Maar de helft van de aan elf lokale culturele instellingen gegeven garantiesubsidies is vorig jaar gebruikt. Er werd door de gemeente € 654.877 beschikbaar gesteld, maar er hoefde tenslotte maar € 331.942 te worden uitbetaald.

Met de garantiesubsidies wil de gemeente bijdragen aan de continuïteit van wat op cultuurgebied gebeurt, op de korte en lange termijn. Die vorm van subsidie ontslaat de aanvrager overigens er niet van zich te blijven inspannen het toegekende bedrag of een gedeelte ervan langs andere wegen te verkrijgen.

Andere financiering

De subsidie hoeft dus niet (helemaal) te worden gebruikt. Alleen als andere financiering niet mogelijk blijkt,  gaat de gemeente over tot vaststelling van (het gedeelte van) de garantiesubsidie. Het vorig jaar werkelijk uitgekeerde bedrag bedraagt de helft van wat er was begroot, constateert de gemeente. “Instellingen hebben conform de gestelde voorwaarde in de regeling langs andere wegen financiële steun ontvangen of de verleende subsidie niet gebruikt”, schijft wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad.

“Naast kostenbesparingen ontvingen culturele organisaties financiële steun van de Rijksoverheid, de provincie Noord-Holland of particuliere fondsen zoals het Kickstart Cultuurfonds. De gemeente ondersteunde instellingen middels de kwijtschelding van huur of gemeentelijke lasten of garantiesubsidies.”

NOW

Instellingen bleken meer baat te hebben bij kwijtschelding van huur of gemeentelijke lasten dan bij garantiesubsidie, omdat die andere manieren geen korting op de (rijks) NOW tot gevolg heeft. Intussen zijn ook dit jaar de op het terrein van de cultuur werkzame instellingen hard zijn geraakt door de coronacrisis, beseft de gemeente. Zij zullen dan ook naar verwachting opnieuw een beroep op een garantiesubsidie (tegenwoordig: maatschappelijk overbruggingskrediet) moeten doen, naast de huurkwijtschelding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.