De gemeente de bevoegdheid geven eigenaren van industriële gebouwen te verplichten zonnepanelen op hun dak te leggen. Dat is de bedoeling van de wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), een van de algemene maatregelen van bestuur (AMvB) onder de nieuwe Omgevingswet. Die wordt, na uitstel, volgend jaar juli van kracht.

Het concept van de AMvB is al enkele maanden vrij gegeven voor consultatie. De gemeente zou er door bij maatwerkvoorschrift kunnen bepalen dat de daken van industriefuncties gebruikt worden voor de opwek van groene energie of voor maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie.

 Energieprestatie

 Provincies en gemeenten zien tegenwoordig met lede ogen aan hoe er geregeld nieuwe distributiecentra en opslagloodsen worden gebouwd, die niet voldoen aan de landelijke energieprestatie-eisen (EPC). Er bestaat een verplichting aan het opwekken van groene energie te doen. De gemeente heeft geen landelijke regelgeving achter zich. Dat juridische gebrek ervaart zij als een belemmering.

Maar in de nieuwe wet is zon via het dak wel een voorkeur van de Nationale Omgevingsvisie. Die discrepantie leidde tot een motie in de Tweede Kamer. En tot de aankondiging van de minister van Economische Zaken een maatwerkmogelijkheid op te nemen in het Bbl.

Klimaatbestendig

Van 1 januari van volgend jaar af zou de gemeente de bevoegdheid krijgen duurzaam gebruik van daken te verplichten. Die duurzaamheid reikt overigens verder dan zonnepanelen, ook wateropslag en verkoeling door middel van groen horen er bij. De minister schrijft de vorm waarin duurzaamheid wordt betracht niet voor, maar gebouwen worden er wel beter klimaatbestendig door.

 In het concept gaat het vooral om zonnepanelen en groene daken op industriële en ‘overige gebruiksfuncties’, zoals parkeergarages. Het heeft geen betrekking op woningen en voorzieningen rond de bouwwerken waarvan de daken onder de verplichting vallen. Ook valt de bestaande bouw er niet onder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.