De gemeente blijft proberen het water in De Poel schoner te krijgen en het voor zwemmen geschikt te maken. Ooit dacht de VVD aan de noordelijke Poeloever een stadsstrand te creëren en toen dat niet lukte werd er voor bijna een miljoen een tweedehands zwembadje in gehesen. Nu stellen B&W voor een proef te nemen, door een deel van het water uit te baggeren, wat haar bijna € 234.000 kost.

Een zelfde bedrag passen respectievelijk eigenaar Amsterdam en beheerder Hoogheemraadschap Rijnland bij. De gemeenteraad gaat ermee akkoord, bleek donderdagavond, toen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur vergaderde.

Kans

Een “unieke kans” noemde raadslid Gerritsen van de VVD de proef met het baggeren. Maar commissielid Monkelbaan van bbA constateerde dat er voor de proef vijf procent slib uit de Poel komt en dat voor de totale uitbaggering tien m miljoen of meer nodig is. De waterkwaliteit moet door wat nu gebeurt de Europese basisnorm halen. Doel: Kleinschalige waterrecreatie, meldt de gemeente, die eerder ter verbetering van de waterkwaliteit met vermindering van fosfaat (waardoor o.m. blauwalg ontstaat) in de weer was.

Oude Dorp

De pilot met uitbaggeren kost in totaal € 1,4 miljoen, waarvan de helft door de provincie wordt betaald, op voorwaarde dat de drie andere partners de andere helft voor hun rekening namen. Die deelden dat bedrag. Van de 234.000 euro die de gemeente moet ophoesten, komt 50 mille uit het budget voor de gebiedsvisie Oude Dorp en de rest (ruim 183 mille) uit de algemene reserve.

Ecologie

Het resultaat hoeft niet direct zwemwater te zijn, maar de natuur- of ecologische waarde is ook belangrijk vonden diverse fracties, zoals GroenLinks. En Edwin van der Waal (D66) vond de biodiversiteit ook heel wat. Niet zwemmen, maar in de natuur wandelen, is ook een vorm van recreatie, zei Patrick Adriaans van de SP.

Wethouder Ellermeijer legde uit dat er inderdaad, zoals in de raadscommissie was opgemerkt, niet te diep mag worden gebaggerd en op termijn de ecologische kwaliteit van het water wel behouden moet blijven. Maar daarover moet de proef helderheid verschaffen.

Natuur

Intussen gaan naar De Poel wel miljoenen op deze manier, vond Pier Rienks van het CDA. Hij zag toch een beperkende factor waar het zwemmen betreft. “Gaat het nu om de natuurwaarde of om het zwembaar maken van het water?” wilde hij weten. Overigens was het hem opgevallen dat Amstelveen in tal van zaken de hand op de knip houdt, maar aan de Poel wel veel uitgeeft. Een vraag voor hem is ook of de andere partijen bereid zijn miljoenen op te hoesten voor verbetering en onderhoud van het water in de Poel.

Er is een klankbordgroep in de maak, waar zowel voor- als tegenstanders van verbetering van het water in zitten, zei Ellermeijer. Het onderzoek moet ook uitwijzen voor welke variant het beste kan worden gekozen bij het baggeren.

Vliegwiel

Zoals gezegd juicht zijn VVD-fractie in de gemeenteraad het onderzoek uitbundig toe. Dat door toename van slib op de bodem blauwalg ook zomers groeit, is volgens raadslid Arjan Gerritsen het gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud door Rijnland. Hij vindt het dan ook goed dat die waterbeheerder een financiële bijdrage levert aan deze baggerpilot. “Wij spreken de hoop uit dat de uitkomsten van de pilot als vliegwiel kunnen dienen voor de verdere verbetering van de waterkwaliteit en het creëren van meer waterdiepte in de toekomst”, zegt hij in een persbericht. “Daarbij verwachten wij een voorname rol van de waterbeheerder die wordt geacht te voldoen aan de Europese regelgeving.”

De baggerpilot is naar zijn mening het startschot voor het weer op orde brengen van de waterkwaliteit in de Poel. “De Poel hoort bij Amstelveen en moet weer de kwaliteit krijgen die het verdient”, zegt hij.

3 REACTIES

  1. Exploitatie van de Poel is één van de VVD-hobby’s. Die mogen – zoals bekend – geld kosten, ook tegen beter weten in. Ik denk dat zij stiekem een heel diep gat gaan uitbaggeren om hun lelijke zwembadje spoorloos in te kunnen laten verdwijnen.

    Met natuurbehoud heeft het niets te maken.

  2. Een kwart miljoen euro voor zinloos uitbaggeren van veenplas de Poel, een miljoen euro voor een lelijk zwembadje, een kwart miljoen euro voor het opknappen van een lelijk bunkertje, 1.4 mijoen euro voor een houten noodgebouwtje aan de Randwijcklaan, 1,2 miljoen euro per jaar voor het slecht bezochte Cobra museum, tienduizenden euro’s voor plaatsen en weer verplaatsen van de Drol, duizenden euro’s voor een paar artistieke (maar ongemakkelijke) stenen bankjes bij de fontein, godweethoeveel euro per jaar voor een nauwelijks gebruikte trambaan,…
    .. maar geen geld voor voldoende fatsoenlijke fietsparkeerplaatsen in het Stadshart.

    Zó blijf je in Amstelveen de grootste partij..

  3. Was het niet zo dat bij de vorige keer een gedeelte van de oeverlanden verstevigd moest worden, omdat die in de Poel dreigden te verdwijnen. Je kunt zeker weer veel werk besteden aan het ophogen van de knuppelpaden.
    Ik zou in ieder geval de oude verslagen en de gevolgen van de vorige uitbaggering uit de archieven opdiepen om niet voor financiële tegenvallers komen te staan Tevens zal de natuurwaarde enkel maar achteruitgaan als men nog meer wandelpaden aanlegt, die in dat gebied veel onderhoud vergen vanwege de bodemgesteldheid, zoals iedereen zal beamen die in tijden van regenval bij bijvoorbeeld het Silversantje het bos in wil.
    De druk van wandelaars m.n. in de weekenden is nu als ontzettend hoog en zal door aanleg van paden toenemen.
    Maw de natuurwaarde verhogen is een drogreden, weer eens bedacht door de oververtegenwoordigde sterke horecalobby van het Oude Dorp bij de hier heersende politieke partij.
    Als men toch de horeca een impuls wil geven. Waarom gaat men dan niet eens kijken bij de aanwezige maneges aan de zuidkant van het bos. Daar zijn ook al een stel kleine parkeerterreinen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.