Omdat, zoals wethouder Herbert Raat eens zei, nu eenmaal elke vierkante meter in Amstelveen goud waard is, sloot gemeente een intentieovereenkomst met ontwikkelaar AM en de Rabobank om de financiering van een koopwoning voor een grotere doelgroep mogelijk te maken.

Daardoor zou men minder geld aan hypotheek kwijt zijn, omdat men de grond niet meteen hoeft te betalen.  Overigens later wel. Maar de te financieren koopprijs wordt een stuk lager en dus de kans op een hypotheek groter.

Tijdelijke erfpacht

Door de onbetaalbaarheid lopen ook in de middenklasse velen een huisvesting mis, omdat zij gewoon de hypotheek biet krijgen. “We werken een constructie uit waarin de koper de grondcomponent van de woning niet hoeft mee te financieren”, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen. Volgens hem wordt de te financieren koopprijs lager zodat meer mensen kans op een lening krijgen.

“De uit te werken financieringswijze betekent dat de koop van de grond wordt uitgesteld totdat men die later kan betalen. In eerste instantie word je dus alleen eigenaar van de stenen en niet van de grond.” Maar voor die grond betaalt men wel rente. Die is gelijk aan de hypotheekrente die op het ogenblik laag is en komt men krachtens de intentieverklaring bij de Rabobank terecht. Ellermeijer: “Het lijkt op een tijdelijke erfpachtconstructie.”.

Opmaat

De gemeente, AM en de Rabobank hebben afgesproken het plan verder uit te werken in samenwerking met Stichting Opmaat. Volgend jaar moet er een product zijn waarmee mensen makkelijker een betaalbare woning kunnen kopen.

Volgens de plannen wordt de constructie toegepast bij nieuwbouwprojecten. Als mogelijke pilot wordt gedacht dat aan de Groen van Prinstererlaan. Als de proef slaagt, kan het navolging vinden bij andere projecten.

Volgens Ellermeijer vloeit de intentieovereenkomst voort uit de Woonagenda 2020-2023, waarin het woonbeleid van de gemeente is uitgestippeld. “Een belangrijk punt daarin is de beschikbaarheid van meer koopwoningen voor starters en jongeren”, zegt Ellermeijer.

Foto-onderschrift: Peter Heuvelink (AM), wethouder Rob Ellermeijer, Ugur Pekdemir (Rabobank)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.