Hoewel niet aangekondigd en dus zonder gemeentelijke toestemming demonstreerde zondagmiddag rond twee uur de koepel ‘Nederland in verzet’ op het Stadsplein. De meeste demonstranten tegen de coronamaatregelen droegen geen mondkapjes en namen het niet zo nauw met de voorgeschreven 1,5 meter afstand.

Omstreeks tweehonderd personen namen aan de demonstratie deel, die later bestond uit het in optocht door Amstelveen lopen – onder meer op de Van Heuven Goedhartlaan en zijstraten – om zogenoemd koffie te drinken, waar overigens weinig van terecht kwam.

Politie

De politie was enorm sterk – met een aantal agenten dat in de buurt komt van dat der demonstraten –  aanwezig. Veel bussen vol ME-ers en aanhangers vol paarden. Maar de sterke arm besloot, ondanks het gebrek aan een vergunning, niet in te grijpen. Plunderingen bleven ook achterwege.

De demonstratie richtte zich tegen de Covid-maatregelen die men ondemocratisch vindt en een vorm van dictatuur, de vrijheid van burgers beteugelend. Op spandoeken stond onder meer dat de demonstranten dat men geen geweld (kennelijk doelend op een eerder optreden van de politie), geen lockdown en geen ‘big reset’ wenste, maar vrijheid.

Burgemeester

“In het begin verzamelden zich slechts enkele mensen op het Stadsplein, maar gedurende de middag groeide het aantal en kreeg de bijeenkomst het karakter van een demonstratie”, meldt de gemeente.  Omdat de coronaregels met voeten werden getreden besloot burgemeester Tjapko Poppens, na overleg met de driehoek (Officier van Justitie en Politie), omstreeks kwart over drie de demonstratie te beëindigen.

De politie verzocht de demonstranten, waarbij slechts een handvol Amstelveners was, vervolgens huiswaarts te gaan. De meeste demonstranten gaven na enige tijd gehoor aan die oproep, zodat de laatsten om 16.00 uur vertrokken. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Foto’s: R. van Waning

2 REACTIES

  1. Tijdens de demonstratie droeg bijna niemand een mondkapje (zelfs de politie niet!) en men hield ook niet voldoende afstand tot anderen. Er werd wel geschreeuwd en luid gezongen, terwijl bekend is dat dit de overdracht van het besmettelijke virus bevordert.

    Geen wonder dat de lockdown nu weer moet worden verlengd. Jullie worden bedankt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.