Frans Huissen, directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland, loopt zich blijkbaar al warm voor het toekomstige wethouderschap namens GroenLinks. Hij woont overigens in Amsterdam, maar voor een wethouderszetel schrijft tegenwoordig de wet niet meer voor dat betrokkene ook in zijn standplaats woont. Raadsleden moeten dat wel.

Tijdens de zondag gehouden bijeenkomst van zijn partij zei hij met de VVD, de grootste fractie in de gemeenteraad, al een gesprek over de volgende coalitie te hebben gehad. Als het aan Huissen en diens partij ligt komt er een duidelijke visie op de energietransitie en duurzaamheid. Passie en plan ontbreken naar hun smaak bij de andere partijen in de gemeenteraad en dus ook bij de coalitie.

Intussen doet wethouder Peter Bot (bbA) van duurzaamheid wel nuttig werk, maar het is volgens GroenLinks alleen een ‘vruchtbare bodem’. Onder meer kwamen onder Bot de geregelde EnergieOntbijten tot stand, waar mensen over wegen naar energietransitie naar niet fossiele bronnen worden geïnformeerd. Dat is mooi, maar niet voldoende, vindt lijsttrekker Martin Kortekaas. Althans als men de wereldwijde doelstellingen wil halen die in Parijs werden afgesproken.

Genen

Huissen: “Wij zijn niet tijdig de gemeente die wij zeggen te zijn. Op dat punt verschilt GroenLinks naar zijn mening van de andere partijen. “Het zit bij ons in de genen.”

Er zouden volgens de partij minimaal 5 woningen per dag kant en klaar voor een duurzame toekomst moeten worden afgeleverd om de doelstellingen te halen. Het gaat trouwens helemaal fout met het wonen in Amstelveen en omgeving, want er worden te weinig goedkope woningen gebouwd. Het college houdt vast aan de theorie van doorstroming en die komt op grote schaal geenszins op gang. Wat er met kleine projecten gebeurt, waarbij wethouder Peter Bot dan staat te juichen dat er weer hooguit enkele tientallen bewoners zijn doorgestoomd, zet volgens GroenLinks geen zoden aan de dijk. Kortekaas: “Er zijn in de regio minimaal 300.000 woningen nodig. De plekken daarvoor zijn er gewoon, maar er moet wel worden gebouwd, ook sociale woningen.” Die laatste wil het huidige college er niet hij hebben. “Er wordt nu te weinig gebouwd. De VVD wil nu 50 woningen reserveren voor jongeren. Daar komen we er niet mee.”

 Schiphol

Ook de constante groei van Schiphol ligt de groenen zwaar op de maag. Huissen: “Elke keer wordt gezegd dat dat luchthaven goed is voor de werkgelegenheid.” Volgens hem wordt die functie nogal overdreven en betekent luchtvaart verslechtering van de luchtkwaliteit. Er is, vatte Den Hollander de mening van GroenLinks samen een cultuuromslag op het raadhuis nodig. GroenLinks lijkt daar kwaad voor.

De liberale lijsttrekker Herbert Raat, zich kennelijk oriënterend over een volgend college, heeft overigens al met meer partijen gesproken. Stadsdichter Matthijs den Hollander, die het gesprek leidde, noemde Huissen – met wie hij samen tot nu toe de lokale talkshow BV Amstelveen presenteerde – de ‘toekomstige wethouder’. Die zei aanvankelijk niets voor het wethouderschap, waarvoor lijstrekker Martin Kortekaas hem kandidaat wilde stellen, te voelen. Onder meer wegens slechte ervaringen met een kandidatuur in Haarlem. Maar zijn vrouw had hem overgehaald. “En ik ben toch iemand met idealen”. Hij schetste zichzelf als iemand die altijd voor een samenleving te hebben ingezet waarin iedereen er toe doet. Hij leidde onder meer een kringloopwinkel en nu dus de vrijwilligerscentrale.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.