Om het openbaar vervoer voor degenen die er moeite mee hebben, willen de fracties van D66 en Burgerbelangen Amstelveen in de gemeenteraad de gebruikmaking van de gratis OV-coach stimuleren. Zij hebben er schriftelijke vragen over gesteld aan wethouder Marijn van Ballegooijen.

Die biedt als service van de Vervoerregio inwoners van Amstelveen hulp bij het plannen en oefenen van de reis.

Training

De OV-coach helpt onder andere bij het vinden en onthouden van de route, omgaan met angst onderweg en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer. Hij of zij geeft ook trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs.

 Maar terwijl in de regio al 660 mensen gebruik maken van de diensten van een OV-couch zijn het er in Amstelveen maak twaalf. Ook in de Week van de Toegankelijkheid is geen aandacht besteed aan de mogelijkheden van de OV-coach,  klagen raadsleden Ferry van Groeningen van (bbA) en Youssef Ben Idder (D66). Zij suggereren dat meer communicatie via de lokale media en de bibliotheek kan worden bedreven. De OV-coach is gratis voor inwoners van 12 jaar en ouder. De deelnemer betaalt alleen de eigen reiskosten.

Zelfstandig reizen

“Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. Bijna 90 procent van de deelnemers blijft na hulp van de coach zelfstandig reizen”, zegt Van Groeningen (rechts op foto). Volgens Ben Idder willen de twee zo veel mogelijk inwoners in Amstelveen bereiken en helpen om die vrijheid van reizen te ervaren. Zo kunnen ze naar stage, school, familie of sporten.”

Een OV-coach zegt alle tijd en rust te nemen om deelnemers te helpen en na kennismaking samen een reisplan te maken, voordat zij naar buiten gaan om te oefenen. De OV-coaches zijn stagiaires met een maatschappelijke opleiding op HBO- of MBO-niveau en vrijwilligers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.