De juridische strijd tussen gemeente en de vereniging ‘Sloop de Bunker’ rond de bunker aan de Wolfert van Borselenweg duurt voort. Dat kost de gemeente wel heel veel geld, constateerde fractievoorzitter Kortekaas van GroenLinks donderdag n de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Maar wethouder Herbert Raat is niet van plan de handdoek in de ring te gooien, reageerde hij.

“Het loopt met de enorme kosten behoorlijk uit de hand”, vond Kortekaas. Bij de Raad van State staat een hoorzitting voor de deur. Wat er eventueel in het pand Randwijcklaan 13, de voormalige kleine sjoel, moet worden verbouwd, is nog onduidelijk. Het is wel de bedoeling dat er mensen kunnen worden ontvangen, vooral om iets meer te weten te komen en stil te staan bij de geschiedenis van Amstelveen tijdens de tweede wereldoorlog. Daar speelt ook de bunker volgens de gemeente een rol in.

Deur open

Dat de juridische strijd tegen degenen die tegen in het oog lopend behoud van de bunker zijn, is voor Raat geen aanleiding die te staken, zei hij. Het zou volgens hem niet juist zijn in die rechtsgang de winst bij degenen met een grote portemonnee te laten. “Onze deur staat altijd open voor een gesprek, maar niet voor degenen die absoluut geen monument willen en op de democratisch verkregen status daarvan willen afdingen”, zei hij. “Er zijn altijd mensen die het met door de gemeenteraad genomen besluiten niet eens zijn. Maar het kan niet zo zijn dat degenen die geld hebben en maar blijven doorprocederen ons dwingen de handdoek in de ring te gooien. De afweging moet niet het geld, maar het recht zijn.”

7 REACTIES

  1. Het begint er wel verdacht veel op te lijken dat beide partijen in deze kwestie een kop van beton hebben. Raat verwijt de bewoners dat ze maar door blijven procederen , omdat ze blijkbaar een volle portemonnee hebben. Hetzelfde geldt toch ook voor de gemeente? Alleen zij doen het van belastinggeld . Ook een onuitputtelijke bron, blijkbaar. Allemaal zonde van het geld. Is het niet verstandiger van beide partijen om het nog uit geven geld bij elkaar te doen en daarvan bijvoorbeeld een digitale geschiedenis van Amstelveen in WO2 te laten schrijven en die bunker aan dat bunkertje aan de buitenkant wat op laten knappen met een mooie plaquette erop waarop de functie van dit bouwwerkje wordt beschreven.
    Die hele juridische strijd begint nu toch echt clowneske vormen aan te nemen.
    En waar gaat het nu eigenlijk om? Een zielig minibunkertje! Die je overal in ons land kunt vinden. Volgens Raat van historisch belang. Ik vraag mij trouwens af welke deskundigen in de bunkerbouw hij hiervoor heeft geraadpleegd.
    Voorlopig blijven de geraamde kosten maar stijgen! Tot dusver voor de gemeente een goede €40.000 juridische kosten + waarschijnlijke restauratiekosten €100.000+ onderhouds en inrichtingskosten ( bedrag bij mij onbekend)

  2. Hoe ‘democratisch’ was de besluitvorming mbt dat bunkertje en Randwijcklaan 13 eigenlijk? Het heeft er alle schijn van dat de gemeenteraad zich heeft laten overvallen door een kongsi van een lobby en een hobbyende wethouder. Men kwam met morele argumenten die niemand openlijk heeft durven tegenspreken. Die zogenaamde ‘sjoel’ is en blijft een onooglijk slooprijp houten noodgebouwtje die de gemeente zich voor veel geld door een slimme eigenaar in de maag heeft laten splitsen. De opknap- en onderhoudskosten zullen niet meevallen en het zal een hele toer worden om het gebouwtje een functie te geven die die hoge kosten zal rechtvaardigen.

    Dat nazibunkertje is helemaal van de zotte. Wethouder Raat komt echter met zijn mooie praatjes overal mee weg.

  3. Op zichzelf vind ik het te waarderen dat een wethouder opkomt voor het nog weinige Amstelveense erfgoed dat aan de sloophamer is ontsnapt.

    Ik kan me echter ook voorstellen dat de raad op enig moment een nieuwe afweging wil maken als het gaat om de kosten. De enige die het lef had om vraagtekens te zetten bij de ‘sjoel’ was voormalig raadslid Ruud Oord van de BBA. Een miljoen euro gemeenschapsgeld is een bedrag ‘om over na te denken’ waren zijn woorden. En dat was in alle eerlijkheid ook wat ik dacht. En nog steeds..

    • Mee eens! En wat ik mij af zit te vragen. Kan die sjoel niet gewoon ergens herbouwd worden in het Broersepark? Dan heb je alle WO2 monumenten dichtbij elkaar op een redelijk centraal gelegen plaats in de gemeente. Dat gebouwtje schijnt namelijk zo rot te zijn, dat je ongeveer alles moet vervangen. En dan kan de gemeente dat stuk grond verkopen aan die projectontwikkelaar , want dat is het meeste geld waard. Ik vind dat je hiermee alle partijen eer aan doet!
      Namelijk, de joodse gemeenschap, die terecht eist dat ze een eigen herdenkingsplek krijgt, de gehele Amstelveense gemeenschap als zodanig ,de belastingbetaler en er gaat geen historisch erfgoed verloren.

  4. Gut ja, laten wij eens gaan nadenken over de uitgave van 1 miljoen euro plus opknap- en onderhoudskosten voor een destijds in opdracht van de Hervormde gemeente in 4 maanden in elkaar gezet (want tijdelijk bedoeld) gebouwtje waarvoor nog een bestemming moet worden bedacht die hoogstwaarschijnlijk wegens gebrek aan belangstelling niet zal worden gerealiseerd. Dit is mijn bijdrage aan een democratische discussie die nooit is gevoerd.

  5. Frank Bikker stelde dat plan van ‘Kees de Groot’ ook al voor, in ongeveer dezelfde bewoordingen. Het afbreken, verhuizen en weer opbouwen van het gebouwtje kost veel geld en de gemeente krijgt natuurlijk niet 1 miljoen euro voor het lege terrein aan de Randwijcklaan. Dat bedrag was namelijk inclusief de winst op de villa die de vorige eigenaar daar na het slopen van het gebouwtje had willen ‘realiseren’.

    Welk voordeel heeft ‘de gehele Amstelveense gemeenschap als zodanig’ aan deze grandioze geldverspilling?

    De joodse gemeenschap heeft vele tientallen miljoenen Maror-gelden uitgekeerd gekregen voor joodse doelstellingen. Daarvan had zij desgewenst een eigen herdenkingsplek kunnen creëren. Dat had niet volledig op kosten van de gemeente hoeven gebeuren, maar een liberaal gemeentebestuur beslist nu eenmaal graag zelf waar het ons geld aan uitgeeft.

    • Voor zover mij bekend heeft de gemeente voor dat gebouwtje en de grond 1 miljoen gekregen. De projectontwikkelaar wilde na afbraak daar wat realiseren.
      Dus app gelieve niet mijn woorden te verdraaien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.