Dat het Amstelveens Denksportcentrum (ADC) er niet komt, is tegen de wil van bridgedocent Eddy Mock. Hij sprak woensdag in tijdens een zogeheten raadsgesprek, geleid door voorzitter Victor Frequin (VVD), namens de commissie die inmiddels door de diverse verenigingen is gevormd.

Het denksportcentrum zou, ter vervanging van het opgeheven Go-centrum aan Schokland, als extra verdieping boven het nieuwe zwembad komen, maar is door B&W geschrapt op voornamelijk financiële gronden. Daar komen nu op een eerste verdieping alleen de kantoren van AmstelveenSport.

Go-centrum

Het Go-centrum bestond, behalve via huren, goeddeels door bijdragen van het Japanse bedrijfsleven en horeca. Tegen dat laatste heeft AmstelveenSport, beheerder van het zwembad, zich verzet, omdat het zelf een aan het zwembad verwante horecavoorziening heeft. Mock constateerde verschil tussen de aanpak van wijlen sportwethouder Ellermeijer, die zich hard maakte voor het ADC, en diens opvolger Herbert Raat. Die laatste heeft berekend dat het ADC rond de tweemiljoen euro zou kosten en de exploitatie te duur zou worden voor de door 720 leden van verenigingen op te brengen huren. Zij zouden per jaar ongeveer veertig mille van de ton aan huurgeld, die moest binnenkomen, kunnen opbrengen. Raat verwijst daarvoor naar een eind vorig jaar gehouden haalbaarheidsonderzoek.

Mock schatte woensdag het totaal aantal leden op duizend en zei dat de diverse verenigen (bridge, dammen, schaken etc.) niet waren gehoord tijdens het onderzoek en zei er zeker van te zijn dat het Amstelveense bedrijfsleven het ADC zou sponsoren en daarmee de rol van het Japanse t.a.v. het Go-centrum overnemen. Overigens stemde de complete gemeenteraad vorig jaar voor het ADC.

Stichting

Een bezwaar van Raat is ook dat de diverse verenigingen nog niet kwamen tot de oprichting van één (beheers) stichting als koepel van de denksporten. Volgens hem was dat een van de voorwaarden van het raadsbesluit, schreef hij aan de gemeenteraad. Maar Mock verwijt B&W onbehoorlijk bestuur, nu het ADC door B&W is geschrapt, terwijl het door een helaas overleden wethouder was toegezegd. “Tot een inhoudelijk gesprek is het met wethouder Raat nooit gekomen want tot de dag van vandaag wijst het college van B&W dat bij herhaling categorisch af, terwijl wij daarom vroegen,” zei de inspreker.

Volgens hem hadden tien denksportverenigingen jarenlang hun thuisbasis in het Go-centrum, maar vonden de verenigingen na sluiting daarvan onderdak in de diverse wijkcentra. Dat is volgens Raat wel en voor Mock niet de oplossing. “Feitelijk was en is geen van de verenigingen – om uiteenlopende redenen – per saldo positief over de nieuwe huisvesting”, zei Mock. “Momenteel schiet de huisvesting nog steeds flink te kort.” De gemeentelijke projectleider blokkeerde volgens hem voortdurend de voorbereiding van het nieuwe ADC.

Argumenten

De argumenten van de gemeente – onder meer te weinig huuropbrengst en het ontbreken van een overkoepelende stichting – om een streep te halen door het ADC zijn volgens Mock misleidend, fout en bedenkelijk. “Bovenal zou dat zwalkend gemeentebeleid betekenen, een gemiste kans voor zeer veel Amstelveners, inclusief talrijke internationals. Hen is door de discutabele ingreep van wethouder Herbert Raat de mogelijkheid ontnomen in een eigentijdse en plezierige omgeving denksporten en sociale activiteiten te beoefenen.” Volgens de inspreker staat op de begroting voor sport niets voor denksport. De halve ton die men aan huur tekort zou komen is minder dan één procent daarvan. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen volgens hem de steun voor een ADC.

Geschrapt

Herbert Raat schreef aan de gemeenteraad dat in het oorspronkelijke ontwerp voor een uitbreiding van zwembad het ADC is geschrapt, maar sloot daarbij niet uit dat naar een alternatief wordt gezocht. Bij de architectuur van het gebouw is daarmee rekening gehouden. “Ook is AmstelveenSport niet bereid als verhuurder van de ruimte op te treden”, schreef Raat. Volgens hem kon het sportbedrijf het financiële risico van leegstand niet dragen. “Hiermee is er een tekort op de huursom van circa 57.000 euro per jaar. De initiatiefnemers hebben als optie voor dekking van het tekort sponsoring genoemd. Maar hier nog geen concreet vervolg aan gegeven.” Om oprichting van de overkoepelende stichting voor denksport is volgens hem herhaaldelijk gevraagd door de gemeente, maar zonder resultaat. “Wij zijn genoodzaakt de 800 m2, gereserveerd voor een denksportcentrum, niet in het definitieve ontwerp me te nemen. We gaan verder met de realisatie van extra zwembadwater en kantoren voor AmstelveenSport.”

Wijkcentra

Raat geeft toe dat het accommoderen van alle denksporten op één locatie mooi zou zijn. Maar naar zijn mening is de realiteit dat verenigingen goed ruimte kunnen huren tegen een zeer schappelijke prijs in de diverse wijkcentra. “Het is de denksportverenigingen niet gelukt om zich tijdig te verenigingen en garanties te bieden voor de gemeente op een kostendekkende huursom. Wij hebben geen alternatieven voorhanden om een kostendekkende huursom te garanderen. Er is een groot risico op langdurige leegstand. Het vinden van een tweede huurder of een alternatieve hoofdhuurder is een langdurig traject. Langer uitstel van deze beslissing levert een vertraging van de bouw van het extra zwembadwater en kantoren op. Deze risico’s zijn wij niet bereid te nemen.”

1 REACTIE

  1. Misschien is er wel ruimte om bij bestaande wijkcentra wat te huren, maar Raat heeft er totaal niet aan gedacht dat een wijkcentrum misschien niet de geijkte plek is, omdat daar ook allerlei activiteiten plaats vinden die verstorend kunnen werken bij de denksporten.
    Ook vind ik het zeer vreemd dat ueberhaupt voor nagenoeg elke sport wel aparte ruimte wordt gemaakt en voor de denksport niet, zeker als men in ogenschouw neemt dat deze verenigingen bij elkaar al zo’n 800 leden tellen.
    Ik denk eerder dat Raat al het welzijnswerk zowel voor jongeren als de denksporters op het bordje wil schuiven van de buurtcentra uit bezuinigingsoverwegingen. Hij zegt dat wel niet, maar uit zijn handelen blijkt dat wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.