Unibail-Rodamco-Westfield, eigenaar van het winkelcentrum en daarmee van een belangrijk deel van het Stadshart, was er zelf niet bij. Die weigerde aan het gesprek deel te nemen. Dus bleef in feite interviewer Roel Smit voor de lokale tv in feite verstoken van informatie van een belangrijk deel van de commercie.

Winkelende bezoekers blijven veelal weg, in elk geval komt maar iets meer dan de helft opdagen van wat de eigenaar de winkeliers ooit had beloofd. Dat waren er 10 miljoen, nadat in de loop de jaren nog hogere aantallen werden afgeschaald en dus nooit bereikt.

PC

De winkeliers en horecaondernemers worden met steeds hogere huren geconfronteerd, wat de marges afroomt. Rob van de Monde vluchtte met zijn horecazaken al van het Stadsplein naar Dorpsstraat. In die tv-uitzending klaagde men over hoge huren, die steeds hoger worden. Volgens ondernemer (Day Foodbar) en voorzitter van Kon. Horeca Nederland voor Amstelland Daan Kroone vindt men in de horeca de enige nog overgebleven lokale ondernemers en bestaat de rest vooral uit ketens. Lokale leveranciers zijn weggetrokken en het winkelcentrum een vooral regionale functie. Dat zegt het zelf althans.

Amstelveners kopen voornamelijk op het Gelderlandplein in Buitenveldert waar men altijd de eerste anderhalf uur gratis kan parkeren en de prijzen gemiddeld lager. Ooit wilde de eigenaar van het centrum eigenlijk een PC maken. Vandaar waarschijnlijk de onbetaalbare huren.

Investeren

Wethouder Floor Gordon constateert een verschil met het verleden. Zij zegt dat de gemeente nu zelf wil investeren in het Stadshart, terwijl dat voorheen voornamelijk aan de particuliere partij URW werd overgelaten. Daarbij vond de eigenaar overigens de gemeente op zijn weg, toen die een deel van de Schilderswijk bij het winkelcentrum wilde betrekken. Nu schijnt de gezelligheid van bijvoorbeeld het Stadsplein af te hangen van de commerciële partij Pathé, het bedrijf dat er een bioscoop met zeven zalen zou stichten. Maar als dat niet gebeurt, wat uit een regionaal oogpunt zeer aannemelijk is, wil de gemeente toch de cultuur dienen door aan de kant van de schouwburg o.a. de gevel naar voren te halen en die aantrekkelijker te maken. En verder moet het plein ‘groener’ worden, zegt keer op keer de gemeenteraad. Alsof je daarmee bezoekers uit verre omtrek trekt.

‘Belevenis’

Voor wie verder eigenlijk? Shoppen moet volgens URW een ‘belevenis’  worden. Dat wil blijkbaar zeggen: Kijken in winkels om te zien of men op een idee komt, een horecazaak aandoen en slenteren. Een activiteit van vooral vrouwen, want de meeste mannen gaan van het standpunt uit dan men naar de winkel moet gaan als men echt iets nodig heeft. Je laat tenslotte ook de brandweer niet voorrijden als er geen brand is. Maar dit terzijde.

Saai

Het Stadsplein is de groot en daardoor te saai. Als in een dorp als Amstelveen drie centra bestaan, is dat teveel. Het internationale karakter is voornamelijk te danken aan het dichtbij gelegen Amsterdam. De gemeente laat verder geen kans onbenut om het Oude Dorp, eens het centrum van Amstelveen, die functie terug geven en voor een regionale uitstraling heeft men de door ondernemers gedreven Amstelzijde. In wezen creëert de gemeente in het Oude Dorp de concurrent van het Stadshart. Dat het nieuwe centrum gezelliger moet worden, hoor ik al jaren. Telkens bedenken pas aangetreden politici iets nieuws, variërend van bloembakken tot beelden. Misschien dat het plein daar kleiner moet worden, zoals het Dorpsplein, om er nog iets van te maken. Je kunt moeilijk zeggen dat aan het Stadsplein de horeca welig tiert, terwijl dat toch in het gemoedelijke Oude Dorp anders is. Ik maak me sterk dat dáárom de organisatie van het festival ‘Jazz in het Dorp’, waarvan B&W vinden dat het door moet gaan, er voor koos per se niet naar het Stadsplein te gaan, maar de gezelligheid zocht. Ook het hart van de Oranjefeesten ligt in het dorp, waar ’s avonds een podium op Bevrijdingsdag veel toeschouwers trok. Het grote plein in het Stadshart bleef saai. Misschien is het te groot. De gemeente tracht nu door o.a. verplaatsing van de weekmarkt wat te regelen, maar ook dat lijkt mij geen valide toekomst. Nou ja, er worden Diwali feesten voor de Indiase gemeenschap gehouden, een soort kerstfeest (nou ja ‘lichtjesfeest’) voor een hindoeïstische voor een van de vele godinnen. Men ziet daar trouwens ook voornamelijk mensen uit India. Van de door de gemeente gewenste ‘verbinding’ komt vrijwel niets terecht, omdat Amstelveners in wezen de enige boodschap die zij uit India willen leren bijvoorbeeld ICT betreft. Hoezo vermenging van culturen. Ik denk overigens dat de Japanse gemeenschap daarin verder is, omdat die beseft uit vreemdelingen te bestaan in een vreemd land en dito cultuur en soms werkelijk pogingen doet zich aan te passen aan wat hier gebruikelijk is. Een Japans koor hoorde ik bij SAKB onvervalst ‘Tulpen uit Amsterdam’ zingen, bijvoorbeeld.

