De Documentaire ‘Doula’s van de Stad’ wordt dinsdag 23 mei (19.30 uur) vertoond in Cinema Amstelveen. Er volgt een nagesprek met moderator Fidan Ekiz, Adelheid Roosen en doula’s Hameeda en Zainab.

De documentaire is een poging om te laten zien hoe de vrouwen hun schaamte, eenzaamheid en verdriet proberen om te zetten in veerkracht en slagvaardigheid.

Onrecht

Moderator van de avond is de uit een islamitische cultuur komende Fidan Ekiz, Nederlands journaliste, presentatrice (o.a. Op1) en documentairemaakster. De in lockdown gemaakte film volgt Adelheid Roosens bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Met alerte zintuigen bevechten de doula’s – zij die jou gidst – armoede, eenzaamheid, huiselijk geweld, criminaliteit en meer. Zij zien het onrecht, proeven het verdriet en horen in de stiltes het geweld.

Corona

De in 2020 in ITA geplande theatervoorstelling met tachtig vrouwen kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Adelheid Roosen bracht zeven van deze vrouwen alsnog samen om het gestarte repetitieproces via intieme Zoomsessies voort te zetten. En door gespreksleider Jale Simsek kon ze zelf ook in gelijkwaardigheid deelnemen aan het gesprek.

Openhartig

In deze openhartige en indringende film openen de acht vrouwen zich naar elkaar en brengen zo de bron van waaruit zij geven en werken aan het licht. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken zij dat ze meer gemeen hebben dan ze verwacht hadden. “Wat een kado is deze film. Het was alsof ik er ook bij was, ik mocht op jullie huid. Mijn hart is weer geopend voor wat écht is,” luidde publieksreactie van Judith. De doula’s gaan nu met hun film de wijken in om het gesprek te openen over hun werk: hoe uit beschadiging heling voortkomt en hoe herkenning in elkaar iedereen krachtiger maakt.

Kindermishandeling

Der doula Hameeda begeleidt volwassenen slachtoffers in hun heling na kindermishandeling en Zainab traint vrouwen om uit te groeien tot autonome krachten die staan voor wie ze zijn. Adelheid Roosen vecht onverschrokken en teder voor het vrijmoedige gesprek, dat overigens niet in het Amstelveense beleid van bestuurders past.

Zij zijn dus alle drie bij het nagesprek. Moderator van de avond is Fidan Ekiz.

Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data van de overige films.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.