De in Amstelveen wonende professor dr. Gertjan Kaspers werd maandag (26 september) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Tjapko Poppens tijdens het jaarlijkse World Child Cancer Charity diner in Amsterdam.

Professor Kaspers is hoogleraar kinderoncologie aan de Vrije Universiteit (VU) en directeur van het Academy & Outreach programma van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Belangrijke bijdrage

In zijn lange loopbaan heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de overlevingskansen van kinderen met kanker, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Zijn doel is elk kind met kanker genezen, met een optimale kwaliteit van leven.

Professor Kaspers is sinds 1986 werkzaam bij het VU medisch centrum (VUmc). Als kinderoncoloog en hoogleraar kinderoncologie begeleidde hij tal van arts-assistenten en promovendi en deed hij verschillende baanbrekende onderzoeken. Hij is expert op het gebied van Acute Myeloiede Leukemie (AML) bij kinderen. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de oprichting van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht waardoor de kinderoncologie in Nederland op één plek werd geconcentreerd.

Academie &Outreach-programma

Sinds 2013 is Professor Kaspers kinderoncoloog en directeur van het Academy & Outreach-programma bij het Prinses Maxima Centrum. Doel van het programma is kinderoncologische centra in lage inkomenslanden te helpen met kennis en kunde; vooral in Indonesië, Kenia en Malawi. Kaspers maakt zich sterk voor het verbeteren van de overlevingskansen en kwaliteit van leven van kinderen in deze landen. Mede door zijn niet-aflatende inzet en onderzoek is de overlevingskans van kinderen met kanker wereldwijd significant gestegen.

 Onderzoeker

Naast zijn werk zet Kaspers zich in voor tal van andere organisaties. Zo was hij bestuurslid van Stichting Wereld Zonder Kinderkanker, lid in de Raad van Toezicht van Stichting Kinderoncologie Nederland, vrijwilliger bij Stichting Semmy, actief bij de Rotaryclub Amsterdam Spinoza, bestuurslid stichting VUmc Kinderstad, vrijwilliger bij Stichting Care for Kosovo en oprichter en voorzitter van Stichting World Child Cancer NL.

Door zijn collega’s wordt hij omschreven als een excellent onderzoeker, een fijne collega en een bevlogen arts die zeer betrokken is bij zijn patiëntjes en hun ouders. Als geen ander weet hij daarbij mensen te inspireren en te mobiliseren voor zijn missie en droom: een wereld waar elk kind met kanker gelijke toegang heeft tot behandeling en zorg.

1 REACTIE

  1. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau lijkt me meer dan genoeg. Maar goed, het ego van dit soort mensen in onverzadigbaar. Of beter; helemaal geen lintje voor mensen die gewoon hun werk doen. Hooguit voor vrijwilligers. Deze brave borst doet gewoon zijn werk.

    Een fout systeem die lintjes. Een héél fout systeem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.