We zullen dan zien of de boodschap is overgekomen.

      • BOB staat voor Belazerij Oplichting Bevolking.
        Misschien is het handig om al die dossiers nog eens op te sommen. In herhaling schuilt altijd kracht. Misschien helpt dat wat bij de volgende verkiezingen.
        En of het helpt dat de boodschap overkomt? Sorry, iedereen die zich maar even verdiept in de lokale coterie weet dat het éėn kliek is. Dat wordt zelfs niet ontkend door een heleboel van hun eigen kiezers.

  5. What’s next? Als dit niet werkt, stappen SP en bbA dan uit de gemeenteraad? Dat zou wel passen in het VVD-model van democratie: Weg met de tegenmacht!

  6. Wat gebeurt er met de leeggevallen plaatsen in de agendacommissie nu de oppositiepartijen daaruit zijn vertrokken?

    Volgen die oppositiepartijen in de gemeenteraad nu verder braaf de neoliberale agenda die in die commissie wordt bedisseld?

    Oh wat zijn die raadsleden stil..

    Amstelveenpotnat.
    AmstelVVDeen.

  7. AVA (Michel Becker), Christenunie (Bert de Pijper), Jacqueline Hocker of Percy de Robles kunnen die plekken innemen…….of ze kunnen zoals Johan in zijn column aangaf de reglementen er op aanpassen….

    Als mensen opstappen uit een gemeenteraad wordt de volgende op de lijst gevraagd te zetelen. Complete partijen die dan zetels niet innemen lijkt me absurd en meer passen bij dictaturen….

  8. Als Becker, De Pijper, Hocker of De Robles de door Kortekaas en Kootker verlaten plekken in de agendacommissie gaan innemen, dan nemen zij afstand van het vernietigende oordeel van beide fractievoorzitters over de claim (zeg maar ‘coup’) die de coalitiepartijen op die commissie leggen door stemmen daarin te willen gaan wegen op basis van zetels in de raad. Ik lees echter niets over discussie of onenigheid.
    RvW

  9. Genoemde personen zitten slechts ALLEEN in de raad met telkens EEN zetel. Dan nemen ze afstand van Kortekaas en Kootker, ja met ten hoogste 2 zetels. Kootker en Kortekaas vertegenwoordiger echter samen met hun partijen 9 zetels waarvan je kan verwachten dat ze tegen zulke benoemingen zullen stemmen zonder een grondige verandering of discussie daarover die de VVD c.s. niet zal willen (niets aan het handje toch? Kootker en Kortekaas vinden ze vast zeurpieten…)

  10. Genoemde personen (éénmansfracties) nemen er dus genoegen mee dat hun stem in de commissievergadering minder zwaar weegt dan die van één vd leden van een coalitiepartij, iets waartegen Kootker en Kortekaas terecht in opstand zijn gekomen.

  11. Over participatie en inspraak gesproken van burgers…

    Conclusies uit de commissievergaderingen

    Besluit B & W Besproken.

    College gaat via de griffier aan de raad voorstellen om het collegevoorstel Participatie- en inspraakverordening Amstelveen 2021 van de raadsagenda te halen.

    Bron B&W besluitenijst….

    Commissie had dit als conclusie:
    De Participatie- en inspraakverordening Amstelveen 2021 kan als bespreekstuk aan de raad worden voorgelegd ter besluitvorming. De PvdA kondigt een amendement aan voor het beter verankeren van de rol van de raad in de participatie. AVA overweegt een motie of amendement inzake het verruimen van de voorwaarden die worden gesteld aan een burgerinitiatief

    Wat is hier gebeurd?

  12. PS interessant hier dat B&W duidelijk bepalen wil wat de raad doet….over dualisme gesproken….of is B&W bang dat de raad te veel macht zou krijgen met het aangekondigde amendement???

  13. VVD-fractieleider Kees Noomen onderschrijft dat de agendacommissie zich dient te beperken tot technische zaken. “Maar zij was aan het verworden tot een vechtcommissie,” zegt hij. “Er werd telkens gesteggeld over de onderwerpen waarover vergaderd moest worden. Natuurlijk moeten voorstellen technisch rijp zijn voor behandeling in de raad. Maar GroenLinks en BBA gebruikten de agendacommissie in toenemende mate om op de stoel van de raad zelf te gaan zitten. Daar staan wij als VVD fundamenteel anders in. Voor ons is de raad altijd in positie.”
    Kees Noomen vindt dat de beide oppositiepartijen op een oneigenlijke manier meer invloed proberen te krijgen. “Het is uiteindelijk een meerderheid die een besluit in de raad goedkeurt. Dat dit wringt bij de oppositie, begrijp ik wel. In de oppositie kun je minder aan knoppen draaien dan de coalitiepartijen, maar zo is je rol als oppositiepartij. De coalitie heeft een meerderheid in de raad en het is uiteindelijk een meerderheid die beslist.”
    Voor afschaffen van coalitie-overleg voelt Noomen niets. “Dat heb je in andere gemeenten ook en in Den Haag is er het Torentjesoverleg. In het bedrijfsleven is het in wezen ook niet anders. En voorstellen zijn lang niet altijd in ijzer gegoten, er is vaak best ruimte voor aanpassingen en inbreng van anderen.”

