Het Amsterdamse Bos moet groter worden en de zeggenschap het nu bestaande bos zou gepaard moet gaan met een deel ervan eigendom maken van Amstelveen. Dat betoogden donderdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) respectievelijk de coalitiepartijen D66 en VVD.

Raadsleden Edwin van der Waal (D66) en Janneke Leegstra (VVD) kondigden moties daarover aan voor de gemeenteraad.

Bosplan

De kwestie kwam aan de orde bij de behandeling van het Bosplan, waarover de gemeente praat met Amsterdam. Behalve renovatie van het in eigendom van Amsterdam zijnde bos houdt dat ook meer zeggenschap en een bijdrage van Amstelveen. Het Amsterdamse Bos ligt namelijk goeddeels op Amstelveens grondgebied, zodat van die gemeente bijvoorbeeld de vergunningen voor festivals moet komen.

Eigendom

Leegstra wilde wel financiële consequenties dragen van meer zeggenschap en bijdragen aan het onderhoud, maar pleitte er voor dat een deel ervan ook eigendom wordt van Amstelveen – bijvoorbeeld het deel langs de A9 – en er ook andere inkomstenbronnen worden aangesproken, waarbij ze dacht aan sponsoring van banken en bruggen. Zij verklaarde zich namens haar fractie tegen betaald parkeren in het bos als verdienmodel.

Klimaat

Het Amsterdamse Bos speelt, volgens D66-er Van der Waal een rol in de klimaatverandering. Hij was het eens met de in het plan voorgestelde verrijking van de natuur, maar constateerde dat het bos slecht bereikbaar is met openbaar vervoer, waarvan maar in vier procent van de bezoeken sprake is. Intussen wordt met een groeiend aantal bezoeken (op dit moment zes miljoen) de druk er op steeds groter, vandaar zijn voorstel het bos uit te breiden, in samenspraak met omliggende gemeenten, zoals Aalsmeer en Haarlemmermeer. Raadslid Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) pleitte voor een zogeheten Voedselbos.

Festivals

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vond bij monde van raadslid Jacqueline Solleveld dat er een soort klankbordgroep moet worden gevormd en dat het goed is dat Amstelveen meer grip krijgt op een bos op haar grondgebied. Intussen hebben sommige bewoners wel bezwaar tegen het overlast gevende geluid van de zeven festivals, waarvoor de gemeente vergunningen geeft. “Wij zijn niet tegen die festivals op zich, maar wel tegen de geluidsoverlast die zij vaak geven”, zei Henk Stoffels van de ChristenUnie. “Die last ervaart Amstelveen als eerste.”

Boshalte

Wethouder Floor Gordon vond het niet meer dan logisch dat Amstelveen gaat meepraten over inrichting en onderhoud van het Bos. De mede-eigenaarvariant zou een optie zijn, gaf zij Leegstra toe. Intussen bestaan er geen plannen om de Boshalte, een door een stichting gedreven horeca- en fietsverhuurbedrijf aan de Bosbaan, zei de wethouder. Zowel de onderneemster als een aantal leden van de Bosbaan, zei de wethouder. Zowel de onderneemster als een aantal leden van de commissie had zich daar zorgen over gemaakt en ook inspreker Stijn Lechner verwoordde die.

1 REACTIE

  1. Misschien moet de Amstelveen ook eens gaan praten met de gemeente Ouder-Amstel en Amsterdam of met niet een stuk bos erbij kan maken waar men nu die belachelijke grote windmolens wil hebben. Dat zal de druk op het bos qua bezoekers en eventuele festivals wat kunnen verminderen. Het landschap zal tevens wat vergroenen ,want in die hoek zie je overal snelwegen lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.