Alle pogingen ten spijt om van het Stadsplein het centrum te maken, mislukken waarschijnlijk. Minstens zolang het Oude Dorp bestaat. Maar dat afbreken zie ik eerlijk gezegd niet gebeuren, al was Rijkswaterstaat er wel in verband met de A9 aardig naar op weg….

13 REACTIES

 1. Gemeentehuizen zorgen goed voor zichzelf en dus voor hun directe omgeving. Daarom wordt het Oude Dorp voorgetrokken en gaat het zo goed met het Oude Dorp en zo slecht met het stadscentrum waar het gemeentehuis eigenlijk thuishoort en dus had moeten staan.

  Ondertussen genieten bestuurders en medewerkers van de gemeente heel egoïstisch van het fraaie uitzicht over De Poel. Op die pkek had natuurlijk een hotel moeten staan met een brasserie, vergaderzalen, terrassen en speeltuin. Op die manier hadden veel meer mensen kunnen genieten van de mooiste locatie van Amstelveen en omstreken.

  URW, de eigenaars van het winkelcentrum Stadshart, hebben jarenlang plannen ontwikkeld om het te verfraaien, moderniseren, uit te breiden en te moderniseren. Bewoners werden hierbij steeds nauw betrokken.

  De gemeente heeft die plannen echter stelselmatig tegengewerkt, getraineerd en gesaboteerd, totdat URW uiteindelijk de moed en de wil verloor om hun vele miljoenen euro’s hier te investeren.

  Er is nu weer een nieuwe kans om het gemeentehuis eindelijk naar het Stadshart te halen. De eigenaars van de gebouwen van Hudson’s Bay en Up Mountain ontwikkelen namelijk plannen om ongebruikte delen daarvan een nieuwe bestemming te geven en een overdekte passage te maken van de tramhalte naar het Buitenplein en het winkelcentrum.

  Gemeente, grijp die kans!

  • Robert van Waning, de slippendrager van URW en het grootkapitaal! Altijd mekkeren over zijn tunnel, prachtige plannen van URW en zijn geliefde wethouder.
   Voor de rest weet hij alles.

   • Het is goed dat anoniem beledigen op sociale media straks verboden wordt, want het is laf en oneerlijk.

    Frank heeft mij in de afgelopen jaren onder diverse schuilnamen beschuldigd van allerlei narigheid en nu noemt hij mij dus ten onrechte een slippendrager van URW, terwijl ik alleen beschrijf wat hier (niet) gebeurde en gebeurt.

    Ik ben gewoon een inwoner van Amstelveen, niets meer en ook niets minder.

   • En dat zegt iemand die overal de A9, de scooters op het Stadsplein en de verplaatsing van het afbetaalde raadhuis naar een kilometer verderop (om maar wat te noemen) bijhaalt. En de ene wethouder natuurlijk, die volgens hem de schuld van alles is, omdat hij met hem een appeltje uit het verleden heeft te schillen.

    • Ik schreef hier niet over A9 en scooters in het voetgangersgebied en ook de naam van de wethouder had ik niet genoemd.

     Het maakt voor een gemeente veel verschil of het gemeentehuis in het centrum staat of niet. Dat is helaas ook in Amstelveen goed te merken.

     Destijds was de keuze van het gemeentebestuur voor de locatie van het gemeentehuis puur egoïstisch.

     Waarom gaat Pathé niet lekker aan De Poel zitten?

 2. Johan Bos, in tegenstelling tot wat u beweert haalde ik de A9 en de scooters er niet bij. De locatie van het raadhuis is het onderwerp van uw artikel, want dat is de reden waarom de gemeente het Oude Dorp begunstigt en het stadscentrum verwaarloost.

  Als het gemeentehuis had gestaan waar het altijd had behoren te staan, ging het er in het Stadshart heel anders aan toe en hadden veel meer mensen kunnen genieten van de mooiste locatie van Amstelveen en omstreken.

 3. Ja hoor, de locatie van het gemeentehuis is prima, helaas slechts voor een selectief aantal mensen die het daar in het Oude Dorp onderling prima geregeld hebben ten koste van het stadscentrum.

 4. Door dat vreselijke stadscentrum, zoals u dat noemt, is de gemoedelijke sfeer van het toenmalige Plein 1960 compleet teniet gedaan. Het zogenaamde “stadshart” is alleen interessant voor VVD-ers met een goed gevulde portemonnee. Gewone mensen hebben er niets meer te zoeken.

 5. Bij de opzet, indeling, infrastructuur, inrichting en aankleding van het Stadshart zijn helaas grote fouten gemaakt. De tunnelloze A9 is daarvan het hoogtepunt, of liever: dieptepunt. Over het bestuurlijke beleid kunnen wij kort zijn, want dat was er niet en is er nog steeds niet.

  Het gros van de bewoners en bezoekers van het Stadshart bestaat uit gewone mensen van alle soorten, klassen en partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.