Dat de gemeente, wegens de woningnood in Amstelveen en de leegstand van kantoren, op bedrijventerrein Legmeer ook woningen wil vestigen is al bekend. Zij zegt met de ondernemers daar te hebben onderzocht hoe er een dynamisch woon-werkgebied is te maken. Overigens komt er dan weer een nieuw bedrijventerrein in Amstelveen-Zuid, onder meer om de wegens plaatsgebrek in Legmeer gevluchte ondernemers op te vangen.

Doel is een nieuwe duurzame stadswijk te ontwikkelen met een mix aan functies, zegt de gemeente  in de Nota van Uitgangspunten Legmeer, waarin de uitkomsten van het stedenbouwkundig onderzoek zijn vastgelegd.

Ingeklemd

Legmeer ligt ingeklemd tussen de Bovenkerkerpolder, de twee woonwijken Westwijk en Middenhoven en het ontwikkelgebied Startbaan. Enkele pandeigenaren in Legmeer hebben plannen voor omvormen van bedrijfs- naar woongebouwen. Zoals het al gerealiseerde dat al gerealiseerde NextBuilding aan de rand van Legmeer. Daar werd een kantorengebouw getransformeerd tot appartementencomplex met 145 starterswoningen. Die studio’s zijn overigens nogal klein (25 tot 70 vierkante meter) en hebben een huurprijs tot € 711, wat in Amstelveen ‘betaalbaar’ heet. Die prijs geldt overigens voor driekwart van de woningen, de rest is duurder.

Volgens wethouder Floor Gordon (Ruimtelijke ordening) maakt economische groei in combinatie met het woningentekort het noodzakelijk waar mogelijk woon-werkgebieden te ontwikkelen.

Alvalbrengstation
Op dit moment zij op Legmeer productie- en autobedrijven, groothandels, drukkerijen, kantoren, de gemeentewerf en zakelijke dienstverleners te vinden.  Enige ‘publiekstrekkers’ zijn het Afvalbrengstation, een indoor golfbaan, sportschool, partycentrum, bouwmarkt, dansschool en seksbedrijf. Gordon verwacht dat de herontwikkeling zowel banen als nieuwe woningen oplevert. De woningmarkt in Amstelveen en de gehele Metropoolregio Amsterdam is uiterst krap.

Duurzaam

Floortje Gordon

Zonder actie van de gemeente, moeten de bedrijven flink investeren in verduurzamen van hun werkgebied om de landelijke klimaatdoelen te halen, constateert Gordon. Volgens de ‘klimaat.stresstest’ is Legmeer een zogeheten ‘hitte eiland’, waar het zomers heet blijft. De gemeente wil de bedrijven die zich elders in Amstelveen willen vestigen, begeleiden naar een nieuwe locatie. Primair naar Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid dus. Voor dat terrein heeft de gemeente achter gesloten deuren een krediet beschikbaar gesteld. Dat werd dinsdag in een raadscommissie besproken, waar pers en publiek niet bij mochten zijn.

Gordon zegt verhuizende ondernemers graag voor Amstelveen te willen behouden. “Ruimte daarvoor kunnen we hen bieden op het duurzame Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid dat momenteel in voorbereiding is.”

Klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie zijn de drie pijlers die volgens de gemeente bij elk plan betrokken worden. In de ontwikkelvisie staan vier scenario’s beschreven. ‘Legmeer Zero’, ‘Legmeer Village’, ‘Productieve stad’ en ‘Hoogstedelijk’. Voor de haalbaarheid is onder meer gekeken naar bereikbaarheid, duurzaamheid, programma en financiën.

Productieve Stad

De voorkeur van het college gaat uit naar het scenario ‘Productieve Stad’ (50 procent uit wonen), met een doorgroeimogelijkheid naar ‘Hoogstedelijk’. Legmeer moet primair een levendige stadswijk worden, waar woningen en bedrijven naast en zelfs boven elkaar te vinden zijn; een mix van fysiek werk en denkwerk, laag-en hoogopgeleid, gevestigde en beginnende bedrijven en culturele initiatieven. In de wijk is veel ruimte ingericht voor groenvoorzieningen, zoals een tiny forest of buurtpark, en speelvoorzieningen.

Wat de doorgroei naar ‘Hoogstedelijk’ betreft, is met een schuin oog gekeken naar Amsterdam. Wil Amstelveen meer betekenen in de woonopgave van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) dan ligt de keuze voor hoogstedelijk bouwen, met woonlagen variërend van 5 tot 14 woonlagen, voor de hand, denk de gemeente. Legmeer leent zich hier naar haar mening ook voor. ‘Het ligt in de dynamisch economische zone Schiphol-Zuidas-Bijlmer en grenst aan het Groene Hart.’

Participatie

Binnenkort start een participatietraject voor ondernemers, omwonenden en de (toekomstige) bewoners van Legmeer. Voor de gemeenteraad wordt op 5 februari een extra raadscommissie georganiseerd over de Nota van Uitgangspunten Legmeer. De in het participatietraject opgehaalde informatie wordt volgens de gemeente verwerkt in het ‘opstellen en afronden van de ontwikkelvisie die medio 2019 ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd’.

 

1 REACTIE

  1. €711,— voor een studio van 70m2 is in Amstelveen alleszins redelijk, maar ik denk eerder dat hierin een fout is geslopen. Het zullen wel die kleine studiootjes zijn. Tevens vraag ik mij af wat de servicekosten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.