Omdat volgens B&W ‘steeds meer inwoners duurzame stappen willen zetten’, komt er nu een gemeentelijke ‘hybride warmtepompactie’, die met het gezamenlijk (en dus voordeliger) kopen van de pompen heeft te maken. Het loopt kennelijk geen storm voor die actie, want de inschrijftermijn is verlengd tot 30 juni. Volgens de gemeente om ‘alle geïnteresseerden de kans te geven zich vrijblijvend in te schrijven’.

Een hybride warmtepomp, die overigens veel lawaai maakt en daarom veelal in tuinen wordt geplaatst, kan ook volgens de gemeente alleen worden geïnstalleerd in woningen die goed geïsoleerd zijn en voldoende ruimte voor de ‘buitenunit’ hebben. De warmtepomp is eigenlijk alleen te plaatsen bij twee-onder-een-kap- en vrijstaande woningen.

Garantie

Volgens de gemeente kunnen deelnemers aan de collectieve inkoopactie rekenen op ‘lange garantie’, hoewel daar niet wordt bij gezegd hoe lang, en ‘materialen van hoge kwaliteit‘. De gemeente zegt verder dat de hybride warmtepomp wordt geplaatst door ‘een ervaren installateur die werkt met standaardprijzen’. Volgens wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid bespaart men met een hybride warmtepomp gas en daarmee op de energiekosten. “De cv-ketel verwarmt het water en springt soms bij om de woning te verwarmen, bijvoorbeeld als het buiten vriest. De hybride warmtepomp zorgt voor 50 tot 80% van de verwarming van de woning, de cv-ketel doet de rest.”

Is woning geschikt?
Voor een hybride warmtepomp is een woning geschikt als die voldoende geïsoleerd is. Een woning met bouwjaar voor 1988 moet vloer-, spouw- en dakisolatie en HR++ glas in verwarmde ruimtes hebben. Daarnaast moet men bij installatie dus rekening houden met geluidsnormen. De buitenunit kan worden geplaatst bij hoek-, 2-onder-1-kap- of vrijstaande woningen. Bij tussenwoningen moet de buitenunit geplaatst kunnen worden op een plat dak, de tuin moet breder dan zes meter zijn of de uitbouw van de woning moet minimaal drie meter lang en twee meter breed zijn.

 Online informatieavond terugkijken 

Op 11 mei vond de online informatieavond over de actie plaats. Toen werd uitgelegd wat een hybride warmtepomp is en verteld wat de voor- en nadelen zijn, wat de hybride warmtepomp kost en wat die qua besparing oplevert. Ook het geluid ervan kwam ter sprake, alsmede de beschikbare subsidies. Inwoners kunnen de informatieavond terugkijken via Hybride warmtepompactie Amstelveen (regionaalenergieloket.nl).

Inschrijven voor de inkoopactie

Inschrijven voor de inkoopactie kan tot dus tot 30 juni via Hybride warmtepompactie | Regionaal Energieloket. Na de inschrijving wordt gevraagd om gegevens van de woning en foto’s te delen. Daarna worden de situatie en wensen besproken en stelt de adviseur een prijsindicatie en besparingsindicatie op.

Als de inwoner akkoord geeft op de prijsindicatie, wordt de digitale installatie voorbereiding ingepland. Tijdens de voorbereiding videobelt de inwoner met een technisch adviseur en lopen ze samen de situatie goed door. Daarna volgt een definitieve offerte. Bij akkoord doet de inwoner een aanbetaling van €2.000 en wordt de installatie ingepland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.