Op dinsdag 17 december (20.00 uur) is Thera Coppens te gast bij Boekhandel Blankevoort. Zij komt vertellen over ‘Johanna en Margaretha: Gravinnen van Vlaanderen en prinsessen van Constantinopel’.  In haar nieuwe boek met die titel dringt Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten.

Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek. Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk. Maar als stammoeder van de nieuwe dynastie werkt haar wezen door in de middeleeuwse historie van de Lage Landen.
Het is het tijdperk dus voor de heerschappij van de Bourgondische graven. Voor iedereen die genoten heeft van De Bourgondiërs van Bart van Loo en meer wil weten over de middeleeuwen.

 Historische boeken

Thera Coppens (1947) is auteur van historische boeken als Marie Cornélie: Dagboek van

Thera Coppens

haar reis naar het hof van Sint-Petersburg; Hortense: De vergeten koningin van Holland en Sophie in Weimar:  Een prinses van Oranje in Duitsland, dat werd genomineerd voor de biografieprijs 2012. In 2014 verscheen haar zeer goed ontvangen boek Suzanne en Edouard Manet: De liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder. Coppens publiceerde bovendien in onder andere NRC Handelsblad en Museumtijdschrift.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid met de schrijfster in gesprek te gaan en wordt er onder genot van een glaasje gesigneerd.  Aanmelden s.v.p. via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.