De gemeente blijft op elektra vertrouwen. Het Rijk denkt in 2050 fossielvrij te zijn, maar de gemeente verwacht twintig jaar eerder, in 2030 dus, al CO2-neutraal te zijn. Vandaar dat D66-wethouder Frank Berkhout donderdag (30 mei) meereed op een nieuwe veegmachine, die elektrisch rijdt en veegt. Want de gemeente wil het hele wagenpark zo snel mogelijk elektrisch maken en blijft daarbij geloven in groene stroom, hoewel netbeheerders de toenemende behoefte aan stroom niet meer kunnen leveren.

Berkhout kreeg van een van de machinisten uitleg over de nieuweling. Door de oude veegmachine, die op diesel reed, te vervangen door deze elektrische variant, wordt ongeveer twintig ton CO2-uitstoot per jaar bespaard, juicht de gemeente.

Duurzaam

Zij zegt de komende jaren haar wagenpark te verduurzamen en de uitstoot van CO2 daarmee drastisch te verlagen. Want in 2030 wil zij volledig CO2-neutraal zijn. Daarom doet de gemeente, behalve het aanschaffen van elektrische wagens, ook een proef met biobrandstof (HVO100). ‘Daarbij wordt gekeken of voertuigen zoals tractoren en maaimachines die op diesel rijden probleemloos over kunnen schakelen op biobrandstof’, zegt de gemeente, die verwacht hiermee 115 ton CO2 op jaarbasis te besparen. Als die proef slaagt wil de lokale overheid ook de bestaande inzamelvoertuigen op biobrandstof laten rijden om de CO2 uitstoot nog verder terug te dringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.