Heeft burgemeester Femke Halsema het verplichte dragen van gezichtsmaskers op drukke punten en het nalaten daarvan beboeten met € 95 nu alleen genomen voor de hoofdstad of voor héél de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan ook Amstelveen deel uitmaakt? Dat wil de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) wel graag van burgemeester Tjapko Poppens weten, die zelf vicevoorzitter is van de veiligheidsregio.

Michel Becker (AVA)

Fractievoorzitter Michel Becker van AVA baseert zich op media-uitingen. De media meldden dat verschillende veiligheidsregio’s, waaronder Amsterdam en Rotterdam, besloten dat dragen van een gezichtsmasker verplicht kan worden gesteld op straffe van € 95. Becker vraagt of Poppens het als vicevoorzitter van de regio daarmee eens is en of de kans bestaat op toepassing in Amstelveen en buurgemeenten.

Criteria

Welke criteria gelden trouwens bij verscherping van de maatregelen en waar kunnen inwoners en ondernemers deze lezen en zo mogelijk verwachten, vraagt Becker verder. Volgens hem zou de maatregel kunnen worden toegepast bij bijvoorbeeld verzorgingshuizen, vrijdagmarkt, supermarkten, Stadshart, sportinstellingen, scholen, kinderdagverblijven en Horecabedrijven.

Handhaven

Hij vraagt ook of de burgemeester, in navolging van Amsterdam, van plan is horecabedrijven te sluiten. En hoe de burgemeester denkt die extra maatregelen te gaan handhaven. “Komt daarvoor uit de Veiligheidsregio extra capaciteit beschikbaar?”, vraagt Becker.

Die herinnert de burgemeester er ook even aan dat het opleggen van een gezichtsmaskerplicht via de noodverordening mogelijk onrechtmatig is. “Volgens professor Voerman is voor het opleggen van een dergelijke plicht namelijk een formele wet vereist, die thans ontbreekt. Als het opleggen van een dergelijke plicht onrechtmatig blijkt te zijn, zegt de burgemeester dan toe zich daartegen te verzetten?”

5 REACTIES

 1. https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/mondkapje-verplicht/
  Wat is die Michel Becker toch een aparte gast. Blijkbaar weer voor de buhne. Als hij naar de BRON van de aankondiging gaat ziet hij staan dat het een maatregel is van de VEILIGHEIDSREGIO en kan hij lezen dat de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland nauwkeurig in de gaten zal houden of deze gewenste effecten ook daadwerkelijk optreden. Op basis van deze informatie wordt besloten over de duur van de maatregelen en eventuele uitbreiding naar andere gebieden.
  De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd en gaat op woensdag 5 augustus als eerste gelden in het Wallengebied, de winkelstraten Kalverstraat/ Nieuwendijk en op de markten op Plein ‘40-’45 en de Albert Cuypstraat.
  De mondkapjesverplichting geldt niet in inrichtingen waar al landelijke maatregelen gelden, zoals sportscholen, horeca en musea.

  De precieze tekst van de verordening wordt vast en zeker morgen of uiterlijk woensdag 5 augustus gepubliceerd, zoals ze al die noodverordeningen hebben gepubliceerd.

  Interessant ook weer dat Michel Becker opnieuw wil gaan over beleid dat ook al is het de veiligheidsregio, gehanteerd wordt in een ANDERE gemeente dan waar hij gemeenteraadslid is.

 2. Voorstel tot beantwoording van Becker:
  1) Het is een besluit van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland.. De veiligheidsregio spreekt met EEN stem en de burgemeester is het daarmee eens.
  2) Nee, daar zijn thans geen plannen toe en is nergens aangekondigd. Als er aanleiding is het beleid te wijzigen zal dit worden aangekondigd.
  3) De mondkapjesverplichting geldt niet in inrichtingen waar al landelijke maatregelen gelden, zoals sportscholen, horeca en musea.
  4) Dit kan binnen de bestaande capaciteit worden gehandhaafd. Ik wijs er op dat dit door BOA’s en andere bevoegde opsporingsambtenaren wordt gepleegd die in de gemeente Amsterdam al worden ingezet en het beleid van de gemeente Amstelveen niet raakt.
  5) Dit is besproken in de Veiligheidsregio.
  6) Nee, aangezien het hier om een Amsterdamse aangelegenheid gaat die Amstelveen niet raakt.

 3. Wat fijn dat een inwoner alvast voorlopig antwoord geeft. Dan kan de Burgemeester nog iets langer genieten van zijn vakantie. Hopelijk heeft deze inwoner wel overleg gehad met de voorzitter van de veiligheidsregio, want achteraf moeten rectificeren is wel een blunder van de bovenste plank. Maar leuk hoor die burger initiatieven. Getuigd van participatie.

 4. Of je nu voor of tegen mondkapjes bent, het lijkt is zinvol om te horen hoe de Gemeente Amstelveen hier in staat. Tenslotte is het verkeer tussen beide steden intensief en in de regio Amsterdam lopen de besmettingen weer op (ook in Amstelveen).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.