Hoewel op eerdere schriftelijke vragen erover nog geen antwoord van B en W kwam, voegt fractievoorzitter Emiel Sjaardema van 50Plus er nieuwe aan toe over het schrijnende gebrek aan huishoudelijke hulp. Ook na de vakantieperiode ontbreekt het daaraan, waardoor ouderen en gehandicapten soms wekenlang op hulp moeten wachten.

Maar die hebben wel betaald voor hun hulp, krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Sjaardema wil weten of er een planning bestaat voor innen en weer terugbetaling daarvan.

Onzeker

De onzekerheid speelt volgens 50Plus ook een rol. “Kregen ouderen eerder iedere week huishoudelijke hulp, nu is vaak niet duidelijk wanneer het volgende bezoek van de hulp zal zijn”, zegt Sjaardema. Volgens hem wordt een planning niet afgegeven en kan het gebeuren dat men wekenlang geen hulp krijgt.

Criteria

Op 18 september stelde 50PLUS een aantal vragen die duidelijk moeten maken wie    bijvoorbeeld de urgentie en planning bepaalt, en op basis van welke criteria. Daarnaast wilde de fractie weten of er extra acties lopen om dit probleem structureel op te lossen.

 Incasso

De extra vragen gaan over de vergoeding. Die bedraagt € 19, wordt maandelijks geïncasseerd, maar weten B en W wel dat daar soms geen hulp tegenover staat, vraagt 50Plus. De incasso loopt dus door, maar hoe het zit met terugbetalen, wil Sjaardema weten. Volgens hem kan dat automatisch gebeuren als geen hulp wordt geleverd. Zoals het innen óók automatisch gebeurt.

 Bijdrage gemeente

“Als de inning inderdaad doorloopt hoe zit het dan met de bijdrage die door de gemeente wordt verstrekt?” vraagt 50Plus. Is dat een kwestie van de werkelijk gewerkte uren of geschiedt die bijdrage alleen op basis van de planning, ook als die niet klopt, vraagt Sjaardema zich af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.