Dat ouderen in Amstelveen steeds minder meetellen, blijft onder meer uit het feit dat zij ook in de bibliotheek niet meer terecht kunnen voor een kopietje. De zwaar gesubsidieerde instelling (dit jaar alleen al door de gemeente voor ruim twee miljoen) is met die service gestopt omdat de aanwezige kopieerapparaten steeds meer last hadden van storingen, zodat medewerkers er te druk me waren. En dat konden zij niet bezig zijn met ‘adviseren’ zegt de bieb.

De supermarkten hielden er al massaal me op. Albert Heijn hield het ’t langst vol. Maar die commerciële bedrijven gaan er vanuit dat elke burger tegenwoordig wel een printer aan zijn computer heeft gekoppeld. Nou ja, op enkele ouderen na, maar die horen toch bij het ‘oud hout’.

Zelfredzaamheid

“Zoek het lekker zelf uit”, is dus het advies dat de maatschappelijke instelling bibliotheek de ouderen geeft. Ook een interpretatie van het fenomeen ‘zelfredzaamheid’ natuurlijk, dat vooral in de zorg en het welzijn opgeld doet.

De gemeente doet alsof de ouderen er bij horen, maar nergens uit het beleid blijkt dat. Zeker niet uit de woningbouw. Dat het van een aantal ouderen nu eenmaal geen hobby is de vrijwel dagelijks veranderende digitale wereld bij te houden, daarmee wordt – de vergrijzing ten spijt – niet gerekend. Wat bedoeld de gemeente precies met inclusie? Daar horen ouderen kennelijk net bij. En de bibliotheek geeft haar het zwaar gesubsidieerde voorbeeld. Nou ja, de bieb gaf nog wel het advies naar een printshop in Kostverlorenhof te lopen. Waarvan akte.

17 REACTIES

 1. Zonder meer hufterig gedrag! Aan de ene kant wel digitale cursussen voor ouderen organiseren ,die kapitalen kosten en waar de meeste ouderen geen bal van snappen, maar een stomme kopieermachine kan er niet af.
  Maar ja daar kunnen de dames en heren politici niet mee showboaten.
  Een bibliotheek met alle toeters en bellen waar toch al aardig in is gehakt de laatste jaren, is gewoon een essentieel onderdeel op het gebied van welzijn en onderwijs van een stad voor alle bewoners en daar horen ook digibeten en laaggeletterden bij.

  Maar aan de andere kant wel een miljoen per jaar in Cobra pompen, waar de meeste Amstelveners geen boodschap aan hebben onder het motto; “Dat zet Amstelveen op de kaart.”

  • Tja, dat heb je als je vele medewerkers hebt vervangen door vrijwilligers, hetgeen is gebeurd in de tijd van die krachtige wethouder die toen is vertrokken richting Almere. Ze moest toen zelfs gesouffleerd worden door Raat in een vergadering, terwijl het haar dossier was. Uit eigen waarneming, want ik zat op de publieke tribune.

   @Carl Berendsen. Mag u dan concluderen dat u dit geneuzel vindt voor digibeten en laaggeletterden? Eerlijk gezegd komt dat ietwat arrogant over of u heeft het inlevingsvermogen van een garnaal.

  • Daar gaat het niet om! Zo’n service hoort ook gewoon in een bibliotheek aanwezig te zijn. Waar je gewoon wel eens iets van een boek of krantenartikel wilt copieren.

    • Het mag ook best wat kosten en dan moet je niet altijd zeuren over geld. Dit instituut is onmisbaar voor het onderwijs, cultuur en welzijn op alle niveaus. Het gaat niet over een beeld of een Cobra dat door een beperkt groepje Amstelveners wordt bezocht. Bij de gemeente ziet men dat veel te veel los van elkaar. Het gaat om het hele pakket.

     • @Frank Bikker
      Ik zeur niet maar constateer slechts een feitelijkheid!
      Het “hele pakket” zoals jij dat noemt wordt ondanks die twee miljoen belastinggeld jaarlijks NIET meer geleverd. Kortom om het scherp te formuleren: als burgers betalen wij voor iets dat ons niet meer geleverd wordt.

 2. Het is niet alleen een schande ivm ouderen. Iedereen zou hier gebruik van moeten kunnen maken. Ieder huishouden moet tegenwoordig zelf een printer hebben. Niet bepaald duurzaam!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.