De gemeente verkoopt voor bijna een miljoen euro en zeven ton twee bouwkavels op Middenwaard van respectievelijk 850 en 450 vierkante meter via een openbare aanbesteding. Het is de bedoeling dat er duurzame huizen komen. Op basis van duurzame suggesties en maatregelen die de koper denkt te treffen, worden de gegadigden geselecteerd.

Dat bleek maandag tijdens de informatieavond in het raadhuis, waarheen ongeveer tien kandidaat-kopers waren gekomen, hoewel er onder hen zich ook stellen bevonden, dus het aantal is in wezen minder.

Paleisje

De kavels liggen aan Tjalk 4 (grootste kavel) en Brigantijn 7. “Iedereen bouwt daar zijn eigen paleisje”, zei een ambtenaar van de omvangrijke delegatie van de gemeente maandag. Op basis van energieneutraliteit een duurzaamheid wordt dus geselecteerd. Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid zou dan ook een inleiding houden, maar er was nu eenmaal ook een fractievergadering van haar D66 die haar riep.

Op de Middenwaard, de voormalige aftakking van de geplande A3 (die er nooit kwam), moeten alleen duurzame woningen komen, besloot de gemeenteraad een paar jaar geleden. Eigenlijk iets waarmee Amstelveen zich als duurzame stad op de kaart wil zetten. Er komen ook appartementen in hoogbouw tot 30 meter die door een nog onbekende (niet geselecteerde) projectontwikkelaar worden gebouwd en verkocht of verhuurd. Hoeveel die gaan kosten is ook onbekend. “Ook de prijsklassen van die woningen zijn nog niet bepaald”, zegt de gemeente. “De verhuur en/of verkoop van deze woningen zal via de nog te selecteren ontwikkelaar plaatsvinden.”

De prijzen van de twee kavels worden wel geïndexeerd. De bedoeling is dat de kopers, die tot 5 september kunnen meedingen, er zich uitleven in een duurzame ambitie. Twee weken na die vijfde september vindt de selectie plaats op basis van duurzaamheid en tien dagen daarna de reservering van de kavel alsmede de start van het ontwerpproces. Het gekozen ontwerp moet wel aan welstandseisen voldoen, liet een medewerkster van de gemeente weten.

Serieus

Om serieuze gegadigden te krijgen, vraagt de gemeente vijfhonderd euro van iedereen die meedoet, maar dat bedrag wordt later met de koopsom verrekend en de degenen die achter het net vissen, krijgen het geld terug. Degenen die er een huis bouwen, moeten het wel gedurende vijf jaar zelf gaan wonen. Tien procent van de koopsom dient als waarborgsom of bankgarantie. Mochten gegadigden qua duurzaamheid op hetzelfde aantal punten uitkomen dan wordt bij de selectie geloot. Een van die gegadigden wilde tijdens de informatieavond wel kwijt dat er spanning op de bouwmarkt heerst. “Het vinden van een aannemer is al pittig, maar als de bouwkosten dertig procent hoger worden dan gepland is de financiering een vraagteken”, zei hij.

Warmtepomp

“Wij willen iets bijzonders creëren op de Middenwaard”, zei een ambtenaar. Namens het bedrijf Groot Ecobouw / Duurzaam Bouwloket BV was Cees Groot aanwezig, die in zijn presentatie alleen over een warmtepomp sprak, die – zo bleek tijdens een energieavond in Panta Rhei – wegens het geluid alleen toepasbaar is in woningen met een niet te kleine tuin. Maar dat lijkt voor de kavels in kwestie geen probleem en er werden zelfs tekeningen van kelders onder huizen met warmtepompen getoond. In elk geval wordt de Middenwaard aardgasloos. “Voor beide kavels zijn specifieke kavelpaspoorten, kavelregels en een menukaart duurzame zelfbouw opgesteld”, zegt de gemeente. “De menukaart duurzame zelfbouw is opgesteld in samenspraak met Groot Ecobouw/Duurzaam bouwloket B.V. en bestaat uit een vijftal thema’s: Energiezuinig bouwen, grondstoffen en materialen, bouwproces en afvalstoffen, klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit.”

De architect moet wel ervaring hebben met duurzaam bouwen, vindt de gemeente. Het is overigens niet de bedoeling dat de huizen compleet het evenbeeld van andere in de buurt zijn. Identiek bouwen is dus niet gewenst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.