De klachtenstroom van omwonenden tegen de plannen een woontoren met een hoogte van 58 meter te laten verrijzen op de plek van de Mercedesdealer en het bijbehorende tankstation (Ouderkerkerlaan 150) wordt volgens wethouder Floor Gordon door de gemeente ‘serieus’ genomen. Tot 10 november ligt de startnotie daarvoor ter inzage. De gemeente sprak al eerder met de omwonenden.

Een projectontwikkelaar wil er op zeventien verdiepingen 130 koop- en huurwoningen in de dure en middeldure sector bouwen. Hij denkt aan meer dan de helft in de koopsector (55%) en de rest in de verhuur te doen. Er komen géén sociale huurwoningen.

 Tegenstand

Omwonenden bleken tot nu toe tegen de bouwplannen te zijn, bleek tijdens informatiebijeenkomsten. Volgens de gemeente werkt zij nu een nieuw proces uit voor participatie bij ruimtelijke initiatieven die afwijken van het bestemmingsplan. De planvorming, die eerst nog naar de buurt gaat, bevindt zich in de haalbaarheidsfase, meldt de gemeente.

‘Het doel van de concept-startnotitie is om de haalbaarheid te onderzoeken en opnieuw reactie op te halen in de buurt waarna de notitie met reacties aan de gemeenteraad wordt aangeboden. De raad is in april van dit jaar geïnformeerd over zorgen van de buurt. Zorgen concentreren zich op bouwhoogte, bezonning, parkeren en verkeer en woongenot.’

Geen toename verkeer

Wethouder Floor Gordon (ruimtelijke ordening, duurzaamheid) zegt dat door nu eerder met de buurt in gesprek te gaan, ontwikkelaar en gemeente weten wat er bij de bevolking speelt. Een deel van de klachten over her eerste ontwerp worden volgens haar door beide weggenomen, door onderzoek naar bijvoorbeeld het aantal verkeersbewegingen. Die worden niet uitgebreid, zou uit het onderzoek zijn gebleken.

Gordon: “Ook hebben we na buurtconsultatie van de ontwikkelaar besloten de toegang niet aan de woonwijk zijde maar aan de straatkant te plannen. We spannen ons in om te zorgen dat de ontwikkelaar op de begane grond ruimte biedt aan bijvoorbeeld een Spar express (nu in het tankstation, red.). Die is er nu ook. Dat gaven buurtbewoners aan.”

Inpandig parkeren

De gemeente wil grond verkopen om te zorgen dat het parkeren inpandig kan plaatsvinden. Daarnaast zal het woongebouw niet ten koste gaan van bomen. Volgens de gemeente neemt de hoeveelheid groen op het nu verharde terrein juist toe. Maar zorgen over de hoogte) van het gebouw (58 meter dus) kan zij naar haar zeggen niet wegnemen. Zij voegt er aan toe te menen dat er voldoende afstand tot de omliggende gebouwen en de nieuwbouw zal bestaan.

Gemeente en ontwikkelaar houden een gezamenlijke inloopavond in de voormalige garage aan de Ouderkerkerlaan 150. Omwonenden krijgen hierover een brief. Reacties kunnen leiden tot aanpassingen, zegt de gemeente. Meer info op www.amstelveen.nl/bouwprojecten

11 REACTIES

 1. De Beneluxbaan had de Noord-Zuidas van Amstelveen kunnen worden, maar hij is niet aangesloten op A10 en A9. Amstelveen is een stedenbouwkundig en met name een verkeerskundig raadsel.

 2. Een gedrocht van 58 m hoog in dat hoekje persen en weer geen enkele woning in de goedkope prijsklasse. Onze Floor vertegenwoordigt echt onze vox populi! 🤮🤮🤮

 3. Of je nu vroeg of laat begint met de bewonersparticipatie, het maakt voor het resultaat niet uit blijkt maar weer. Ook niet als de wethouder zegt de zorgen serieus te nemen, want juist aan de grootste zorg -de bouwhoogte- wordt niet tegemoet gekomen. De buurtbewoners zullen het andermaal met toegeworpen kruimels moeten doen, zoals ook bij onder meer Alleman, Groen van Prinstererlaan en het voormalige VNV-gebouw. Bij de laatste heeft zelfs de Vereniging Historisch Amstelveen negatief geadviseerd, maar kennelijk wordt alleen naar die vereniging geluisterd als dat het college goed uitkomt. zoals bij de kleine sjoel of het voormalige Kwikfit-pand.

