Het Noorddamcentrum, bruisend hart van Bovenkerk, lijkt een veel groter pand te worden. Toch wordt het maar met twintig procent uitgebreid. Maar architect Arjen Hoogeveen maakt er wel een compleet nieuw wijkcentrum van, vooral door het intern anders in te delen. Daardoor wordt veel ruimte gewonnen, is op tekeningen te zien. De kosten van de verbouwing vergen € 1,7 miljoen van de gemeente.

Er is vijf jaar over gepraat wat nou de beste indeling zou zijn en natuurlijk over hoeveel de gemeente moest betalen om er een modern gebouw van te maken, waar zowel toneelvereniging (TOBO), Harmonieorkest, jongeren, bridgers en talloze anderen zich met hun activiteiten kunnen huisvesten. Dat vertelde maandag voorzitter Rob van den Helder van het Bovenkerkse bewonersplatform.

 Drie wethouders

Er waren drie wethouders komen kijken naar wat er in de praktijk met gemeentelijk geld gebeurt. Dat is tot de laatste cent goed besteed, vonden zij. Van den Helder, projectleider Eric Weerdenstein, de bij de bouw betrokken Marijke van den Berg van de gemeente en beheerder Hans Pappot waren het daar mee eens.

 De laatste is een zoon van de vorige pachter Toon Pappot, leerde al jong het vak en nam het, samen met vrouw Brenda, van zijn vader over. Noorddamcentrum bleef steeds een bolwerk van Bovenkerk. Anders dan andere wijkcentra wordt dat niet door welzijnsorganisatie Participe beheerd, maar door de gemeente aan een particulier verpacht, legt wethouder Frank Berkhout (Onderwijs en Jeugd) uit. Hij is er enorm ingenomen mee, dat in het vernieuwde pand, waarvan de opening aan de Noorddammerlaan (niet meer aan de Noorddammerweg) komt, ook de jeugd een betere plaats krijgt.

 School

De constructie is volgens Berkhout in Bovenkerk, in wezen een apart dorp net als Nes, wel iets anders dan in de andere wijken door het gemeentelijke bezit en de verpachting, al decennia lang, aan de familie Pappot. Er is bij de aanbouw, waarvoor de fundamenten er al liggen, naar het verleden gekeken, zegt Hoogeveen. Ooit stond er aan de Noorddammerlaan een katholiek schooltje, de voormalige Mariaschool (in de volksmond de ‘nonnenschool’ genoemd) en een deel van het grondgebied daarvan gebruikte Hoogeveen om bij het Noorddamcentrum te trekken en er de ontmoetingsruimte van te maken, direct achter de nieuwe toegang van het gebouw. De grote zaal, waarin zich ook een podium bevindt, krijgt een uitgang aan de Noorddammerlaan en wordt aan die zijkant vergroot. “Het wordt meer een theater”, zegt de architect. “Het wordt een gezellig open gebouw.”

Langs komen

In de ontmoetingsruimte is de bar geprojecteerd, met daarachter een grotere keuken. Men hoopt in Bovenkerk dat de ruimte overdag meer gebruikt gaat worden door passanten, die er gewoon een kopje koffie komen drinken. Er is daar, zoals in heel het gebouw, ook meer licht dan in de oude situatie, vooral doordat het meer van buiten naar binnen kan vallen. “Het is inderdaad avond aan avond vol, maar het is de bedoeling dat er ook overdag meer mensen langs komen”, zegt welzijnswethouder Marijn van Ballegooien. Hij doelt daarmee op de niet geplande en georganiseerde bijeenkomsten. “Nu wil je er niet even binnenlopen als je er niets hebt te zoeken.”

Maaltijden

Intussen zijn de geplande maaltijden voor buurtbewoners een doorslaand succes, weten zowel hij als Van den Helder. In de toekomst rekent men op nog meer mee-eters dan de gemiddeld honderd die er nu al komen. Van Ballegooijen at onlangs mee en getuigt graag van de kwaliteit en gezelligheid die de maaltijden kenmerken.

Intussen was ook voor wethouder Herbert Raat van cultuur en financiën wel belangrijk waar het geld nou in de praktijk aan uitgegeven wordt. Ook hij kreeg daar het project bezoekende een beter beeld van. Over de besteding hebben Van den Helder en zijn team eindeloos met de gemeente overlegd en de eisen geformuleerd. “We hebben een heilig geloof in wat er nu verrijst”, zei Van den Helder tijdens het gemeentelijke bezoek. “De bridgers kunnen nu in één zaal. Die werden tot nu toe over twee ruimten verdeeld, omdat er steeds meer komen.” Maar ook hij kon niet aan alle eisen van clubs en inwoners voldoen. Er komen bijvoorbeeld minder kleine kamers voor vergaderingen. Maar twee kleedruimten voor de toneelvereniging kunnen ook als zodanig worden gebruikt, in plaats van dat zij leeg staan tot de volgende generale repetitie en uitvoering.

Bewonderenswaardig

Hoe eerder men open kan hoe beter, vindt Pappot. Hij heeft het, mede door corona, lang moeten uitzingen zonder omzet. Maar hij heeft vertrouwen in de toekomst. Bij de besteding van het budget zijn de Bovenkerkers, onder leiding van Rob van den Helder, ook voorzitter van Ondernemersvereniging Amstelveen, nauw betrokken geweest. “Hoe je met het geld bent omgegaan, is bewonderenswaardig”, zei Van Ballegooijen tijdens het bezoek van de wethouders. “Er zijn keuzes gemaakt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.