Unaniem heeft de gemeenteraad ingestemd met het Bosplan 2020-2030, inhoudende dat Amstelveen, op wier grondgebied het grotendeels ligt, meer zeggenschap krijgt over het in eigendom van de hoofdstad zijnde Amsterdamse Bos. Maar er kwamen daarbij wel enkele moties bij, onder meer van coalitiepartijen VVD en D66.

Met de SP, GroenLinks en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) tegen wilde de VVD bij monde van raadslid Leegstra dat de gemeente onderzoekt of zij een deel van het Bos in eigendom kan verwerven (zij dacht aan het deel langs de A9, inclusief de Amstelveense Poel). Leegstra wilde trouwens wel van tevoren weten hoeveel de zeggenschap gaat kosten.

Sponsors

Het bos lijdt onder Amsterdam onder zwaar achterstallig onderhoud en heeft daarop € 2,7 miljoen bezuinigd, becijferde zij. Wat de financiering betreft, dacht zij ook aan externe sponsoren, die bijvoorbeeld objecten in het afgesplitste deel van het bos adopteren, waarbij Leegstra ook het Schipholfonds noemde.

 D66, gesteund door de Lijst Höcker (ex-AVA), pleitte in een motie voor uitbreiding van het bos. AVA, BBA, ChristenUnie en SP stemden tegen. D66-raadslid Edwin van der Waal riep met instemming van de andere fracties en B&W op een quick scan te laten uitvoeren om de grenzen van het bos te verleggen, in overleg met Amsterdam en Aalsmeer (op het grondgebied waarvan een deeltje van het bos ligt). En als uitbreiding van het bos niet zou kunnen, moet naar meer mogelijkheden voor natuurrecreatie in Amstelveen worden gezocht, zei hij. Overigens bleek hij het een ‘onzinverhaal’ te vinden van wethouder Raat (Financiën), die raadsleden recent maande in moties niet te veel om kostbare onderzoeken te vragen. “Regeren is vooruitzien en met onderzoeken kan dat niet”, zei het raadslid van een coalitiepartij. “Visies ontstaan nu eenmaal door aan onderzoek en studies te doen.”

 Toiletten

Fractievoorzitter Pier Rienks van het CDA diende een motie in om de toiletten in het bos langer open te houden. GroenLinks stemde tegen. Lenart de Looze van die fractie zag niet in waarom de gemeenteraad zich nu al met toiletten moet bezig houden, terwijl over het eigendom en het beheer nog niets bekend is.

 Een amendement van bbA, waarin werd gevraagd over de financiën en parkeren etc. duidelijke afspraken te maken met Amsterdam, werd later ingetrokken. De  motie van bbA, waarin werd uitgesproken dat de financiering van het Amsterdamse Bos niet ten koste mag gaan ban groen in de wijken, kreeg alleen de stemmen van CDA, GroenLinks en SP mee. De anderen stemden tegen, waarmee de motie werd verworpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.