  In maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Welke partij in Amstelveen durft zich uit te spreken over hoever bewonersparticipatie wat hen betreft gaat? Welke partij durft het aan om van standpunt te wijzigen (en een plan af te blazen) als de hele buurt tegen is? Wie durft daar concreet iets over te zeggen in het verkiezingsprogramma? En dan bedoel ik: CONCREET.

  Ben benieuwd.

 4. Ik geloof niet in teksten in partij programma’s. In de eerste plaats leest een gemiddelde kiezer geen partij programma’s en ten tweede weet een gemiddelde partij altijd wel afstand te nemen van zijn eigen programma; voortschrijdend inzicht is dan een term die veel gebezigd wordt.
  Nee, wil de Amstelveense kiezer zijn ongenoegen laten blijken dan is het, in mijn ogen, zinvoller en directer om NIET te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart komend jaar. Indien we dit massaal doen zal de democratische legitimiteit er niet zijn en politiek Amstelveen aan het denken moeten zetten.
  Kortom volg mijn voorbeeld en stem NIET op 16 maart 2022.

  • Inderdaad, verkiezingsprogramma’s worden niet gelezen. Uitspraken worden denk ik wel onthouden en als je die als partij niet doet, dan gaat de kiezer vanzelf naar de ‘flanken’ zoals dat zo eufemistisch door de ‘middenpartijen’ wordt geduid. Reden te meer om je uit te spreken zou ik denken (zeker als enkele ‘flankpartijen’ besluiten mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen). Niet stemmen vind ik geen optie.

 5. Ik geloof niet in teksten in partij programma’s. In de eerste plaats leest een gemiddelde kiezer geen partij programma’s en ten tweede weet een gemiddelde partij altijd wel afstand te nemen van zijn eigen programma; voortschrijdend inzicht is dan een term die veel gebezigd wordt.

  Nee, wil de Amstelveense kiezer zijn ongenoegen laten blijken dan is het, in mijn ogen, zinvoller en directer om NIET te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart komend jaar. Indien we dit massaal doen zal de democratische legitimiteit er niet zijn en politiek Amstelveen ernstig aan het denken moeten zetten.

  Kortom volg mijn voorbeeld en stem NIET op 16 maart 2022.

  • Ik begrijp je twijfels volkomen, maar zo geef je dit soort clubjes ,die alles onder elkaar bedisselen nog meer de kans. Alleen geloof D66 en de VVD nooit, want die hebben het hier wel volkomen verbruit met hun vriendjespolitiek/beleid. Enkele “verworvenheden” wat dit college voor elkaar heeft gekregen. De badkuip aan de Poel, waar je kunt “suppen”, het” veiliger” maken van de Dorpsstraat waar nog nooit een ongeluk is gebeurd, maar waar nu wel terrassen kunnen komen waarvan zeer toevallig enkele het eigendom zijn van prominente VVD- en D66 raadsleden, geen enkele soc woning erbij, integendeel eraf, idioot dure huizen ( Middenwaard bijvoorbeeld) , verslechtering ov,

 6. Jammer dat de aantallen van lezers en reacties niet op de voorpagina worden vermeld. Zo kan men niet zien welke onderwerpen ‘leven’ en waarover wordt gediscussieerd. Het lokale publieke debat in Amstelveen zou er wellicht iets levendiger door worden.

 7. Het is allemaal wat zielig aan het worden in Amstelveen. De dienst wordt uitgemaakt door projectontwikkelaars, makelaars enz. Dit terwijl de lokale ambtenaren en politici niet verder schijnen te kunnen denken dan hun ambtsperiode lang is. Lekker volbouwen die vierkante meters en tegelijkertijd de burgers vragen om de tegels uit hun tuintjes te verwijderen voor een betere afvoer van het regenwater ! Hoe lang is het geleden dat er plannen werden gemaakt voor heemparken enz. dat deze woonplaats destijds o.a. zo aantrekkelijk maakte ? Het komt allemaal neer op ‘visie’ iets wat geheel ontbreekt bij het “gekozen” bestuur van de laatste jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.