    bron: https://www.amstelveensnieuwsblad.nl/lokaal/politiek/678497/raadsleden-stappen-uit-protest-uit-agendacommissie-amstelveen

    Sja. Die VVD’er heeft zeker dit gemist https://www.youtube.com/watch?v=WiScrW1Tt2c

  14. OPVALLEND wat VVD’er Kees Noomen nu in het Amstelveens Nieuwsblad van vandaag stelt hierover….

    VVD-fractieleider Kees Noomen onderschrijft dat de agendacommissie zich dient te bepalen tot technische zaken. “Maar zij was aan het verworden tot een vechtcommissie,” zegt hij. “Er werd telkens gesteggeld over de onderwerpen waarover vergaderd moest worden. Natuurlijk moeten voorstellen technisch rijp zijn voor behandeling in de raad. Maar GroenLinks en BBA gebruikten de agendacommissie in toenemende mate om op de stoel van de raad zelf te gaan zitten. Daar staan wij als VVD fundamenteel anders in. Voor ons is de raad altijd in positie.”
    Noomen vindt dat de beide oppositiepartijen op een oneigenlijke manier meer invloed proberen te krijgen. “Het is uiteindelijk een meerderheid die een besluit in de raad goedkeurt. Dat dit wringt bij de oppositie, begrijp ik wel. In de oppositie kun je minder aan knoppen draaien dan de coalitiepartijen, maar zo is je rol als oppositiepartij. De coalitie heeft een meerderheid in de raad en het is uiteindelijk een meerderheid die beslist.”
    Voor afschaffen van coalitie-overleg voelt Noomen niets. “Dat heb je in andere gemeenten ook en in Den Haag is er het Torentjesoverleg. In het bedrijfsleven is het in wezen ook niet anders. En voorstellen zijn lang niet altijd in ijzer gegoten, er is vaak best ruimte voor aanpassingen en inbreng van anderen.”

  15. “Voorstellen zijn lang niet altijd in ijzer gegoten, er is vaak best ruimte voor aanpassingen en inbreng van anderen,” zegt Kees Noomen (VVD).

    Kruimels en zoethoudertjes, dus. In een gezonde democratie krijgt de oppositie een ‘fair deal’.

    • Juist, waarom zou een oppositie ook niet zaken op de agenda mogen zetten. Dan kan dit toch in alle openheid in de raad door de coalitie beargumenteerd afgefakkeld worden. Wat ik er nu van begrijp is die agendacommissie meer een commissie stiekem geworden, die de volledige controle door een volledige gemeenteraad kan tegenhouden. Met de huidige gang van zaken lijkt het wel of de coalitie bepaalde dingen liever onder de pet wil houden. Lijkt mij voor de coalitie ook niet handig.

  16. ‘er is vaak best ruimte voor aanpassingen en inbreng van anderen’ stelt de VVD.

    Natuurlijk is die ruimte er. En dat is ook heel netjes en beleefd van de coalitiepartijen, maar ze doen er verder niets mee of het moet inderdaad gaan over kruimels. Maar ja, zo werkt het nou eenmaal. In Amsterdam bijvoorbeeld gebeurt precies hetzelfde en keurt de coalitie -met GroenLinks voorop- de oppositie geen blik waardig. Zo bezien vind ik het ietwat huichelachtig van GroenLinks Amstelveen.

    Als we het anders willen, dan zullen we de partijen die écht een andere cultuur voorstaan onze stem moeten geven. Dat is de enige manier.

  17. Groot gebracht met de volgende omschrijving over “kwaliteit van de democratie”:

    Een democratie is zo goed als de wijze waarop

    de meerderheid met de minderheid rekening houdt

    Zowel in Den Haag als in Amstelveen is democratie amper aanwezig.

  18. B&W schrijven:

    “Tijdens de commissie ABM van afgelopen 6 april zijn er terecht zorgen geuit over de wijze waarop het burgerinitiatief in de participatie- en inspraakverordening is omschreven.
    Daarnaast kan er verwarring ontstaan met het begrip burgerinitiatief zoals deze omschreven is omschreven in de verordening burgerinitiatief van de raad.

    We betreuren deze gang van zaken. Voor nu lijkt het ons verstandig om deze beide instrumenten in samenhang te bezien. We gaan daarover graag met een afvaardigign van uw raad in gesprek,. Vervolgens leggen we op een later moment een gewijzigde participatie- en inspraakverordening voor.”

    Oftewel B&W erkennen iets fouts te doen. Wat is me niet duidelijk, maar ze gaan dus achter gesloten deuren praten en verzoeken gemeenteraad voorstel niet te behandelen…sja

    bron https://online.ibabs.eu/ibabsapi/publicdownload.aspx?site=amstelveen&id=f2c1c6e8-b909-4a77-b845-5b94ec12b7f9

  19. VVD-ers zijn goed in betreuren, maar niet in het op orde brengen van de zaken die fout gingen.

    Burgerinitiatief wordt niks in een gemeente die burgers ofwel eng ofwel onbelangrijk vindt. Probeer eens een suggestie, wens of klacht te sturen naar de gemeente. Je ontvangt een automatisch antwoord en daarna hoor je niets meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.